Polnozrnat kruh

kar dober kruh

dragon 123  Izvor: Slovenija
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

1 kg polnozrnate moke

20 g svežega kvasa

2 žlički soli

6 dl mlačne vode

2 žlici olja

1 žlička sladkorja

Postopek

1. Pripravimo kvasec: v lončku z 1 dl mlačne vode razmešamo kvas, žličko sladkorja in žličko moke. Lonček pokrijemo, postavimo na toplo (vendar ne vroče!) mesto in pustimo, da kvas vzhaja 10 minut. Moko presejemo v skledo, jo po robu posolimo in pokapamo z oljem. Na sredini naredimo vdolbinico in vanjo zlijemo kvasec, ki ga premešamo z malo moke, in pustimo vzhajati še 10 minut.

2. V loncu do mlačnega segrejemo pol litra vode. Moki prilijemo mlačno vodo in zamesimo testo. Mesiti začnemo tako, da z roko najprej samo premešamo vse sestavine, nato pa testo prestavimo na pomokano desko, kjer ga gnetemo z obema rokama. Gnetemo ga tako dolgo, da postane gladko in da se z lahkoto loči od rok in sklede. Oblikujemo ga v kepo, prestavimo v pomokano skledo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati na toplem in pred prepihom zavarovanem mestu. Testo pustimo počivati 1 uro oziroma tako dolgo, da se prostornina testa za dvakrat poveča.

3. Testo ponovno pregnetemo in iz njega oblikujemo dve štruci. Položimo ju v podolgovati košarici in pustimo, da še eno uro vzhajata.

4. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 230 stopinj. Pekač namastimo in potresemo z moko ali obložimo s peki papirjem. Štruci položimo v pekač in pečemo 15 minut na 230 stopinj, nato pa znižamo temperaturo na 170 stopinj in pečemo še 40 minut. Pečen kruh položimo na rešetko, pokrijemo s prtičem in počakamo, da se ohladi.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.