Se gremo potepat?

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

11. avg 2011 13:38

Gorenje

JJ

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

11. avg 2011 14:05

ežoj, ma sem ti fouš!! Ali si poizkusil dimljene slanike? Pa ne v restavraciji, ampak direkt v prekajevalnici. A se jih še da tako dobiti?

 

sonci

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. avg 2011 20:41

A je kdo spraševal po ribah? Ma kakšne ribe, no!

 Jutar grem naprej, najprej Jankoping za nekaj ur, en zanimiv muzej je za ogledat, menda edini na svetu, muzej vžigalic, saj veste, da so včasih vžigalicam rekli  švedske, in v Jankopingu so jih najprej začeli delat, zraven je mesto Huzskvarna, znano po šivalnih strojih in žagah za les ( a ne Ognjič, pa, če te že omenjam, v tistem planetariju nisem bil, sam znotraj zgradbe, nenehno imajo nekaj, razstave........ ). Po Huskvarnigrem do Linkopinga, menda bo tudi kaj zanimivega za videt, bomo videli.

Hotel sem še nekaj slik prilimat, pa mi nekaj ne gre. Mislil sem iz tehničnega muzeja v Malmeju in iz današnjeg obiska ( zaradi tega sem pravzaprav prišel v Geteborg ) včasih skrivnega podzemnega letalskega  oporišča. Morda več jutri, če koga posebej zanima ( a vem, da vas vse to zelo zanima ), pogooglajte " aeroseum ".Pa še en poskus:

Ne, noče mi sliko prenesti.

Tiste ribe pa so res enkratne. Tukaj je lepa izbira prekajenih rib ( sicer ne tako kot v rusiji, pa vendarle ).

Mesto je pa relativno lepo, na ta njihov način, vsa so si podobna, s tistimi zgradbami od rdeče neometane opeke, hecnimi strehami............

Prosjaki tudi so, resda večkrat zaviti v celofan ( beri neki počnejo, igrajo, žonglirajo, ali se kar tako pobarvajo v recimo rumeno barvo in sedijo pored klobuka ). Tudi po smetnjakih brskajo ( *ebo jih kapitalizem in njihova socialna država ).

Pa res, kako kaže s koso nostro, saj veste junta revolucionaria in te fore?

 

 

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. avg 2011 20:50

Danes mi pa neki računalnik nagaja, le kulinarika za silo dela, ne morem videt E-mailov, ne  morem na facebook, tam me skos nekaj sprašuje po švedsko ( matr, tole švedščino pa se ne da čisto nič razumet. Res je, da menda dobesedno vsi ( čistilka v kampu, srejši voznik avtobusa........... ) znajo angleško, pa še to ni neki piđin, ampak angleščina brez naglasa. Danes se peljal s tramvajem, pa postaje najavijo po zvočniku, po prepoznam, kaj je rekel, le če točno berem ime postaje, tako imajo nek čudem naglas.

uf, uf, je dovolj!

ežoj

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. avg 2011 21:28

ežoj je napisal/a:

 

 Jutar grem naprej, najprej Jankoping za nekaj ur, en zanimiv muzej je za ogledat, menda edini na svetu, muzej vžigalic, saj veste, da so včasih vžigalicam rekli  švedske, in v Jankopingu so jih najprej začeli delat,....

ežoj

Ni glih edini, v Czestochowi na Poljskem imajo še enega, in je tud kar zanimiv. Ti prikažejo postopek, zalaufajo nož za  les in ti dajo za spominek odrezan list lesa. Boš poslikal, da bomo primerjali tehnologije? Prosim! Saj kakih grozotnih razlik po moje ne more bit, ampak vseeno:

lp

 

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. avg 2011 19:43

Kaj je, a nobenega ne zanimajo študentska potepanja, pa kaj drugi, menda ja ne čepite skos doma.

Skos pozabim omenil Loni: njo bo pobralo od zdravega življenja, to pa tudi ni fajn, bi si mogla izmislit tudi kaj slabega ( ni treba nujno da je razvrat, kot pri meni ).

Sam se hotel pohvalit, da mi je tistih nekaj pikov od komarjev izginilo in da več ne pikajo, pa danes spet me neki pika. Tale Švedska je znana po komarjih, po nekakšnih črnih mušicah in po nekakšnih " dier fly " ( no da saba, volva in abbe niti ne omenjam ). Še ne vem, kaj me pika, bom že ugotovil.

