Hitri ali počasni?

Tanaya  

član od: 10.12.2010

sporočila: 152

20. jan 2011 15:23

Trixi Ponavadi potrebujem 45 - 60 min za kosilo. Odvisno kaj je v planu. Je pa res, da gre hitreje, če imam vnaprej spanirano kaj bo na mizi. Družinske člane pa vprašam, kaj bi jedli samo kadar nimam ideje. Tanaya

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. jan 2011 15:31

proxima je napisal/a:
Dame moje, vrste pred blagajnami so naravnost idealno mesto za kakšno rundo Keglovih vaj (s kroglicami ali brez njih) - na vrsto in dogajanje na blagajni tako ali tako ne morete vplivati, lahko pa čas zelo koristno uporabite.

Ja, tale Arnold Kegel je moj zelo dober prijatelj, pri čakanju na avtobus sem vedno imela dolge pogovore z njim, zdaj se busom sicer izogibam, toda čakam še vedno marsikje. In se pogovarjam. 

 

Loni Makaroni

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

20. jan 2011 15:42

mamamia je napisal/a:

Citat: "Dame moje, vrste pred blagajnami so naravnost idealno mesto za kakšno rundo Keglovih vaj (s kroglicami ali brez njih) - na vrsto in dogajanje na blagajni tako ali tako ne morete vplivati, lahko pa čas zelo koristno uporabite."

Drži kot pribito. Sploh, če oceniš, da jih zmoreš narediti 6 krat po deset, pa si prej na blagajni in moraš nehat pri 45 ... tako čas res hitro mine...

mamamia

mamamia
Kako pa tole drži in drage dame, da si počasen sploh ni treba bit star, lahko si malo bolj betežen, pa si tam. Se spomnim kako so me lani poleti čakali avtomobili, ko sem kot polž lezla čez prehod za pešce. Niti enemu se ni sanjalo kaj je z menoj, so me pa po mojem vsi grdo gledali, češ, kako se vlečem, kot megla. Malo strpnosti ne bo škodilo nikomur. lp Vesna

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. jan 2011 15:50

Pricakovala sem, da bo tema kar precej stara, ste pa ze toliko napisale v enem samem dnevu. 

JAz sem en Seedy Gonzales. Ampak, v Sparu sem se vedno pocasnejsa z zlaganjem robe v vrecke in neizmerno me p*zdi, ker trgovka sedi ko kup nesrece in caka, da se bom zmigala in odpeketala. Pri nas ti vedno nekdo zlaga stvari v vrecke in jim gre griozno na zivce, ker se stulim zraven, ker oni niso dovolj hitri. Go figure!

Drugace pa, ce pogledate okoli sebe boste zagotovo ugotovile, da veliko ljudi, ki so hitri v mladih letih, ostanejo hitri tudi v starosti in pocasni se z leti samo se upocasnijo.

Furjasto in hitro sploh ni eno in isto, ker poznam nekaj grooznooo pocasnih ljudi, ki so za moje pojme furjasti v nulo. (saj se tako rece?)

 

 

 

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

20. jan 2011 16:18

Trixi je napisal/a:
Jaz pa občudujem kuharje, ki znajo hitro in dobro skuhat....Saj meni tudi rata, ampak določene jedi se ne da dobro hitro skuhat!
Tako hitro kot kuhajo pa v kitajskih restavracijah je pa zame iluzija. Zadnjič sem eno uro samo zelenjavo in meso rezala in pripravljala stvari za svinjino z zelenjavo in hrustljavega piščanca na zelenjavni posteljici, pa kumarično solato kot v kitajski.... Bi bila že 3x iz kitajske sita doma.
Me je mamamia navdušila, ampak moja praksa bo še trajala.

Kako pa vam uspeva hitro skuhat? Sploh če do zadnjega ne veš kaj bi kuhal oz. bi družinski člani vsak nekaj drugega.


 

Hitro se lahko skuha samo z dobro predpripravo hrane. Zato gre pri Kitajcih hitro samo kuhanje, predpriprava hrane je zgodba zase, ta namreč traja.

Če kuham med tednom si zvečer pripravim, kar lahko. Meso dam v marinado in ga narežem, če je treba, včasih narežem tudi kakšno zelenjavo in jo shranim v dobro zaprti posodi, tako da naslednji dan ali jutro, kadar pač kuham, vse samo leti v ponev in je v pol ure vse gotovo. Pa postopek je pomemben: najprej na štedilnikjed, kis e najbolj dolgo kuha ali peče, in tako dalje proti tistemu, kar potrebuje manj časa. Grelnik vode pospeši kuhanje testenin, v tem času je omaka že nared ... itd.

