Hitri ali počasni?

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. jan 2011 19:31

Meni pa ob branju te teme prav zabava, koliko se nekateri ubadate (ubadamo) s hitrostjo oz. počasnostjo prodajalk v trgovinah. Pa z vozniki. Prav zanimivo.

Bi bilo prav fino, če bi se v temo glasila še kakšna prodajalka ali pa, recimo, voznik mestnega avtobusa.

Mislim, da se da dosti živcev prihraniti že s tem, da se od doma odpravimo pač malo prej, ne pa zadnjo minuto. Naš občutek za "hitrost" neke storitve je po mojem nujno povezan s tem, ali smo tudi sami "napeti kot špaga" in že skoraj zamujamo ali pa imamo do naslednjega predvidenega dogodka, ki je v našem dnevnem načtu, še dovolj časa.

 

Sama znam biti tako hitra kot počasna, odvisno od okoliščin. Hodim hitro (na srečo sem dobrega zdravja) v trgovini pa se mi ne mudi, pišem hitro, če moram na hitro kaj skuhati, izberem zelo preprosto jed, ki je hitro napravljena, tudi govorim hitro.

Po drugi strani pa večino stvari delam počasi. Nekaj zaradi užitka v samem delu (npr. packanje kake jedi, ki rabi svoj čas), nekaj zaradi tega, ker se določenih stvari pri mojem delu pač ne more na silo pospeševati (barva se pač prej kot v določenem času ne posuši dobro in bi prehitevanje pri slikanju povzročilo eno samo packarijo in slabo voljo). Prav tako sem včasih otrokoma raje prebrala eno samo pravljico v treh večerih, pa to počasi in razumljivo, kot da bi furjala in zraven gledala na uro. Skratka - če se že nečesa lotim, si za to vzamem čas. In takrat počnem samo tisto, v tempu, ki je pač za določeno zadevo potreben/primeren.

 

Kaj pa vem ... mislim, da ne bi bilo slabo, če bi se ljudje odvadili vedno in povsod primerjati delovanje drugih s svojimi sposobnostmi (v stilu "ufff, kako je ta počasen ... jaz bi to trikrat hitreje naredil"). Saj - kdo pa smo mi, da lahko kar povprek ocenjujemo ostale? Sami sebe ponavadi ne seciramo tako detajlno kot to počnemo z okolico.

Pa še nekaj je, to opažam pri sami sebi - če sem mirna in zadovoljna sama s sabo, se z drugimi sploh ne ubadam oz. me ne moti kako hitro/počasi kaj počnejo. Če pa sem zaradi kakršnega razloga napeta, seveda tudi jaz začnem hitro opažati "napake" pri drugih. Zato se, denimo po večjih nakupih, niti ne odpravim, če nisem dobre volje. Takrat bolj pomaga ene tri km hitre hoje po naravi z mojim psom, pa sem spet "nazaj" v svoji "tadobri" koži.

 

Reca je lepo zapisala, kako se je "po polžje" med okrevanjem počasi vračala v ta dirjajoči svet, pa kdo ve, kaj so vsi "tahitri" in "tapočasni" vozniki mislili, ko so čakali, da "kooooončno prileze čez cesto". Na žalost je včasih šele bolezen tista, ki človeka prisili, da ne prehiteva sebe in tega ne zahteva od drugih.

Mojca

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

20. jan 2011 19:34

Naor, ga je že Loni omenila, na drugi podstrani

Sta pa že vse, kar bi sama povedala, napisali proxima in rimljanka, očitno sem prepočasna

lp

mzm

neznan uporabnik

20. jan 2011 19:36

MamaF, imaš moj avtogram!

japaja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

20. jan 2011 20:37

Hitrost ubija. Hiti počasi. Počasi se daleč pride. Tko žuri, gubi na dostojanstvu. ...... A ve kdo še kakega? Pa brez naglice prosim, se nič ne mudi.... Lep pozdrav! Sonja

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

20. jan 2011 20:44

Nikoli me ne zmotijo starejši, to se mi zdi neokusno. Ker pa sem po naravi sem zelo hitra oseba, tako po načinu govora, kot dejanjih, me motijo ljudje, ki govorijo počasi in ne povejo bistva. Da se razumemo, govorim v službenem okolju, saj se mi tu vedno mudi. Vsak ima svoj način in tako je tudi prav, ampak jaz postanem živčna. Taka pač sem, ker pa sem tudi zelo direktna, jim to, če se le da, tudi nakažem (vedno pazim, da sem diplomatska in vljudna). Tako, da me zdaj že vsi poznajo in takoj povejo kaj jih muči :) Se pa poskušam brzdati na cesti in vozim po omejitvah - tu moja hitrost ne pride v poštev. Sem se pa malce zamislila nad komentarjem MameF, ki pravi, da je opazila, da jo hitrost drugih vedno zmoti, ko je sama napeta. Velikokrat to drži tudi pri meni, ostalo so geni :) Gigi_84

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. jan 2011 20:59

Meni se pa zdi, da tisti, ki smo hitrejsi, delujemo mlajse kot tisti, ki se res premikajo kot in  . 

Jaz se vcasih jezim na kakega pocasnega soferja. Ko ko jih prehitim in ce vidim, da je to kaka starejsa oseba (tudi to je relativno), se nemudoma naglas opravicim, ceprav me ne slisijo. Zavedam se, da enkrat moje soferske sposobnosti ne bodo take, kot so danes. 

Vanja

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. jan 2011 22:30

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Meni se pa zdi, da tisti, ki smo hitrejsi, delujemo mlajse kot tisti, ki se res premikajo kot in  . 

 


 

Ja, ja, drži kot pribito

Nikoli ne reci nikoli

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. jan 2011 23:31

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Meni se pa zdi, da tisti, ki smo hitrejsi, delujemo mlajse kot tisti, ki se res premikajo kot in  . 
Vanja

 

Kaj res? Tega pa prav zares še nisem opazila. Verjetno prepočasi oči obračam.

nola

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. jan 2011 11:14

Mama F , imaš tudi moj podpis!

naor

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. jan 2011 11:19

Mzm, sorry, razumem samo angleško in nemško, italijansko pa bolj malo. No, od zdaj naprej bom vedela, kaj pomeni festina lente. Eile mit Weile je pa po nemško. Evo.

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti