Hofer

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. jun 2015 7:28

Oddaje sicer nisem gledala, sem pa med nakupovanjem v več trgovinah ugotovila, da so v Tušu nekateri izdelki cenejši kotv nizkocenovnikih. Primer: deset žemelj v Tušu stane 0,99 centa, deset žemelj v Lidlu 1,5 evra (15 centov stane ena, enako kajzerica; slednje so v Tušu dražje).

Meso: pakiranja so v Lidlu in Hoferju sicer poceni, a v njih je 380 do 480 g mesa. Ko pogledaš ceno za kilogram, so na primer piščančji fileji v Tušu cenejši, enako vratovina. Predvsem pa mi je meso v naših trgovnah boljše od tistega pakiranega v nizkocenonikih. 

Poceni čips ni nalistan in pečen krompir, ampak je iz ostankov krompirja, ki jih sprešajo in stisnejo in iz tega delajo čips. Ko poskusiš čips iz krompirja, je razlika vidna na prvi ugriz. Je pa tak čips seveda dražji.

 

Podobno je pri sirih. S tem, da sem v eni od nemških oddaj o poceni hrani slišala, da ni vsaka šunka šunka, ampak gre pri cenejših vrstah za neke vrste lepljenko iz ostankov, v cenejših sirih pa da je vsega drugega več kot mleka. 

In res - če gledaš deklaracije, prebereš marsikaj; da gre za mesne pripravke itd ....

Tudi v nizkocenovnih trgovinah postopoma višajo cene, sama sem tam dolgo kupovala šunko slovenskega proizvajalca (res šunko, ne lepljenko iz ostankov), in naenkrat je bilo pakiranje za deset centov dražje. Ok, ni nek denar, ampak kaže na to, da tudi nizkocenovniki niso socialna ustanova, pač pa imajo svojo pot do zaslužka. Ni bil zaman lastnik Lidla eden najbogatejših Nemcev.

 

Določene izdelke še vedno kupujem v Lidlu, Hoferju in Eurospinu, večino nakupov opravim v drugih trgovinah. NIkakor ne letam iz trgovine v trgovino iščoč najcenejše, imam svoj sistem nakupovanja, da ne porabim preveč časa. 

Nedavno pa sem si vzela več časa in se sprehodila po Leclercu. In našla nekaj izdelkov po izjemno ugodnih cenah. Na primer - 1 kg kuskusa njihove trgovkse znamke stane manj kot pol kg v drugih prodajalnah. Ker smo veliki porabniki kuskusa lahko tudi povem, da je ta Leclercov odličen. 

 

Je pa tako: vsaka trgovina ima nekaj izdelkov cenejših kot drugod, in nekaj dražjih, računajoč, da bo nekdo, ki pride kupovat zaradi nizkih cen nekaterih artiklov pačkupil še tiste dražje, saj je tudi čas, ki bi ga porabil za nakup drugje, denar. 

In tako se vrti ta krog.

mamamia

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

3. jun 2015 9:38

bannanna je napisal/a:

Gleda kdo dokumentarec o Aldiju Na slo1? :s


Jaz sem gledala (in malo vmes dremala). In itak je zaključek iz vsega tega tak, da kjer je že itak kup denarja, bo še višji, za delavsko rajo pa  ni nobenemu mar. Al delaj kot suženj, al pa se spelji, pa bo nekdo drug, dokler bo zmogel. Pa seveda tiho bodi. Najbolj "poden" mi je bil lastnik Ryanair-a.

Ognjič

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

3. jun 2015 9:49

Mene glede kakovosti nekaterih izdelkov še najbolj prepriča Hofer.

Tudi ogromno izdelkov ima najbolje ocenjenih preko ZPS.

testeninca

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

3. jun 2015 10:06

Jaz sem gledala. Me ni posebej presenetilo kar sem videla, ker sem že slišala o tem kako ravnajo z zaposlenimi v diskontih. Čeprav nekateri pravijo, da delo je sicer naporno, plačilo pa da ni tako slabo. Je pa res, da tudi v Sparu za delavce ni kaj boljše(nalaganje na police po službi ko niso plačani, blagajničarke se morajo na silo nasmihati ves čas, ne smejo imeti vode pri sebi, ne smejo prepogosto na wc...). Najbolj na izi imajo v Mercatorju, kar je itak jasno vsakemu, ki je kdaj tam stal na blagajni.

Sistem seveda ni pošten, ker pač svet ne deluje tako, da bi nam bilo vsem lepo. Jasno je da nekdo plača ceno za to, da mi nekaj poceni kupimo. Ali je to nekdo v revnih državah, kjer so živila pridelana ali nekdo od ''naših'', ki v takih trgovinah dela. 

Kako pa mislite, da je tistim, ki nam izdelujejo računalnike, tablice, pametne telefone, oblekce za 10evrov...?

 

Vesnuska

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

3. jun 2015 10:39

Vesnuska je napisal/a:

Je pa res, da tudi v Sparu za delavce ni kaj boljše(nalaganje na police po službi ko niso plačani, blagajničarke se morajo na silo nasmihati ves čas, ne smejo imeti vode pri sebi, ne smejo prepogosto na wc...).