 

zase bi rekla, da sem v precej opravilih dokaj hitra, površna ali furijasta že zaradi dela, ki ga opravljam, ne morem biti.

 

Sem pa izredno hitra v trgovini, ko je treba zlagat nakupljene zadeve. V tiste vreče ali torbe za večkratno uporabo je zlagat mala malica: en ročaj zatkenm za zanko, ki je na vozičku in torba sama stoji odprta, izdelki pa samo frčijo vanjo. Jih že itak na trak tako zložim, da so težji bolj spredaj, jajca in jogurti pa na koncu, da pridejo na vrh in ni nevarnosti, da bi se kaj pomečkalo.

Ker če mi gre v življenju kaj na nerve, so to tisti, ki se obotavljajo na blagajni ... ko prej pospravi denar in se še malo ozre naokoli, preden začne zlagat nakupljeno; tačas ko bi lahko zlagal, pa pilji v prazno... Jaz kar rečem, na glas: enim se pa res nikamor ne mudi ...

 

Me pa ne moti, če so počasni starejši ljudje: dam jim prednost tudi v vrsti v trgovini, pomagam odpreti vrata, pomagam kako težjo stavr spravit v vrečko, če sem za njimi na banki ali na pošti me ne moti, če se obotavljajo. Ker enim je opravek na okencu edina komunikacija s svetom, pa naj imajo teh nekaj svojih minut (jaz pa kegla izvajam).

 

Nehala sem pa divjat z avtom po cesti, zdaj sem samo še hitra ( a samo v pravih okoliščinah). Ker si mislim: bolje 20 minut nekam prepozno, oot 20 let prezgodaj v nebesa (ali pekel, saj je vseeno).

 

In ja, ne maram obotavljivcev in šlev pa zdrizastih, ki celo življenje stojijo na eni nogi in se čudijo, da nikamor ne pridejo.

 

Mamamia

mamamia

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

20. jan 2011 17:05

Mene tisti počasni na blagajni pravzaprav ne motijo, stari ali mladi, pač pa me spravijo na obrate tisti, ki mislijo, da bo šla vrsta hitreje naprej, če se mi bodo zaletavali z vozičkom v rit. Sicer sem pri pripravi hrane (čiščenje, lupljenje, rezanje) zelo učinkovita, ampak se mi vseeno zdi, da za večino jedi porabim več kot eno uro (špageti z odtajano bolonjsko ali pestom G ne štejejo :))) res pa je, da sproti pospravljam in pomivam in si potem lahko vzamem čas za hrano in kozarec vina, ne da bi mene ali mojega significant other zahrbtno opazoval kup posode v pomivalnem koritu. Sem pa imela bivšo v.d. tašče, ki je bila taka brzinska kuharica, ampak v pire krompirju so bili koščki napol surovega krompirja, zrezki v omaki so bili trdi kot podplat, preden si odložil vilice po zadnjem grižljaju na krožnik, ga je že pulila izpod rok in ga je imela pomitega in pospravljenega v omaro, preden si tisti zadnji grižljaj pogoltnil, na spodnji strani krožnika so bili pa še fleki od omake - taka brzina meni nekako ne prija :))))) lp, proxima

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

20. jan 2011 17:36

Pravijo počasi se daleč pride.

Tudi v službi se ponavadi pravi, dajmo to XY, ona je hitrejša,  počasnela pa je ponavadi pohvaljena, čeprav bo naredila 1/2 manj.

Drugač, pa hitrost ubija, tako ali tako.

 

anitram1

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15165

20. jan 2011 17:49

Oh, hvala mamamia za tvoje ideje. Niti pomislila nisem, da bi vodo za testenine segrela v grelniku vode! Genialna ideja. Ja, pa tudi na mariniranje mesa sem kar malo pozabila, zelenjave se pa nisem upala en dan prej narezati. Če sedaj pomislim koliko časa mi ravno vsa ta priprava vzame.... Po moje je horoskop kriv, da ne samo na okusnost gledam še na estetiko, pa manj na uro Ti si en sam dober vir super praktičnih idej in receptov!!!! Drugače pa jaz v trgovini prav tako hitro zložim v vrečke ali voziček. Moram še čakat na račun!

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. jan 2011 18:15

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Pricakovala sem, da bo tema kar precej stara, ste pa ze toliko napisale v enem samem dnevu. 

Vanja

 

To se pravi da smo vse zelo hitre, seveda.

 

 

nola

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. jan 2011 18:25

Še na en pregovor sem se spomnila.Hiti počasi. Moja sorodnica pa je imela navado reči, tako je hitra, kar z rokami naredi, z ritjo podere.

 

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti