Kobariški štruklji ( po receptu mame Pepce )

zelo dobra in znana krajevna sladica

lucka52  Izvor: Svino, Suzid, Idrsko in Kobarid okolico
Kobariški štruklji ( po receptu  mame Pepce )
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: odvisno od velikosti strukljev

Testo:

cca. O,6 kg bele moke

slan krop, recimo kakih 5-6 dl bo dovolj, sicer pa je odvisno tudi od moke

Nadev:

25 dag z mlekom ali smetano poparjenih zmletih orehov

15 dag rozin, namočenih v vodi in rumu

20 dag na maslu prepraženih drobtin

20 dag sladkorja oz. po želji

par žlic stopljenega masla

malo cimeta

par žlic čokolade v prahu (lahko izpustimo)

limonina lupinica

1 - 2 žlici ruma

vanilin sladkor

Vse navedene sestavine zmešamo v nadev, ki mora biti toliko gost, da lahko oblikujemo kroglice ali svaljke. Vse količine so približne, ker pač delam na "oko".

Postopek

Moko poparimo z vrelim slanim kropom, lahko dodamo žlico ali dve olja (jaz ga ne dodajam) ter najprej s kuhalnico, ko se malo ohladi pa z roko, zamešamo testo. Naredimo svaljek, ga razrežemo na enake koščke - te z roko sploščimo, da dobimo krogce, na katere polagamo nadev, oblikovan v svaljke. Lahko nadevamo tudi z žličko, če nam je lažje. Z dobro pomokanimi rokami štruklje tesno pritisnemo skupaj in zapremo v polkrog oz. naborek. Na sredino vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko.

Kuhamo jih v vrelem slanem kropu, voda ne sme vreti, približno 10 minut, oz. dokler ne pridejo na vrh, posodo vmes večkrat rahlo pretresemo. Kuhane dobro odcedimo, zabelimo s stopljenim maslom v katerem smo zarumenili drobtinice in potresemo s kristalnim sladkorjem, lahko tudi z mletimi orehi.


Opombe

Ta značilna jed se v vsaki vasi pripravlja malo drugače, nekateri zadnje čase dodajajo celo stepeno smetano in pinole, vendar se mi zdi, da je tale recept še najbolj podoben tistemu staremu, izvirnemu.

Zelo dobro se obnesejo tudi zamrznjeni na pladnju, nato pa ločeni in shranjeni po posameznih porcijah - tako imamo vedno pripravljen posladek za nenapovedane obiske. Želim vam dober tek!

Kolicine so vecje, glede na zamuden in za nevajene kar zahteven postopek jih pripravimo vec, ostanek zamrznemo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 5.1.2011 ob 8:44

kozamurnik, sem jih jedla tudi s skuto in mislim da jih tako delajo na Trnovem ob Soci, nisem pa prepricana. Se bom pozanimala in ti kasneje napisem recept.

Za tiste, ki ste me sprasevali in si ne predstavljate kako narediti znacilno obliko, pa se nekaj slik.

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4526

Objavljeno 6.1.2011 ob 1:41

lucka52, hvala za tvoj trud! Če mi zdaj ne uspejo, potem pa res ...

lp

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4526

Objavljeno 6.1.2011 ob 9:49

O, maram, ampak do zdaj sem se jih bala delat, češ, ne morejo bit tako dobri, kot v Kobaridru. Po

teh navodilih me ni več strah...no, manj...

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 9.1.2011 ob 11:54

Zelo vesel

Z mami sva jih nardili in so zelo lepo uspeli. Pol kg moke in okrog pol litra kropa. Dobili sva jih 31.

Juhu, postajam prava pravcata kuharca!!!

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 12.1.2011 ob 7:28

Sem kar malo improvizirala in naredlia skutni nadev. Kupila sem domačo, ki je bolj kompaktna, dodala rozine v rumu, malo kisle smetane, sladkor in vanilin in mahen jajček. Super so tudi s skuto!

