Centrifuga za solato

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

5. jul 2014 10:32

Sweetness Bakery je napisal/a:

mamamia je napisal/a:

Naša centrifuga za solato sameva. Ko umivam solato - vsak list posebej pod tekočo vodo, razen repincla seveda -, jo odlagam v korito in voda odteče, ko jo trgam na manjše kose pa gre proč še tiste nekaj vode, ki je na listih. Tako da je solata za naš okus ravno prav, preden jo prelijem z bučnim (ali olivnim) oljem in kisom in zmešam (z dodatkom soli seveda). Nikdar pa ne dodajam vode, kot nekateri (tudi pri nas doma), ker si ne morem zamislit, da bi razen olja in kisa kaj drugega plavalo v skledi oziroma da bi na dnu bilo preveč tekočine in bi ta špricala naokoli, ko z vilico nesem solato k ustom.

Solata se pri nas, tudi ko je obisk, je iz iste sklede, razen če kdo od gostov želi svojo skledico (ti so pa redki, praviloma so v skledico dajo solato, ki jim ni na dosegu roke). 

Sled olja na prtu, ki ostane od tega, ko z vilico nesem solato k ustom, me sploh ne moti (navsezadnje je prt na mizi zato, da se popacka ...), nikakor pa ne bi hotela, da bi ta sled bila od vode.

 

Oprano in skoraj povsem suho solato hranim v hladilniku zelo redko, morda kdaj med tednom, ko je operem več naenkrat. Zavijem jo v platneno krpo ali dam kar v skledo in pokrijem s krpo ali papirnato brisačo. Da bi se pokvarila se ne zgodi, ker jo pojemo naslednji dan.  

 

Kako pa mešate solato? Zeleno listnato vedno mešam z rokami, vse ostale pa s tistimi vilicami in žlicami za mešanje solat. 



mamamia

 

delamo na enak način. S tem, da jaz vsak opran list solate odlagam v cedilo. In kot pravi mamamia, ko jo trgam, je že skoraj suha. Itak jo pripravim pol ure prej, ker se potem ukvarjam s pripravo drugih jedi in je do takrat, ko jo naredim skupaj že skoraj suha. Skoraj pomeni, da je par kapljic gor.  Cetrifuge nimam, niti je nikoli nisem pogrešala. Imam pravo domače bučno olje in je solata vedno odlična. ;)



Sweetness Bakery

Smo že tri

Zeleno solato tudi jaz vedno mešam z rokami, začnem s česnom, nato sol, olje, kis, vmes vsakič premešam.

Ostale večinoma delam z vilicami in žlicami za solate, včasih z navadnimi, pa tudi roke še kdaj vmes pridejo prav

lp

mzm

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jul 2014 11:01

punce, kako operete prte, če so poflekani z bučnim oljem????? meni tudi na 90 to ne gre ven. pomaga edinole sonce??

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jul 2014 11:01

ma ne, centrifuga je kul, ker je to lahko hkrati tudi cedilo, če nimaš drugega 

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

5. jul 2014 11:17

bannanna, meni odlično služi tale

Že pri 60°C ni sledu o bučnem olju, teranu...

lp

mzm

Mygrace

sporočila: 6506

5. jul 2014 11:52

Imeli TW centrifugo, ni prisla v postev in smo jo kar senkali. (TW ima nekaj paradnih artiklov s paradnimi cenami, centrifuge ni med njimi, ce kdo mene vprasa..)

Cele liste solate operem, dam v plasticno cedilo, potem pa prekrijem s kuhinjsko krpo, obrnem na glavo in nekajkrat stresem, deluje kot centrifuga oz. osusevalo, s tem, da imam namesto tiste ogromne centrifuge prostor se za najmanj 2 kastroli

 

(Prav tako uporabljamo lupilnik krompirja se za marsikaj drugega in ne samo za krompir. Pa za mlad krompir imamo eno navadno in tanartabolj poceni (roza) scetko za nohte...ki je seveda nikoli nismo uporabili za to, kar nam je bilo zapovedano na etiketi)

(nameniboljslabosluzijo mkgajver press..)

Mygrace

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jul 2014 12:01

ja pa če imaš centrifugo, ne rabiš ne sklede, ne cedila ipd. tako da s prostorom ni kaj drugače :D meni je bila vedno zabavna na smučanju. sploh, ko se mudi. takrat ko se ima solata čas odcejevat itak ni panike. ker tisto res hitro in fino osuši. ampak tako zamikala, da bi jo kupila, me še ni :D

kvačkarica  

član od: 30.6.2012

sporočila: 537

5. jul 2014 12:02

Žal, proti madežem od bučnega olja deluje le sonce. Sami se v lokalu rešimo madežev od bučnega olja le tako, da prte obesimo na sonce..

kvačkarica

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. jul 2014 13:06

mišzmoke je napisal/a:

bannanna, meni odlično služi tale

Že pri 60°C ni sledu o bučnem olju, teranu...

lp



mzm

 

Hecno, noben naš pralni stroj niti pri 90 ne nese dol tetinega bučnega olja.. res pa je to čistak, temen tako da skozi steklenico ne vidiš luči. 

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

5. jul 2014 13:40

Aja, o čistem olju teče beseda To se mi pa še ni polilo po prtu, tisto s solate pa tale reč očisti.

lp

mzm

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

5. jul 2014 14:41

Belo majčko, ki sem jo popacala s čistim bučnim oljem, sem prav tako obdelala in na 90°C in tretirala z vso možno komercialno dostopno kemijo (tudi bio shout, ki je drugače super), pa je madež le zbledel. Potem sem malo guglala- najprej maščobo spraviš iz fleka, preostalo sled madeža- barvilo, ki ostane, pa izpostaviš soncu. Majčko sem dala opoldne na sonce in madež je res izginil. Heh, morda bi šlo tudi s tisto UV lučko za nohte 

LP, V.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti