Ticino masa

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

20. sep 2012 17:39

Najboljše je, da na koncu zavežeš v mašnjo, tako ga fiksiraš. Jaz kadar dajem trak okoli tičine, tičino po robu navlažim- z roko ali s čopičom- z vodo, malo počakam, da rata fino lepljivo, potem pa dam trak okoli, da se prilepi. Samo moraš pazit, da ni preveč mokro, ker potem se to pozna na traku oziroma tekočina pride skozi trak.

*Alisha*

bibaboba  

član od: 20.9.2012

sporočila: 7

21. sep 2012 13:10

Alisha hvala za nasvet, a sm mela v mislih tko kot so une poročne torte tko lepo zaključene. Ne vem, si bom morala nekaj omisliti.

bibaboba

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

21. sep 2012 13:44

hm, sama si še nisem upala traka zalepiti, ker nikoli ne vem, če bo masa s katero lepim zmočila trak in se bo poznalo. Če je trak neprepusten: običajen plastični cvetličarski, potem ni problema trak prilepiti z royal icing (v bazi receptov je pod imenom masa royal) ali pa kar s pikami maslene kreme ki je najobičajneje pod tičino maso. Če je satenast, ti pa ne znam povedati, ker zaradi strahu da bi premočilo še nisem poskusila, 

bibaboba  

član od: 20.9.2012

sporočila: 7

21. sep 2012 15:42

ja, bannanna je satenasta trak, zato me je tudi malo strah, da bo pol vse skupi pocasto ratalo :-S, ne vem, bom morala najprej probat samo z enim koščkom tičine in traku, preden uničim celo torto ;-)

 

bibaboba

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

22. sep 2012 15:00

Ja tudi jaz sem imela v mislih poročne in podobne torte ter satenast trak. Saj pravim, moraš zmočit pač toliko, da ni preveč, pa potem počakat, da se malo osuši, kdaj je ravno prav pa verjetno da praksa. Sem pomoje na kakih 50 tort prilepila tako trak in je bil za moje pojme lepo zaključen, na začetku na nekaterih razmočen, ampak tako je, na napakah se učimo, da vidimo potem kaj je ok in kaj ne... če boš ti rezala torto ali pa če boš prejemnika o tem opozorila, je rešitev tudi, da na robu zapičiš v trak buciko, pa ti potem ni treba nič močit... Vedno pa tudi pazim, da je trak zaključen zadaj na torti, tako da se to ne vidi.

*Alisha*

kstendle  

član od: 29.6.2007

sporočila: 6

13. nov 2012 8:20

Pozdravljeni!

Nujno bi potrebovala nasvet koga, ki se malo bolj spozna na tičino maso... vem, da so teme o tej masi že odprte, vendar so vse bolj ali manj starejšega datuma, zato nisem imela ravno veliko upanja, da bom v njih dobila odgovor, zato sem odprla novo temo...

Zadeva je sledeča - ponavadi pečem sadne ali pa čokoladne torte, ki jih premažem s smetano ali kremo in potem okrasim, pač bolj na enostaven način.

Sedaj pa imam plan narediti sestri za birmo torto, ki bo oblečena v tičino maso. Ker se tega lotevam prvič, imam kar nekaj vprašanj. Brala sem, da tičino in smetana nikakor ne gresta skupaj. Zanima me, ali ne gresta skupaj v smislu, da po vrhu torte ne sme biti smetane, ali je ne sme biti niti v sami torti? Kakšne kreme uporabljate ve, kadar torto v celoti oblečete? Ne želim namreč, da bi šel trud v nič zaradi tega, ker bi torta po domače povedano "zašvicala". Prav tako sem zasledila, da naj bi bile te oblečene torte bolj suhe...

Kateri recept, za katero torto bi bilo najbolj sigurno uporabiti? Kaj pa krema? Kaj v smislu puding+margarina/maslo ali pride v poštev še kaj drugega, v primeru, če bi se odločila za bolj sadno varianto?

Se s te mase da oblikovati tudi kakšne rožice ali je za to premehka? Pa pisanje po njej, gre? S čim?

Vem, da imam en kup vprašanj in res bom hvaležna, če mi bo katera dala vsaj kakšen namig...

kstendle

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

13. nov 2012 8:59

Pozdravljena,

krema torte je lahko iz smetane, toda nujno moraš torto obliti s čokolado ali jo premazati z masleno kremo. Jaz se največkrat poslužujem čokolade.

Potem pa torto preprosto oblečeš s tičino maso. 

Torte prekrite s tičino maso niso nič bolj suhe kot ostale. Narediš tako kot običajno.

Glede kreme: jogurt + smetana ali skuta + jogurt + smetana, puding,...po želji.

Iz tičine mase se da oblikovati ogromno stvari. Moraš pa vedeti, da je na začetku mehka, potem se pa čez kakšen dan, dva strdi.

Jaz pišem običajno kar s čokolado.

Ksenija http://picasaweb.google.com/xency.k

kstendle  

član od: 29.6.2007

sporočila: 6

13. nov 2012 9:29

Živjo.

Hvala za odgovor. Kako debela plast čokolade pa mora biti? potem po vrhu poliješ čokolado in pustiš da steče dol in sproti mažeš, če prav razumem ali imaš kakšen drugačen pristop?

kstendle

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

13. nov 2012 9:32

Toliko da prekriješ torto, da slučajno ni tičina v stiku s smetano.

Jaz jo zgoraj polijem potem pa kar z nožem še okoli nanesem čokolado.

Ksenija http://picasaweb.google.com/xency.k

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

13. nov 2012 10:10

Absolutno predlagam ganache kremo http://www.kulinarika.net/recepti/17221/sladice/ganache

ko je še gostljato tekoča lahko z njo obliješ, ko se spremeni v kremo, pa mažeš in popravljaš. 

Da smetano "zadihtaš" med dva biskvita lahko narediš tudi tako, da spodnjega obrišeš z masleno kremo ali ganache kremo - narediš rob debel kakšna 2 cm, nato nadevaš z nadevom in pokriješ z drugim diskom biskvita. Tako,da ob strani gleda ven ganache ali maslena krema, znotraj je pa smetanasta. Tako je tudi sicer najlažje namazati masleno kremo preko smetane http://4.bp.blogspot.com/_3X1xYXZwmeo/SNKOcMT3jsI/AAAA nekako takole izgleda od zunaj. Recimo da je 1-2 cm pas maslene kreme.

 

http://bakethiscake.files.wordpress.com/2011/12/strawberry-cranberry-

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti