Dopustniška nostalgija »ala fasulas«

hrustljavo zapečena in okusna riba

fasulas  Izvor: Dalmacija
Dopustniška nostalgija »ala fasulas«
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

brancin ali orada (cca. 400 g. na kos)

morska sol

rožmarinova vejica

olivno olje

Postopek

Nakup:

kupimo svežo ribo. Prepoznamo jo s prostim očesom in vonjem. Sveža diši po morju, tiste, z vonjem po ribi, pustimo kar prodajalcu. Njene oči so bistre in svetle, če je v njih odtenek beline, ni sveža. Škrge so temno rdeče, koža lesketajoča, meso pa na otip čvrsto.

Čiščenje ribe:

ribe čistimo v morju in ne v sladki vodi. Oluskamo jih z rezilom noža, prerežemo trebuh od glave do luknjice pri repu in izvlečemo drobovino in pazimo, da ne poškodujemo žolčnika. Očiščene ribe s kuhinjsko krpo obrišemo.

Kurivo, žerjavica:

žerjavico kombiniramo z lesom in ogljem. Če je le možno, uporabimo les stare trte ali figov les.

Pečemo takrat, ko se na lesu in oglju naredi siva, pepelnata skorja. Pečemo izključno na žerjavici in nikakor ne na ognju. Pri peki mora biti zagotovljena enakomerno razporejena visoka temperatura.

Peka:

rešetko segrejemo in jo premažemo z naoljeno papirnato brisačo. Ribe obrišemo, položimo na vročo rešeto in je ne premikamo vse dokler se na spodnji koži ne naredi hrustljava skorjica. Pazljivo obrnemo, pečeno stran ribe pa premažemo z naoljeno rožmarinovo vejico in posolimo z morsko soljo. Ribe večkrat premažemo. Čas pečenja je odvisen od teže ribe in moči ognja.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 18.9.2014 ob 9:01

Glede mreže za peko, kolega Fasulas, vsi Otočani z mojega otoka pečejo v dvojnih. Sem v bistvu to pripravo videl dol pri njih ne gre za bližnjico ampak zgolj zato, da ribo lažje obračaš sploh če pečeš večje tam od pol kile naprej do kile, dveh. Večje je pa itak bolje narezati na fete ali sfilirati. Zgoraj je nedko napisal da ribo takoj ko je pečena postreže. No sam jo nekoliko umirim, dam v posodo s prokrovom, prelijem z olivcem ,pokrijem in pustim nekaj minut. S tem dobi na aromi pa tudi tisto, kar se nabere na dnu je za polizat. Glede čebule je pa nekako tako kot z plutovinastim zamaškom pri kuhanju hobotnice, ja , včasih imajo Dalmoši kakšne take luštne in so silno veseli če primeš. :) Je pa pri peki rib na gradeli potrebna kilometrina tako kot povsod ker lahko silno hitro uničiš plemenito žival :)

omnivor  

kuha že od: 6.8.2010

Št. objav: 24

Objavljeno 30.9.2014 ob 15:16

En stari korčulanski ribič mi je nekoč povedal zanesljiv način, kako žar pripraviti ravno na pravo vročino za ribe: vroč mora biti toliko, da ravno še lahko obrneš ribo s pomočjo navadnih vilic (ne onih dolgih, ki jih imamo za meso) in da te pri tem ne peče preveč v roke.

One dvojne rešetke pa pridejo prav edino za srdele, saj je sicer z obračanjem preveč dela in so tiste, ki so zadnje na vrsti praviloma že presušene. Ja, pa za srdele je treba bolj zakuriti in zato peči krajši čas, ravno zato, da se ne bi posušile.

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 30.9.2014 ob 15:33

omnivor, tale nasvet ribiča je pa bolj tako... Glede na to, kako mene hitro peče v roke in kako potem moja možata polovica pride in čisto počasi lepo v miru obrača, brez, da bi ga kaj dosti peklo, si upam trditi, da bi bil moj žar premalo vroč :D :D

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 30.9.2014 ob 15:50

Se strinjam z omnivor-om. Žar mora biti vroč.

Vroč žar lahko določimo z roko. Približamo jo 2-2,5 cm nad rešetko in ugotovimo, ali je žar nared za pečenje ali še ne;

- če dlani na tej višini ne moremo držati, je žar prevroč,

- če s tako nastavljeno dlanjo lahko prestejemo do 3, je žar zelo vroč,

- če lahko prestejemo do 6, je vročina zmerna,

- če lahko prestejemo do 8, je vročina šibka. (Vir:revija Dober tek, Jedi z žara, posebna izdaja, junij 2004)

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 30.9.2014 ob 16:02

Fasulas, tudi jaz imam to revijo :). Je že v bolj ubogem stanju, ker je že marsikaj doživela, tako, da sem si jo kar skenirala, saj počasi jemlje slovo :). Meni to določanje ne gre, ker me res nenormalno hitro preveč peče :). Se pa na ta račun toliko bolj izkažeta domača žar mojstra in kakšen piknik vedno uspe :).

Drugače pa super tale recept, samo eno vprašanje imam. Zakaj je pomembno, da ribo očistimo v morju in ne v sladki vodi?

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 30.9.2014 ob 16:49

Sandra_a ta luksus si lahko privoščimo samo ob morju.Tudi školjke tako čistimo,nasploh vse morsko očistimo v morju in nič ne splaknujemo v sladki vodi.Naš prijatelj,ko smo na morju vedno nabere zrele fige, opere v morju in potem se sušijo na soncu...med dopustom še enkrat do dvakrat jih pomoči v morje in na koncu jih nesemo domov,kjer se posušijo do konca.

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 30.9.2014 ob 18:27

Ahaaa, no, saj to sem tudi jaz že videla, ko smo bili na morju :). Sem pa pomislila, če obstaja še kakšen poseben razlog :). Hvala za odgovor :)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 30.9.2014 ob 18:53

Vesel

Seveda obstaja, čisto tak, vezan na osmozo. Morska riba živi v slani vodi, je slana. Če jo damo v navadno vodo, ta vdira v anjo, sploh, ker smo jo očistili in vodi odprli pot. Če jo damo v slano vodo, je to za ribo izotonično okolje, voda ne vdira vanjo (niti ne izhaja iz nje).

Če damo v tako vodo sladkovodne ribe, jih voda zapušča in jih izsušimo.

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 30.9.2014 ob 19:55

Vesel

rimljanka, tvoje razlage so vedno tako razumljive, da je kar užitek prebrat :). Na kaj takega sploh nisem pomislila, zdaj pa je seveda čisto logično :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.