pečenje,jesen,zima,vegetarijanstvo,glavne jedi,tople predjedi,jedi s sirom,kosilo,malica,večerja

Sirov burek oziroma sirnica

način priprave sirovega bureka in vlečenega testa

Sirov burek oziroma sirnica
    sirove jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

500 g moke

ščep soli

1 žlica kisa

1,5 žlice olja

3,5 dl tople vode

Nadev:

2 jajci

450 dag skute

200 dag navadnega jogurta

sol po okusu

Postopek

Testo:

v posodo pretresemo 500 g moke, ji dodamo sol, kis, olje in 1 dl tople vode. Vse skupaj zmešamo in po potrebi dodamo še malo vode, da dobimo vse skupaj v celoto. Nato testo gnetemo, dokler se ne začne lepo vleči. To lahko enostavno poizkusimo tako, da testo z rokama razvlečemo čim bolj, ne da bi se testo pretrgalo. Če se testo malo lepi na roke, ni nič narobe, pomembno je, da se lepo razvleče. Testo pustimo počivati 10 minut, medtem pa že lahko pripravimo nadev.

Nadev:

V posodo s skuto stresemo jogurt, solimo, dodamo jajca in vse dobro razmešamo s kuhalnico. Če nadev slučajno pride preredek, ga lahko preprosto zgostimo s krušnimi drobtinami. V nadev lahko dodamo tudi razne začimbe ali zelišča in s tem še polepšamo videz končnega pridelka.

Priprava:

Testo na pomokanem prtu razvaljamo ali razvlečemo z rokami, kar vam je ljubše in lažje, ter namažemo z nadevom po celotni površini testa. Ne namažemo več kot 5 mm na debelo. Nato ga zavijemo v manjše valjčke, ki niso večji od premera kozarca za penino. Valjčke lepo oblikujemo na pekaču, da dobimo obliko polža. Vse skupaj premažemo z jajcem ali mlekom.

Pečemo na 180 stopinjah približno 1 uro, da se dobro popeče. Da se prepričamo, da je pečen, ga prerežemo po sredini in pogledamo, če je na sredini testo pečeno ali ne.


Opombe

Če so polžki manjše oblike, jih pečemo okoli 45 minut.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 8.1.2016 ob 19:59

No, Hedonist, mogoče sem se res malo nerodno izrazila-od vekomaj, to se pač tako reče, no pa, naj bo , odkar so ga pri nas začeli prodajati, vem ,da sem prvega jedla v Ljubljani, pred 30. leti.

svenska  

kuha že od: 7.11.2008

Št. objav: 337

Objavljeno 8.1.2016 ob 20:55

Smarty sama ne bi mogla bolje povedati oz.napisati.

Suzyqatro 2 dl je premalo tekočine za pol kg moke, zato si imela trdo in neelastično testo. Jaz to količino vode uporabim za 300 g moke, malo več kot Smarty. Prilagam slike včerajšnje peke, ste mi s to debato lušte naredili.

Duky  

kuha že od: 15.11.2005

Št. objav: 8

Objavljeno 18.1.2016 ob 11:20

Uf sam recept nisem sprobal, je pa res, da so zelišča popolnoma odveč v pravi sirni piti. Da se ne bo kdo spotaknil. :P Je pa res, da izraz burek za mesnega uporabljajo samo v Bosni. Pri nam pa so vsi bureki, če hočeš tudi jabolčni (kar je zame štrudelj) pa vseeno. Tud pizza je Margerita una taprava pa kaj vse dobiš pri nam na pizzi je tud čudež...

Sicer pa za novo leto vsi pijete šampanjec, a ne ;)

LP

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 18.1.2016 ob 13:26

Ko smo že spet pri imenih: kolikor sem na hitro uspel izbrskati, pride beseda burek od turške besede börek. Res je, da samo v Bosni (in v bližini Bosne) insistirajo na tem, da je burek mesna pita. Na temu turškemu linku pa lahko vidite, kaj vse je burek v Turčiji, daleč od tega, da bi bili vsi mesni, razlike boste opazili v nadevu, obliki, velikosti ...:

http://www.nefisyemektarifleri.com/kategori/tarifler/hamurisi-ta

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.