Pražena govedina po keralsko

bežite, krave, pred južnoindijskimi kristjani

666  Izvor: Indija (Kerala)
Pražena govedina po keralsko
    eksotika: Indija
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

Za čakanje:

0,5 kg govedine

4-5 žlic garam masale

žlička mletih klinčkov

žlička mletega cimeta

žlička mletega črnega popra

žlička mlete kurkume

5-7 strokov česna

korenika ingverja

sol (po okusu)

2 žlici kisa (po želji)

suhi rdeči čili (po želji/okusu)

Za praženje:

ena večja rdeča čebula

4-5 žlic kokosove masti

½ (~125 g) svežega kokosovega oreha

žlica semena gorčice

dve polni pesti lističev karijevca

sveži zeleni čili (po okusu)

Postopek

Govedino narežemo na manjše kocke in jo v primerno veliki posodi temeljito premešamo z garam masalo, klinčki, cimetom, kurkumo in črnim poprom. Dodamo sesekljan, nariban ali zdrobljen (npr. v terilniku) česen in ingver (slednjega naj bo približno toliko kot česna), nato sol, po želji pa še kis in čili. Pustimo stati vsaj eno uro, lahko pa tudi dlje (tedaj seveda v hladilniku).

Uro in pol do dve uri pred postrežbo damo kvašeno meso kuhat s kar najmanjšo količino vode(1); kuhamo pokrito. Ko je meso gotovo, damo v drugi posodi na srednje močno temperaturo segrevat kokosovo mast(2), medtem pa na približno enake, za grižljaj velike kose narežemo kokos(3) in čebulo; oboje pražimo na masti in ko rahlo porjavi, dodamo seme gorčice, lističe karijevca(4) in sesekljan zeleni čili(5). Po kake pol minute dodamo meso in na nizki do srednji temperaturi ter ob stalnem mešanju pražimo, dokler ne izhlapi vsa »odvečna« voda in dokler jed ni (temno) rjava.

Postrežemo z rižem, s kvašenimi riževimi palačinkami (dosa), z na sopari kuhanimi kvašenimi riževimi kolački (idli) oziroma katero koli drugo južnoindijsko (pretežno riževo) prilogo. Po želji potresemo s sesekljanim zelenjem koriandra.


Opombe

(1) Upoštevajmo, da mora jed na koncu biti suha, brez omake.

(2) Nadomestimo lahko s topljenim maslom, čeprav okus še zdaleč ne bo isti, še za nekaj stopenj slabša zamenjava pa so rastlinska olja.

(3) Svežega kokosovega oreha sicer pri nas več ni prav zahteven ali drag šport dobiti, toda ga v tem receptu lahko nadomestimo s posušenimi rezinami kokosa, nikakor pa ne s kosmiči ali celo moko, saj morajo biti kosi veliki in očitni.

(4) Karijevec ([i]Murraya koenigii[/i]) je tropsko drevo iz družine rutičevk ([i]Rutaceae[/i]), v katero sodijo med drugimi še citrusi ([i]Citrus[/i] spp.), sečuanski poper ([i]Zanthoxylum[/i] sp.) in – vinska rutica ([i]Ruta graveolens[/i]). Karijevec nima prav dosti zveze z začimbno mešanico, ki ji (zlasti na zahodu) pravimo kari, razen tega, da se oboje uporablja v (indijski) kuhinji. Od karijevca so to lističi; pri nas se dobi suhe, bistveno bolj aromatični pa so menda sveži.

(5) Jed je izvorno zelo, zelo pekoča in vanjo gre cela gora čilija. Mi lahko ostrino prilagodimo okusu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 19.7.2012 ob 11:21

Kje pa kupis karijeve liste?

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 19.7.2012 ob 19:22

Karijevčeve lističe sem do zdaj kupil 2x: prvič v trgovinici Jablana na BTC-jevi tržnici, pa so bili precej "papirnati" in brez okusa, drugič pa v trgovini 3muhe na Starem trgu - tisti so bili dosti boljši.

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 20.7.2012 ob 11:05

Hvala. Za 3muhe sem mislila da imajo samo okrasne izdelke, tako da je to zelo koristna informacija.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 22.7.2012 ob 23:49

Tudi sam se sprva tako mislil, pa sem enkrat po naključju odkril, da imajo iz pravične trgovine tudi marsikatero začimbo (cejlonski cimet, beli poper, karijevčeve lističe itd.), začimbno mešanico (zatar, več vrst masale in praškov za kari itd.), zelo dobre (in ugodne!) so tudi čokolade, imajo tudi kavo, veliko vrst riža...

Skratka, ne lačen ne bos ti ni treba ostati v trgovini 3muhe

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.