Enobušne žemljice

tjas  
Enobušne žemljice

Sestavine

Količina: 10 - 12 žemljic

7 zvrhanih žlic moke tipa 500

7 zvrhanih žlic posebne moke

1 dl mineralne vode z mehurčki

1 dl olivnega olja

1,5 dl mlačnega mleka

1 vrečka suhega kvasa

konica žličke sladkorja

poravnana žlička soli

1 rumenjak za premaz

Postopek

Zmešamo obe moki in sol. Naredimo vdolbinico, v katero vsujemo suhi kvas, dodamo sladkor in zamešamo z malo mlačnega mleka. Dodamo še malo mleka, da se kvas stopi, dolijemo olje in med mešanjem postopoma dodajamo tekočino, dokler ne dobimo rahlega in elastičnega testa.

Testeno kepo damo v skledo, to v polivinilasto vrečko (pustimo "klobuk", da bo imelo testo več prostora in zraka). Tako pustimo vzhajti dobre pol urice.

Ko je testo vzhajano, ga začnemo rezati po kepicah, te med dlanmi zgnetemo v majhne štručkice in polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Polagamo jih na določeno razdaljo (cirka 2 - 3 centimetre), saj bodo še vzhajale.

Pekač z žemljicami položimo v mrzlo peč, ki jo prižgemo na 50 stopinj. Vzhajamo še okoli 10 minut pri odprtih vratih peči. Ko so se žemljice dvignile, jih vzamemo iz peči. Peč prižgemo na 175 stopinj in počakamo, da se segreje (na dno pećice damo nizko kozico ali kastrolo, napolnjeno z vodo). Medtem žemljice premažemo s stepenim rumenjakom. Ko je peč dovolj vroča, damo žemljice peči. Pečemo približno 10 - 13 minut (odvisno od moči pečice) oz. da lepo pozlatijo.


Opombe

Za enobušne jih je "krstil" moj fant, ker jih nisem prerezala, da bi imele dva trebuščka :-).

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tenis/kuharca  

kuha že od: 6.2.2008

Št. objav: 32

Objavljeno 17.7.2008 ob 12:54

Zelo vesel

Super izgledajo tele žemljice bom poskusila

breskva  

kuha že od: 11.10.2007

Št. objav: 3074

Objavljeno 8.11.2008 ob 19:03

Zelo vesel

Super recept!!!!!!!! Žemljice so božanske!!!!!!!!

Tjaša89  

kuha že od: 19.6.2013

Št. objav: 3

Objavljeno 19.6.2013 ob 10:32

Vesel

Pozdravljeni,

tudi meni so žemljice super uspele, le da niso bile žemljice ampak so bile bolj podobne ciabatti. Testo sem sicer naredila z mikserjem s posebno metlico, ki ga mami uporablja za delanje kvašenega testa. Dodala sem sicer malo moke, ker je bilo testo preredko. Potem sem testo pustila vzhajati (več kot pol ure) in ga razdelila na 2 dela. V eno polovičko sem vgnetla suho čebulo in obe polovički namazala z rumenjakom. Na drugo polovičko sem posula še malo mešanice semen. Obe polovički sta takoj dodatno vzhajali, zato sem jih dala v pekač na 180 stopinj. Glede na to, da sem prvič delala kruh, so mi ciabatte super uspele, vsi so jih pohvalili, zdaj pa že razmišljam, katere dodatke bom dodala naslednjič. Razmišljam o siru (sirove štručke), olivah, orehih .. Ima še kdo kakšno idejo?

Hvala za recept in lep pozdrav! ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecNikita
Kaj jutri za kosilo?gobica1402
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.