26. mar 2018 11:15
Nadaljujem z butarami, vprašanje je dvodelno, potrebno je odgovoriti na oba dela:
- veje in vejice katerih dveh (olistanih) dreves so še dodali v primorske butare?
- na begancah obešena pomaranča simbolizira ... kaj?
26. mar 2018 11:15
Nadaljujem z butarami, vprašanje je dvodelno, potrebno je odgovoriti na oba dela:
- veje in vejice katerih dveh (olistanih) dreves so še dodali v primorske butare?
- na begancah obešena pomaranča simbolizira ... kaj?
27. mar 2018 11:07
Morda pomaranča simbolizira plodnost in nedolžnost ?
Za primorske butarice ne vem, za gorenjske sem pa malo povprašala. Pravijo, da je v njih povezano samo sedem vrst rastlinja. Ne me resno jemat, prodajam samo tisto, kar sem izvedela ![]()
![]()
27. mar 2018 12:09
Babka, tudi jaz sem mislila, da jih le sedem ali osem, pa sem za vsak slučaj še malo pogooglala in naletela na članek o izdelovalcu beganc iz Koroške Bele in tradicionalni beganci iz devetih vrst lesa: http://arhiv.gorenjskiglas.si/article/20100328/C/303289993/
Pomaranča pa ima drugačen pomen, morda namig: bistvo je v njeni obliki in prepojenosti s kiselkastim sokom ...
Namig za veje v primorski butari - liste prvega lesa s pridom uporabljamo pri kuhi enolončnic in juh, veje drugega drevesa pa ... namig: Jeruzalem![]()
27. mar 2018 13:49
Morda lovor in trta? Pomaranča naj bi simbolizirala pijačo, ki so jo dali umirajočemu Kristusu ( goba prepojena s kisom).
27. mar 2018 14:08
Trixi, bravo, glede pomaranče in lovorja imaš prav, manjka samo še eno drevo ... hmmm ... namig: ime drevesa se nahaja v prvem delu imena priljubljenega outlet nakupovalnega središča v Italiji, v imenu priljubljene turistične destinacije v Španiji, pri nas imamo turistično agencijo z imenom tega drevesa, asocira nas lahko na milo
, pa na olje, mast ...
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 27. mar 2018 14:11
27. mar 2018 15:35
Palmova vejica...mi pride sedaj na um. Če je prav pa res ne vem.
27. mar 2018 15:45
Venturini, prav imaš, gre za palmo.
S Trixi sta obe pravilno odgovorili
, vendar nobena v celoti, kako naj se odločim, kateri naj predam besedo?
Hmmm, takole: štafeto bom predala tisti izmed vaju, ki bo prva povzela in napisala celoten odgovor, tako bo najbolj pošteno
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 27. mar 2018 17:36
27. mar 2018 17:13
Torej lovorjevi in palmino drevo. Pomaranča pa simbolizira pijačo, ki so jo dali umirajoječemu Kristusu ( goba namočena v kis).
27. mar 2018 17:35
Trixi, beseda je tvoja, prosim te, nadaljuj z igrico![]()
27. mar 2018 20:48
Hvala Katarinči, si moram vzeti čas in upam, da vam jutri zastavim vprašanje...
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Pečen riž z zelenjavo

Sadne rezine s slivami