Pri receptu g. Bogataja gre pa verjetno za napako. Ne more biti samo 4 dcl kropa na kg moke, ampak vsaj dvojna količina.S 4dcl se moko le malo bolje poškropi, nikakor pa se ne da zamesit testa.

kohica  

kuha že od: 30.1.2007

Št. objav: 528

Objavljeno 12.1.2011 ob 8:26

Banany.....jaz bi prosila recept za Buške krape :)

banany  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 225

Objavljeno 13.1.2011 ob 21:40

No,lepo pozdravljeni moji kuharji. Vam zdaj tu napišem recept za BUŠKE KRAFE(pozor krafe! k me kar alergija k slišm krape).

Testo jaz nardim kar kot za kobariške štruklje,nadev pa delam iz naslednjih sestavin: tepke očiščene,skuhane in dobro zmečkane,mleti orehi,v rumu namočene rozine,mleti bilokateri navadni keksi,naribano olupljeno jabolko,naribana limonina lupinica,sladkor,kakav ali mleta čokolada,cimet,stopljeno maslo in malček ruma po želji. Glede količin je pa problem,ker jaz vedno delam po filingu in poskušam sproti kako se mi zdi masa. Če pa jo imam preveč,me počaka kak dan v hladilniku,pa potem še 1x nardim testo in porabim zadevo do konca. Se jih pa super tudi zamrzne-že narejene krafe. Pomagam vam lahko le še s tem podatkom,da je največji delež tepk,sledijo orehi,keksi,kakav,rozine,ostalo pa je bolj kot "začimba".

Ko so krafi nadevani in skuhani kot kobariški štruklji,jih prav tako zabelim z na maslu popraženimi krušnimi drobtinicami in posujem s sladkorjem. NJAMI!!

Kot zanjimivost pa naj vam še povem,da so v Čezsoči

(od koder je moja babica) dodajali tudi nasekljano popraženo čebulo,kar pa meni in našim ni všeč,tako da je jaz ne dodajam.

No,upam da vam ne bo težko,ker tudi ni,le probat je treba. SE SPLAČA! Aja problem vam bo le dobit tepke,se mi zdi. Pa korajžno,k falit se pa ne da. L.p. Banany.

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 15.1.2011 ob 6:06

Super banany, hvala tudi tebi. Zelo cenim izvirne jedi in za nekaj posebnega se je vredno potruditi, mislim na iskanje tepk. Saj tudi za kak poseben sir ali eksotično sestavino letamo po trgovinah, rezultat pa ponavadi ni bil vreden truda. Imamo prijatelja, znanega gostica, ki pravi da modne muhe pridejo in gredo, tradicija pa ostane, je na dosegu roke, pristna in dobra. ter jo tapravi gostje zelo cenijo.

Lučka o tvojih fotkah pa itak ne gre izgubljati besed.Malo takih, bravo.

banany  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 225

Objavljeno 15.1.2011 ob 9:46

Dobro jutro vsem! kotarca jaz sicer nimam pojma s katerega konca naše deželice si,vendar ti povem tako:tepke-kloce boš dobila na našem koncu in to nekje v oktobru. Jaz sem iz Bovca in jo mam hvala bogu še vedno pred hišo. Vem,da jih majo še kar nekaj po teh malih okoliških vasicah,kaki stari ljudje,vem tudi,da jih je še nekaj po Drežnici in tistih koncih. Rečem ti lahko,da sprašuj stare kmetiče po naših hribovskih koncih,ti bodo že dali,če ne drugega pa vsaj nasvet kam ponje.Potrudi se,ker so vredne vsake minute in kilometra.Ti pa zagotavljam,da se jih splača poiskati,jih pripraviti po postopku,ki sem ga napisala pred časom v mnenja pod temi kobariškimi štruklji in po porcijah zamrzniti v skrinjo. Ko jih boš rabila bodo tako kar pri roki,le še odtajaš jih. No,pa lepo se imejte vsi. Banany

Aja! Pa po trgovinah in zelenjavah jih nikar ne išči,ker jih ni mogoče dobiti. Škoda truda in časa,pa še gledali te bodo kot tele v nova vrata!

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 17.1.2011 ob 5:48

hvala banany, ti si pa res faca.

Tepka, ki išče tepke . Se bom potrudila, da jih najdem!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.