A vas zanima, kako je videti podmornica od znotraj? Mene je, evo:

in

A vas zanima, kako je videti do pred nekaj leti največja vojaška skrivnost. Mene je:

Kaj pa za ljubitelje šavja, a za njih ne bo nič? Seveda bo:S

slike podmornice so iz tehniškega muzeja v Malmeu, druge  dve sliki so iz prej skrinnega podzemnega letalskega oporišča v bližini geteborga, sedaj odprto za javnost kot Aeroseum. Šavje raste na travniku nad oporiščem.Oporišče je globoko pod zemljo in naj bi zdržalo "" atomski udar ".

Jaz sem danes zapustil Geteburg, vstavil se v Jankopingu (  izg. jančeping, oni in njihova slovnica ) pogledal muzej vžigalic, nič pretresljivega, prdvsem pokažejo zgodovino proizvodnje. Od začetka so bile fosforne vžigalice, zelo strupene, zabeležili nekaj smrtnih primerov ( po moje so cepali delavci kot muhe, le da so to predpisovali drugim razlogom ). Večina " delovne sile " so bili otroci, ki so delali po 10 ur na dan za tretjinsko mezdo. Po pojavi zastrupitev, so devali delo na dom, predvsem sestavljanje škatlic. Pozneje so začeli delat varnostne vžigalice, vpeljali stroje, ki so skor vse sami naredili...... Razen socialne note, me pravzaprav ni nič posebej priteglo.Po ogledu, sem se napotil za Linkoping ( izg. linčeping ). Kot rečeno, pot je zelo lepa vse zeleno ( kako ne bo zeleno, ko skos dežuje ), večinoma iglasti gozdički okoli s zelkenimi jasami......... uf, matr, še bom pesmi začel pisat. No, čist v bližini Jankopinga, pot pelje mim mesteca Huskvarna, kjer se nisem imel namena ustaviti, pol me ob cesti pritegne tabla " fabrikmuseum". Naj povem, da me je zelo presenetilo v nemčiji, danski in švedski ( ne ljubi se mi pritiskat za velike črke, lahko mi znižate oceno za te napake ) ob avtocestah ni nobenih reklam, so le nujna obvestila, o črpalkah, informacijah, odmoriščih, tole za ta muzej je skor izjema. Sploh mi ni jasno, kako pri nam poberejo iz celega sveta najslabše in to vpeljejo...... ah, bo me spet zaneslo, da šimfam čez državo, pol me bo ona....... ah, pustimo.

Skratka , skrenem s poti da pogledam ta muzej. Bingo, če bi  nekaj takega spustil, bi se žrl celo življenje ( čeprav se mi to ne zdi preveč logično: če bi spustil, sploh ne bi vedel da obstaja, kako bi se potem žrl. Verjetno bi me nekaj žrlo, jaz ne bi vedel kaj). No, kakorkoli, če grete kaj mim: zelo priporočam.

Danes je zjutraj bilo 10 stopinj, dan pa je bil sončan ( pa še pihalo ni, kar se mi zdi, da je tukaj skor nemogoče ) in je dan bil prijeten za vožnjo, posebej, ko se ti nikamor ne mudi. Prispel v Linkoping okrog petih, našel kamp ( za spoznanje cenejši ), postavil šotor, nabavil mape območja. NO naj povem, da je Linkoping od začetka bil cilj potovanja. Tukaj je trba videti: Gota kanal , Linda kanal in " flugvapenmuseum " ( ali kaj podobnega ).

uf, vse me že boli od sedenja in tipkanja, moram nehat.

prav me preseneča, da je šlo s slikami danes v redu.

Verjetno se spet jutar oglasim ob istem času.

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. avg 2011 19:57

Ežoj, koliko časa traja svetli del dneva na švedskih koncih trenutno?

Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. avg 2011 21:19

Hvala za šavje, ežoj. Podmornica me ni tako fascinirala. Bi pa imela švedsko razmerje dan/noč kak mesec dni od danes naprej tudi pri nas, no, lahko tudi 2 meseca. Veter, dež,....pa lahko zadržijo. Uživaj!

rimljanka

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

12. avg 2011 23:21

Naša Amelia živi na Švedskem že...uh,ene trideset let. Letos sva se srečali na Bledu. Prekrasna gospa, odprta in prisrčna.Uživaj še naprej,krasno te je brati.

mejačka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

13. avg 2011 8:47

Hojla Ežoj!

Hvala, ker misliš na nas tudi na dopustu. Če te zanimajo nenavadni muzeji, na poti domov skozi Nemčijo naredi ovinek skozi Quedlinburg (Sachsen-Anhalt), tam imajo muzej lesnih črvov (je pa odprt samo med tednom).

Pa lepo se imej še naprej!

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti