6. dec 2011 15:21
rimljanka je napisal/a: |
In kaj je drugače, če kupujemo in jemo BIO jabolka z Nove Zelandije, pa, recimo, Čila? Je tu odnos do okolja drugačen, sprejemljivejši? Resno sprašujem in upam na odgovor. rimljanka |
Zelo umestna pripomba!
Meni se to zdi neumno - namreč, "bio za vsako ceno". Idealna je seveda kombinacija - sonaravno in lokalno pridelano hkrati. Prepričan sem, da moramo k temu težiti kot družba.
S kupovanjem bio jabolk iz Čila (ali pa bio čičerike, ki jo ima najboljši sosed, na primer - ta je šla iz Turčije na pakiranje na Nizozemsko, potem pa nazaj k nam... !?), da vzamem vaš primer, ne rešimo prav nič.
Moram pa reči, da nisem povsem prepričan, ali je to res še slabše od kupovanja lokalno in konvencionalno pridelane hrane (prisiljen sem posploševati - seveda določena konvencionalno pridelana živila lahko po kakovosti in okoljski sprejemljivosti presegajo določena ekološka). Vsaj odkar sem imel priložnost prebrati članek z izračunom, da je uvažanje sadja pozimi iz daljnih krajev (konkretno hruške iz južne Amerike) energetsko varčnejše od hranjenja lokalno pridelanega v hladilnicah (!). Nisem prepričan, pravim - članek me je spravil v dvom. Zelo si želim še več raziskav na to temo.
No, v vsakem primeru najbolj zdravo za okolje in človeka je jesti hrano na vrhuncu sezone njenega zorenja
PS: V bistvu sem prav to hotel povedati že v svojem prvem prispevku. Še enkrat sem ga prebral in ugotovil, da sem to kvečjemu nakazal (zato še enkrat hvala za pripombo). Namreč, samo s stališča potrošnika je morda ekološka hrana (od kjer koli že) še najbolj zdrava (pa tudi o tem bi se dalo pogovarjati...), za okolje pa skoraj gotovo ne. Prav zato sem hotel opomniti tudi na to plat hrane.