24. okt 2009 8:43
Zanima me, če je mogoče sprejti zakon, po katerem je popivanje v zasebnih prostorih in na zasebnih zabavah, kaznivo. Največ pijančkov v naši družbi se naredi za domačimi stenami, v prijateljski družbi, na obiskih. Kjer se ga vlijejo do dna.
Se spomnite nesreče povratnika, ki se je zaletel v avtubus mladih deklet. Zadevo precej dobro poznam. Pred leti je v prometni nesreči ubil prijatelja, ki je živel prcej blizu mene. Pogojna kazen, svojcem se ni nikoli opravičil. Vsi vemo, da je pil še neprej. Brezpolseni revček, s premožnim očetom, se je vozil v zelo dragih avtomobilih. Na večer druge nesreče je bil na obisku pri sestri, ki mu je bojda skušala preprečiti odhod, in ne v kakšenem lokalu.
Njegovi prijatelji so mi po drugi nesreči rekli takole: " Saj je fajn pob, samo pije!"
Tip, ki ni imel premoženja in ga tudi nikoli ne bo imel, ima pa bogatega očeta, ima odličnega zagovornika v odvetniški pisarni Čeferin. Po moji pameti ima pravico do brezplačne pravne pomoči, ker je revež. Res je, da imajo vsi odvetniki enako tarifo ( ja, kar mislite si), vendar bo zanj treba plačati tudi dodatne potne stroške, ki bodo ogromni, verjetno tudi posebno nagrado. Za ta strošek se bo našal denar, za poplačilo škode pa ne.
Ta primer povratnika razglaja dejstvo, da imajo kao reveži, ki nimajo premoženja, dovolj denarja za drag avto in zabave, za dobrega odvetnika, za odškodnine in kazni pa ne. Zakon ne predvideva, da se naplačane kazni in dolgovi lahko poračunajo z zaporom, obstaja samo uklonilni zapor, ki ga pa ni mogoče izreči revežu, ki nima nič in se zato ne izogiba plačilu.
Usoda tega fanta je znana: po prihodu iz zapora bo delal neprijavljev v družinskem podjetju, kupil si bo nov avto, naredil izpit ponovno, avto seveda ne bo na njegovo ime, ker ne bo zaposlen, ne bo imel pokojnine in ga bo nekoč redila družba, ki mora poskrbeti za socilalko.
In kje bodo dobili denar za iztrerjavo odškodnine oškodvanci ?
F r i n a