Grmada 1001 noč

biskvitna zloženka s pridihom orienta

666  
Grmada 1001 noč
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6-8 oseb

Za žejna tla:

2 jajci (ločimo beljake od rumenjakov)

6 žlic sladkorja

6 žlic moke

1-2 dl mleka (sirotke, vode ipd.)

po 1 celo kavno žličko mletih dišav: koriander, ingver, kumin (Cuminum cyminum), cimet

po polovico kavne žličke mletih dišav: triplat, kurkuma, klinčki

Za sladko mano:

sok 2 limon

3 žlice sladkorja

3 žlice medu

Za sedma nebesa:

figova marmelada

250g mascarponeja

po pest sezama in drobljenih mandljev

semena dveh granatnih jabolk

Za dišavni oblak:

100g riža

žlica moke (po potrebi)

3 žlice sladkorja

pol kavne žličke mletega kardamoma

Za umetniški vtis:

pest drobljenih pistacij

4 žlice medu

Postopek

Najprej se lotimo pečenja biskvita. Beljaka s soljo ob postopnem dodajanju polovice sladkorja stepemo v čvrst sneg. Rumenjaka s preostalim sladkorjem ter mlekom (ali drugo tekočino) penasto umešamo, nakar dodamo vse začimbe in moko(1) ter temeljito zmešamo. Sneg in blato (če pri začimbah niste goljufali, bo menda izgledalo nekako tako) narahlo zmešamo in spečemo debelejši (npr. za dva prsta) biskvit – v posodi, v kateri bomo potem sladico postregli, ali pa vsaj v enako veliki.

Izžmemo limoni; soku dodamo sladkor in med, ki ju z vztrajnim mešanjem poskusimo vljudno prepričati, naj se vendar stopita. Napojimo biskvit, ki smo ga poprej pošteno prepikali z vilico.

Premažemo ga s figovo marmelado(2). Nanjo previdno in enakomerno nanesemo plast mascarponeja(3), to pa potresemo s semeni granatnih jabolk, s sezamom in z drobljenimi mandlji.

Riž, ki smo ga ob dodatku kardamoma malo prej skuhali v bolj kot ne skopo odmerjeni količini vode (mleka, sirotke) in je zato gost(4), razporedimo – kakor vemo in znamo – po vrhu grmade.

Ker jemo z očmi, posujemo še z mletimi pistacijami in vse skupaj zapečatimo z medom.

Za nekaj ur postavimo lepotico na hladno, potem pa se prepustimo opojnemu šepetu Šehegrmade...


Opombe

(1) Jaz sem vzel pol riževe in pol ostre, prav tako pa bi šlo samo z eno ali z drugo, pa tudi z ječmenovo, pirino ipd. Najbrž tudi polnozrnato.

(2) Grozdjeva je sicer nekoliko bolj kisla, verjetno pa vseeno primerna. Razmisliti velja tudi o (namočenih in v čežano zmletih) datljih.

(3) Če so maščobe ravno izvirni greh (ali pa vsaj grešni kozel), potem namesto mascarponeja zablesti odcejen ("grški") jogurt/kefir/kislo mleko, ricotta (beri: skuta) ali "skuta" (torej kisla skuta oz. sveži sir).

(4) Zaradi okusa priporočam riž basmati, a ta ima eno pomanjkljivost: ne sprime se, ostane sipek. Kdor noče kamnoloma namesto grmade, naj nekoliko pred koncem kuhanja rižu - če se noče spocati - doda kako žlico moke, kakršne koli že.

Recept sodeluje v nagradni igri 666 ima poln hofer tiste druge nagradne igre.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Viva Meier  

kuha že od: 20.12.2009

Št. objav: 673

Objavljeno 26.1.2012 ob 16:25

Petka za tako fleten, pesniško opisan recept in za novo "nagradno igro". Bi znala postati pravi hit. Bom pa sprobala ob prvi priliki, imamo v hiši obilo pistacijoljubov in privržence začimb iz orienta, tako da uspeh ne bi smel izostati ;)

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 24.2.2012 ob 19:38

666, najprej čestitke za barvito podan recept. Prepričana pa sem tudi, da okus ne zaostaja za opisom.

In, glede na to, da v treh trgovinah nisem našla granatnih jabolk, imaš kakšnega skritega favorita ali bi bile višnje ok? Kaj misliš, bi se ujele z začimbami? Pa tudi triplat mi dela preglavice. Vse ostalo je že pripravljeno. Mi pomagaš z nasvetom, prosim?

Hvala.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 25.2.2012 ob 1:12

Zelo vesel

Višnje bi morda bile kar v redu, čeprav so po mojem tako češnje kot višnje precej individualističen sadež, povozijo vse ostalo Morda marelice, breskve? Ali pa, uuu, kutine?

Granatnega jabolka pa nisem izbral le zaradi okusa, pač pa tudi, ker so semena take male sočne bombice, ki jih raznese v ustih ravno v pravem trenutku, da odločno zarežejo v polni smetanasti okus mascarponeja in v široko paleto začimb, nakar jih malo umirijo mandlji, tega pa spet zalije kardamomiziran riž Hehe, še lačen bom postal.

Sicer pa mi ne gre povsem v račun, kako pred vami trgovci skrivajo granatna jabolka , tu jih lahko kupim v vsakem tušu, mercatorju ali sparu, tudi sadje-zelenjavarji jih imajo na pretek in verjetno seznam ni izčrpen...

Triplat lahko menda mirno tudi izpustite, verjetno še najlaže od vseh naštetih začimb. Doda nekoliko suhe grenčine, ki bi se jo mogoče dalo kompenzirati z malo več kurkume. Sicer pa se ga dobi v več oblikah; trgovinice z zdravo prehrano in večji mercatorji so založeni s takimile paketki, dobi pa se npr. tudi od tele znamke pod imenom "grško seno".

Tako, v zameno pa želim slišati, kako je uspelo

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 26.2.2012 ob 23:35

Vesel

Glede na to, da želim pri prvem poskusu čim bolj slediti receptu, sem vzela na znanje tvoj manig in po ponovnem ponovnem krogu, našla granatna jabolka. No, ta so se izkazala za natančno to, kar opisuješ. Poleg "okusne hrustjava gmote", kot jo je opisal moj, sem bila presenečena še nad sozvočjem nenavadnih gvirc. Kiksnila sem le pri rižu, saj bi moral biti kakšen bolj pocast, ne pa basmati. Sledi ponovitev z drugim rižem in mogoče le s pol žličke kumina. Ta moj, je namreč tako močan, da je skoraj preglasil ostale.

Skratka, čestitke za res izviren recept.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 27.2.2012 ob 12:12

Vesel

Uau, najlepša hvala za kompliment. Sicer sem pa tudi jaz uporabil basmati - zaradi okusa, a sem potem moral dodati žličko riževe moke, da se je spocal . To bi bil moral navesti, priznam. Mimogrede, se vam je zdelo dovolj sladko? Včasih imam s tem težave, ker sam ne maram preveč sladko, potem se pa ostali kremžijo Kaj pa je to "gvirca", če smem vprašati?

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 27.2.2012 ob 19:16

Zelo vesel

Aaaaa! Ne mi reči, da je to iz nem. "Gewürz" - začimba?

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 28.2.2012 ob 9:00

Vesel

Jeeee, tako je. Germanizem je to. Tole z basmatijem je bilo pa zato, da serviranje ne bi bila tako lepo, kajne? Meni se je vse razsulo. Kar se pa sladkobe tiče, ti moram reči, da nam je bilo vsem ravno prav sladko. Jaz sem sicer zeloooooo sladkosneda, vendar so mi kljub temu deserti hitro presladki, sploh če so bolj medlega okusa. Kar pa tale vsekakor ni.

Aja, še to: ali je možno, da je riž postal malce trd zaradi medu, ki pride na vrhu, tako kot se to zgodi s kruhom in medom? Moji dve polni pesti namreč nista popolnoma pokrili celotne površine s pistacijo ;).

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 28.2.2012 ob 11:43

Vesel

Po mojem ni bil kriv med, prej bi rekel, da ste me preveč resno vzeli, ko sem zapisal "v bolj kot ne skopo odmerjeni količini vode" Morda bi pa res moral dodati v recept za dišavni oblak še

žlico moke... Prvič sem jo dodal, drugič, ko sem delal, pa ne, in res se je drugič grmada razsipala tudi meni

Pri sladicah imava očitno - in ne prvič - precej podoben okus

sooonck  

kuha že od: 8.6.2010

Št. objav: 144

Objavljeno 28.2.2012 ob 22:06

Vesel

Res je, ni prvič. Mislim, da me je prav to tudi zvabilo k tej grmadi. Kot zdaj lahko vidiš na fotki, je bil moj riž čisto sipek. Mogoče res ne bi bilo slabo v recept dodati tiste žlice moke ali pa vsaj navodila glede sorte riža.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 29.2.2012 ob 18:25

Zelo vesel

Tako, popravil sem in dodal še opombo.

Najlepša hvala za krasno fotografijo! Če sodim po njej, bi rekel, da ste dali kar precej granatnega jabolka, več kot jaz. To vsekakor pripomore k sipkosti. Morda bi splačalo razmisliti, ali ne bi semen sadeža izvirnega greha ujeli v neke vrste želatino/agar/puding?

Mimogrede, v bližnjem načrtujem še eno "presenetljivo" sladico, le čas moram najti, da izpopolnim recept

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.