26. okt 2009 14:54
V bistvu se strinjam s terezijo, morebiti bi stvar malček drugače ubesedila.... Se mi zdi, da ljudje na cesti (pa ne gre zgolj za šoferje) na napačen način polnijo neke psihične luknje in sive lise. Se mi zdi, da ljudje z vedenjem na cesti sporočajo (sporočamo, ker najbrž sama nisem 100%, je pa res, da sem že pet let brez kazni za prometni prekršek.....), da tule na cesti so pa oni carji. Da na cesti želijo nadoknaditi čisto vse, kar ji drugje zmanjka in umanjka. Na cesti pa si sami postavljajo pravila. Oziroma mislijo, da lahko ignorirajo vse ostalo in uveljavljena pravila.
Ker, saj ne gre samo za tisti podn od karakterja, ki gre pijan za volan in potem spravlja v nevarnost sebe in druge (so najhujši). Je še vrsta drugih, manj nevarnih oblik, ampak če vse skupaj zložiš v eno pahljačo, dobiš en kontinuum arogatnega obnašanja na cesti. Na primer:
- kolesarji s kolesi brez luči in s slabimi zavorami, ki ne pogledajo nikamor (vsako jutro na Bavarskem dvoru, razen če divje dežuje ali sneži) in se po možnosti vozijo v kontra smer ali pa celo na nasprotnem pasu....
- agresivci, ki menjajo prometne pasove tik pred semaforjem (postavijo se diagonalno na sosednji pas in ustavljajo promet po obeh pasovih) in to po možnosti v domačem kraju, za ogled priporočam Tivolsko v smer Delavski dom v prometnih konicah, ali pa križišče Šmartinske in Topniške ob katerikoli uri - ker njemu se kao mudi in mu moramo vsi dajati prostor, ker se bo svet podrl, če bo moral čakati še eno sekvenco na semaforjih...
- agresivci, ki se v prometni ulici postavijo ob parkirna vozila, prižgejo vse štiri utripajoče luči in izvoli promet, počakaj, da jaz opravim opravek, vmes pa vi izvolite čakati, moj opravek je pač bolj pomemben, zato, ker je moj (Dunajska, Miklošičeva....Vilharjeva, Njegoševa, Kotnikova, Poljanski nasip....) - in to po možnosti v neposredni bližini garaž, kjer pa je potrebno parkiranje plačati.
- agresivci, ki ne čutijo potrebe po uporabi smernega kazalca. Namreč, če zavijaš na desno in tega ne nakažeš, te bo moralo vozilo iz nasprotne smeri, ki zavija na levo, počakati, ker bo voznik utemeljeno predpostavil, da boš vozil naravnost, ergo, tako za eno dolžino zezneš vozila iz nasprotne smeri....
- agresivci, ki parkirajo tako, da kolesa vozila pokrivajo čim več belih črt, ki definirajo parkirno mesto, ali pa tako, da so kolesa enakomerno oddaljena od belih črt (po možnosti en meter na vsako stranI, plačajo pa samo eno parkirno mesto....Ker, manevri ravnanja vozila tako, da so kolesa vzporedno s črtami, to je za reve, mlakonje in luzerje....carji pripeljemo avto v enem manevru in to je to. Ker je potem blazno komot izpeljati iz take pozicije - en rikverc in je zadeva rešena.
- agresivci, ki mislijo, da lahko, kadar so sami, vozijo divje, da pa je "treba paziti" samo takrat, kadar je še kdo drug v avtu...
Pa še mnogo tega.
My point is, neuvidevnost nastane že v treznem stanju, alkohol jo samo še potencira.
Ampak moramo pokazati, da so prometne agresivnosti nesprejemljive tako pri tistih, ki nimajo stopnje alkota in da je pijanost in drogiranost nesprejemljiva za vožnjo.
Vendelina jr.