Če iščeš najdeš, je star pregovor. Tako sem tudi jaz dobil informacijo o tej misteriozni belokranjski kobasi in sicer od prijatejice iz Adlešičev, to je gospa,ki ima muzej lanu in pisanic in je sploh čist etnološko naravnana :) Torej: jaglača je klobasa ,ki se polni v debelo črevo pujsa, meso se ne melje amoka reže na manjše koščke. Lahko je nekoliko bolj mastno oz.mora biti od tod tudi ime maslenica oz. maslaca, kot ji narečno pravijo tam dol. Začinjena je tako ,kot mesene klobase torej sol,poper in česen in to je to. Bistveno pri tem je, da se doda določen odtsotek prosene kaše in zato, se črevo ne sme preveč napolniti saj bi kasneje klobasa pri kuhanju počila. Jaglače se potem dimi in s tem je tehnološki proces končan. Kuhajo jo vedno v nekih enolončnicah seveda, da jim da okus in kasneje je itak vsaka taka jed dobra, če je zraven še nekaj od pujsa hehe..:) me je pa presenetil podatek, da se mora kuhati okrog 2 ure !!!! ker sicer nima tistega pravega okusa, kot so ga naši južni bratje navajeni. Jaglače derlajo še danes nekateri lokalni mesarji in obljubljeno mi je bilo, da jih bom zagotovo dobil :) In ko jih bom jih bom pofotkal in povedal , kakšne so. Seveda pa bom napisal tudi kontakt mesarja tako da boš Teychi lahko šla iskat in s tem rešila svoje vprašanje.
hedonist