Zelenjavna juha

prva juhica za najmlajše

Zelenjavna juha
    otroška hrana: dojenčki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 7 mesecev

1 žlička masla

pest graha

debelo korenje

2 žlici pšeničnega zdroba (gresa)

ščepec soli

Postopek

Korenje naribamo in ga prepražimo na raztopljenem maslu. Dodamo grah in hitro zalijemo z 2 dl vode ter pomešamo. Ko juha zavre, dodajamo pšenični zdrob in ves čas mešamo, da ne nastanejo kepice. Če želimo, dodamo ščepec soli, ni pa nujno. Juho spasiramo s paličnim mešalnikom in že je pripravljena.


Opombe

Če smo že uvedli gluten (ki je v moki) in kislo smetano, lahko žličko moke in žličko smetane zmešamo z 1 dl vode in zamešamo v juho namesto zdroba, je še bolj okusno! Postrežemo jo lahko z nadrobljenim kruhom, otroci imajo to zelo radi.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarina Prva  

kuha že od: 10.2.2011

Št. objav: 153

Objavljeno 14.2.2011 ob 21:08

Jezen

Po mojem je recept malo pomanjkljiv: (instant) zdrob se kuha dve minuti, surov grah pa vsaj 15. Pred dodajanjem zdroba je torej treba juho kuhati vsaj 15 minut - ali pa dodati že kuhan grah iz konzerve, kar pa ni ravno najboljše za dojenčke.

Petya  

kuha že od: 8.1.2006

Št. objav: 591

Objavljeno 14.2.2011 ob 21:13

Katarina Prva... kje pa je v receptu instant zdrob? Graha pa tut še nikdar nisem kuhala 15 minut, pa je bil vedno čist mehek.

Lp,

yoda85  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 16

Objavljeno 14.2.2011 ob 21:24

eno vprašanje...kdaj pa to lahko ponudim otroku? Imam 5 mesečno hči, ki že je kar dosti goste hrane, zdroba in graha pa še nisem poskusila.

hvala,

lp

zes5ana  

kuha že od: 9.6.2010

Št. objav: 110

Objavljeno 22.2.2011 ob 19:50

Grah res hitro postane mehak, drugače imam zapisan čas priprave in kuhe pol ure, torej je dovolj časa tudi za res mehak grah... Res pa je, da lahko uporabimo grah iz skrinje, ki smo ga preden smo ga dali vanjo, blanširali (povreli), ampak ni potrebe. Mirno lahko uporabite sveža zrna graha.

Da pa voda, ki smo jo dodali, zavre, tudi traja nekaj minut, kajne?

Težko je določiti prav mejo, kdaj kaj ponuditi otroku... Jaz sem začela z uvajanjem goste hrane pri 5,5 mesecih... Problem pri grahu je le v njegovi lupini, da se otrokom ne zatakne, zato pač raje spasirajte...

motovilčica  

kuha že od: 29.12.2009

Št. objav: 231

Objavljeno 3.7.2013 ob 22:26

Mene je pa zmotila opomba o glutenu, ki je v moki (in posredno, da ga v zdrobu ni). Tudi v pšeničnem zdrobu je gluten, tako kot v pšenični moki.

Glede na to, da sta v juhici maslo (živilo iz kravjega mleka) in zdrob (= gluten), ni primerna za prvo juho, pač pa šele po 9. mesecu, ko naj bi postopoma uvajali živila iz kravjega mleka. Če namesto masla damo olje, je pa po 7. mesecu, ko se začenjajo uvajati živila z glutenom.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.