Vesnuska

 

Sama sem delala v Sparu na blagajni preko študentskega servisa (obravnavali so me enako kot svoje zaposlene) in mi ni nikoli nihče rekel, da se moram ves čas nasmihati, seveda pa moraš biti prijazen do strank, kar je na takšnem delovnem mestu tudi normalno (preverjal nas ni nihče, razen, če se je stranka pritožila, kar pa se je zgodilo le enkrat pri IZJEMNO zahtevni stranki, ki jo je milo rečeno sovražila že vsa trgovina), vodo sem imela pri sebi na blagajni (tako kot vse ostale trgovke), na wc pa greš med malico in kadar ni gužve in lahko za tistih par minut zapreš blagajno, sicer pa tudi kje drugje niso navdušeni, če je zaposleni več časa na wc-ju kot pa na delovnem mestu. Kar se tiče nalaganja na police izven delovnega časa pa res ne morem nič reči, ker sem delala izključno na blagajni in nisem nikoli polnila polic. Tam sem delala pred tremi leti, upam, da se v tem času situacija za zaposlene ni tako drastično poslabšala, kot opisuješ, ker to je res groza, da niti vode ne bi smel imeti pri sebi.

Je pa res, da je danes pravi trend delanja izven delovnika, bodisi v službi ali pa doma. To se dogaja že skoraj povsod, delodajalcem je že čisto normalno, da od zaposlenih pričakujejo, da bodo dali službi prednost pred vsem drugim. Pred kratkim sem bila na razgovoru za službo, vse je potekalo normalno, potem pa so me vprašali, kaj je zame največja vrednota v življenju in sem odgovorila, da družina. Takoj zatem me je vprašal, če mi je pomembnejša služba ali družina. Odkrito sem mu odgovorila, da mi (prava) služba veliko pomeni, ker sem izbrala področje dela, ki me res zanima, in sem pripravljena veliko vložiti v delo na tem področju, da pa takšne službe, za katero bi se odpovedala družini še niso odkrili in če bi moj delodajalec od mene kaj takega zahteval, sem raje brezposelna. Človek je izbuljil oči tako zelo, da sem mislila, da mu bodo padle ven. Postal je živčen in razgovora je bilo konec. Ne obžalujem niti pike... Je pa žalostno, da se takšne stvari dogajajo...

Sandra_a

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

3. jun 2015 10:50

Ne vem, to mi je opisala znanka, ki dela tam(poslovodja jo je večkrat klicala na blagajno zakaj se ne smeji?) Verjetno je precej odvisno od poslovodje in ne gre za politiko podjetja.

Vesnuska

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

3. jun 2015 11:02

Ravnanje z zaposlenimi je problem že v večini podjetji.

V vsakem pa je kdo zadovoljen in kdo nezadovoljen. Glede Lidla, hoferja in ostalih je bilo že veliko prispevkov, če pa ima kdo link bi rada videla tudi tega, me res zanima kaj je spet novega...

testeninca

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

3. jun 2015 11:12

Strinjam se z napisanim od mamamia.

mamamia je napisal/a:

Določene izdelke še vedno kupujem v Lidlu, Hoferju in Eurospinu, večino nakupov opravim v drugih trgovinah. NIkakor ne letam iz trgovine v trgovino iščoč najcenejše, imam svoj sistem nakupovanja, da ne porabim preveč časa. 

Nedavno pa sem si vzela več časa in se sprehodila po Leclercu. In našla nekaj izdelkov po izjemno ugodnih cenah. Na primer - 1 kg kuskusa njihove trgovkse znamke stane manj kot pol kg v drugih prodajalnah....


mamamia

Tudi mi kupujemo določene izdelke v Hoferju in Eurospinu. V Lidl zahajamo zelo poredko, ker nam je od rok. V Hoferju sem enkrat kupila meso in pečeno je bilo tako umetno roza barve, da mesa ne pogledam več v Hoferju. V Hoferju kupujem jedilno čokolado, pomarančni sok v tetrapaku in tudi sveže iztisnjen pomarančni sok iz hladilnika ...

mamamia, prosim napiši še kakšen izdelek, ki ga redno kupuješ v Hoferju ali Leclercu (ali bi morali za Leclerc odpreti novo temo?).

 

rdkapica

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

3. jun 2015 11:25

Čez pol ure je na Slo1 ponovitev tega dokumentarca. 

Vesnuska

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

3. jun 2015 12:18

Hofer in Lidl sta lahko cenejša že zato, ker kupujeta zaloge v glavnem za sproti in se nihče ne sekira, če česa tam ne dobi. V glavnem verjetno prodata zaloge še preden jih je treba plačati dobavitelju.  Redne prodajalne s širokim asortimanom si česa takega ne morejo privoščiti.  

Do nedavnega sem bila pripravljena marsikateri izdelek malo preplačati pri "najdražjem sosedu", ker je bil v domači lasti. Odkar ni več, ne vidim nobene razlike med njim in ostalimi ponudniki in kupujem tam, kjer dobim dobro kvaliteto za primerno ceno.

 Pri "najdražjem sosedu" me je še najbolj  zmotilo to, da je novi lastnik, po poročanju medijev, od vseh dobaviteljev ultimativno zahteval 10% znižanje, ki seveda gre v njegov žep.  Pri nekaterih artiklih se to znižanje že pozna - recimo manj suhe snovi in več vode v konzervi fižola. Mi je popolnoma razumljivo, saj prehrambena industrija tudi nima rezerv, da bi tako  znižanje lahko mimogrede pokrila. Zato pri tistih trgovcih, za katere dobim verodostojne informacije iz prve roke, da v primerjavi z drugimi čez mero  stiskajo svoje dobavitelje , enostavno ne kupujem. Dobavitelji gredo v takem primeru pač na najnižji še sprejemljivi nivo kvalitete - koza približno cela da je le  volk sit

 

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti