Dušena govedina v pečici

sočna in aromatična jed iz govejega mesa

sarabande  Izvor: Francija - Provansa
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 10 oseb.

2 kg govedine za golaž (bočnik ali pleče)

glavica česna

2 korenčka

3 večje čebule

sol

sveže mleti črni poper

timijan

rožmarin

lovorjev list

peteršilj

olivno olje

balzamični kis

6 filejev slanih inčunov

moka

maslo (za masleno kocko)

pol jušne žlice kaper v slanici

1 neškropljena pomaranča

4 dl suhega rdečega vina

Postopek

Govedino narežemo na kocke in jo v ognjevarni posodi začinimo s sveže mletim črnim poprom, sesekljanim peteršiljem, v možnarju strtim timijanom in rožmarinom in drobno sesekljanim česnom (polovica vsega česna). Prelijemo jo z enim decilitrom olivnega olja, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo čez noč v hladilniku.

Naslednji dan fileje slanih inčunov drobno sesekljamo, jim dodamo 3 jušne žlice olivnega olja in jih v možnarju stremo v gladko pasto. Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Drobno sesekljamo drugo polovico česna (prvo polovico smo porabili za marinado) in naribamo pomarančno lupino. Skupaj pomešamo čebulo, sesekljan česen in pomarančno lupino. Marinirano govedino vzamemo iz posode (marinado shranimo) in dno posode pokrijemo s tretjino čebulne mešanice. Na to plast položimo tretjino marinirane govedine. Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vse čebulne mešanice in mesa. Marinadi dodamo 2 dl rdečega vina in malo balzamičnega kisa. Premešamo in s to tekočino prelijemo vsebino posode. Malo solimo, pokrijemo in damo v pečico predhodno ogreto na 180 stopinj. Dušimo pokrito 3 ure.

V kozici segrejemo 2 dl rdečega vina, zavremo, pustimo, da alkohol izpari in tekočina povre na dve tretjini, dodamo pasto iz inčunov ter zgostimo z masleno kocko. Dodamo kapre, ki smo jih pol ure namakali v mrzli vodi. Tako pripravljeno omako prelijemo po dušeni govedini ter posodo stresemo. Ponudimo vroče s testeninami ali hrustljavim svežim kruhom.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.