Zdrava domača majoneza z repičnim ali olivnim oljem

dobra domača majoneza

    predjedi: hladne
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 oseb

1-2 rumenjaka (Hofer jajca iz talne reje - kakovost iz Slovenije)

ščepec soli

1 žlička limoninega soka

1 žlička gorčice (Hofer Estragon Senf)

3 dl olja (Hofer Osana repično olje ali grško olivno olje MINOS, ekstra deviško)

180 g kisle smetane (Milfina 12% m.m. - kakovost iz Slovenije).

Postopek

Vse sestavine naj bodo hladne, a ne premrzle. V plastično pokončno posodo ali vrč damo rumenjaka, sol, limonin sok in gorčico. Z električnim mešalcem z metlicama vse dobro zmešamo. Nato počasi pričnemo masi dolivati olje, ki naj teče kot po nitki in vmes mešamo, dokler ne porabimo vsega olja. Dobimo majonezno osnovo, ki je precej gosta. To razredčimo s kislo smetano, lahko pa s kisom ali belim vinom. Majonezo ponudimo s kruhom in mesninami ali ocvrtimi jedmi. Z njo lahko napolnimo kuhane jajčne polovice brez rumenjaka, paradižnike, popečene bučke, malancane in drugo zelenjavo. Če hočemo narediti francosko solato, dodamo kuhan krompir, korenje, rumeno kolerabo, grah in kisle kumarice. Vse to narežemo na kocke. Dodamo še kuhana, ohlajena in sesekljana jajca, poper in dosolimo. Solati lahko dodamo tudi zelišča: majaron, timijan, dobro misel in druge. Jaz pripravim to solato brez krompirja, da je dalj časa obstojna (par dni v hladilniku). Če francoski solati dodamo še sesekljane mehke salame, dobimo rusko solato.


Opombe

Majonezo ponudimo poleg mesnin in zelenjave. Uporabimo jo za dekoracijo biftkov in narezkov. Iz nje lahko pripravimo tatarsko omako, francosko in rusko solato. Z njo napolnimo razno zelenjavo, ki jo ponudimo za predjed.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.