član od 20044272 sporočil
Joj, litoželezna posoda, tudi jaz jo POVSOD iščem že nekaj let! Ta, ki jo jaz uporabljam, je težka ko cent, čisto črna ko noč in stara ko svet, mami jo je prinesla iz Francije pred kakimi 33 leti... Je super, ni boljše, sploh:) Ko se bom namreč preselila, ne vem, če bom lahko prepričala brata, da mi jo da... upam, da mi bo dal vsaj ta malo (mava dve, plus ponev, ampak tiste ne bo dal, je že povedal:), ostale je mami odnesla). Nekatere so bile tudi oranžne od zunaj in bele not, pa vseeno litoželezne, ker če si pogledal v luknjo pri ročaju, se je videl original material - tudi te so super, samo jih je mami vzela:(
Ampak DOBRA novica: v eni reklami sem videla eno posodo, ki je zgledala točno tako kot te mamine, oranžne:) mislim, da je bila trgovina Tisoč in en dar v Lj., seveda. Nisem še imela časa it tja, pa tudi nimam zdaj 25000 za posodo, ko se pa preseliva, jih bom pa napraskala, ker je, verjamite, vredna tega denarja:) Že zato, ker se stvari ne zažgejo in so bolj okusne - še celo moj brat pravi, da so zrezki iz tiste ponve drugačni, pa sploh ni vsekan na kuho in bi najraje vse moje pripomočke stran zabrisal:) Ampak te ponve pa ne da za nič na svetu...
Zdaj samo upam, da je tista posoda res tako fajn kot ta - skrivnost litoželeznih posod je v dveh stvarh: prvič so težke in debele - ne samo po dnu, kot naše sodobne, ki so fajn, ampak ne tako fajn, ampak tudi drugje - zato se toplota bolj porazdeli po celi posodi in se počasneje ohlaja in segreva - kar je za večino jedi dobro... Zato ne pride do malih toplih in hladnih mest in se stavr bolj enakomerno kuha, manj se razkuha, ker ni treba dodat toliko vode in se ne zažge takoj, tudi če malo pozabiš, maš telefon, pridejo obiski... Dno ni gladko kot pri teflonu, je rahlo hrapavo, kar je DOBRO! Zakaj? zato, ker se na tako površino težje primejo stvari, sploh če posodo pred provo uporabo dobro namastite z oljem - to namreč pride potem v vse tiste vdolbinice in zato se hrana ne prime.
kako veste, da je posoda res litoželezna? Mora imet debelo dno IN steno - vsaj pol cm! To so res take bolj runklaste zadeve, težke ko cent, otrok mora met probleme dvigovat tako stvar, če je prava. Dno oz. notranjost je lahko malo hrapavo, to je ok.
V merkurju sem včeraj kupila wok, ki mi je deloval litoželezen - za cca 7000 - se mi zdi malo malo z pravo litoželezo, ampak stari wok je odslužil in itak sem rabila novega - sabši kot ta dva do zdaj ne bo:) Žal ga še nisem imela časa preizukusit, vam pa povem, če je to pravo, ok? Verjetno še letos:)
Veri