Čebulni kruh z jajcem

domači čebulni kruh z jajcem

Čebulni kruh z jajcem
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

80 dag krušne moke

3 čebule

21 g svežega kvasa oziroma polovica kocke

sol

sladkor

olje

jajce

voda

peki papir

Postopek

V posodo damo 80 dag moke, naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Po kvasu potresemo dobro žlico sladkorja. Večino žlice soli posipljemo po moki. Kvas prelijemo z mlačno vodo - cca. 1 dl. Okoli roba posode po moki polijemo 2 žlici olja. Med tem časom, ko kvas vzhaja, popražimo čebulo. Čebulo narežemo kot za kako omako, stresemo v hladno olje (čebula mora plavati v olju, vendar ne preveč), ter začnemo pražiti. Čebuli dodamo malo soli ter jo ves čas mešamo, dokler ne postane nežno rjave barve, potem jo odcedimo olja. Jaz to naredim tako, da v globok krožnik dam nekaj listov papirnatih prtičev in čebulo stresem nanje ter malo počakam, da prtič popivna olje.

Čebulo stresemo v moko, dodamo še dobra 2 dl vode (odvisno od vlažnosti moke) ter zamesimo v hlebec. Hlebec pustimo vzhajati v posodi za vzhajanje tako dolgo, dokler nam ne naraste na 2x velikost. Vmes si pripravimo peki papir v pekaču, v katerem bomo pekli kruh. Ko je testo dovolj vzhajalo, si ga položimo na pult, malo ga zamesimo (oblikujemo hlebec), potem mu naredimo v sredino luknjo. Paziti je treba, da luknja ne pogleda na drugi strani ven, ker potem lahko jajce steče ven. V luknjo stremo jajce, potem pa s prsti skupaj stisnemo strani testa, da testo "zapremo" v hlebec. Potem testo "skupaj s stisnjeno" stranjo položimo navzdol v pekač in ga damo v hladno pečico. Pečico vklopimo na 180 stopinj šele, ko je kruh že notri. Pri tej temperaturi pečemo kruh 50 minut, potem zvečamo temperaturo pečice na 200 stopinj in ga pečemo še 25 minut. Ko kruh vzamemo iz pečice, ga poškropimo z vodo in dobro zavijemo v star prt.


Opombe

Pri tej količini moke bi bilo najlepše uporabiti prepeličje jajce ali pa vsaj najmanjše jajce, ki ga boste našli v hladilniku.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.