Evo me, napokon, sa receptima...
Ovaj recept za Klobuke je zapravo varijacija Išlerja (išleri).
Sadje jaz delam za veće fešte i složim u košaru, vrlo je dekorativno, a najboljše su za jelo, po meni, hruške, jagode i breskve. Ne znam ima li u Sloveniji kalupa za orehe (mali kolačići), pa mi napišite i za košnice (drveni kalup) i oni su fini, kao i punjene datule i limoni.
Krenimo i oprostite za napake u mojoj slovenščini.
Jagode – probala sam recept s keksima i margarinom, ali ovaj mi je boljši po okusu:
2 beljaki, 35 dag mletih orehov, 30 dag sladkorja u prahu, ekstrakt jagode ili rdeča jedilna barva i sladkor
beljake stepsti u čvrst sneg, vmešajte potem orehi i sladkor, oblikujte kuglice, malo izdužite u jagode. Pripravite papirnate salvete, umačite jagode u ekstrakt i pustite na salvete da se malo ocede, pa uvaljajte u sladkorju (kristal). U zelenoj barvi obojati na štapiće sesekljane oguljene mandlji i zabodite po 2 kao listiće.
Hruške
25 dag suhih smokava, 4 šalice mletih orehov, 20 dag sladkorja u prahu, sok 1 pomoranče
zmleti smokve u mikserju, sve zmešati u mehku masu laku za oblikovanje (je sve odvisno od tega koliko su suhe smokve i koliko masni orehi, po potrebi se doda nekaj gramov orehi), praviti kuglice, pa između dva prsta izdužiti vrh u "vrat" hruške. Na vrh ubosti kos suhe grančice kao "dršku". Sušiti na zraku 1 dan.
Jabolke – njih prve pripravljam jer su najboljše kad odstoje, ne budu preveč mehke
50 dag sladkorja, 1 kg jabolki, sok ½ limone, 10 dag drobno zmleih mandeljnev, naribana lupina pomoranče
V loncu zmešajte sladkor s ½ dl vode in dajte na ogenj da se rastopi (ne da preveč dobije boju kot karamel!), pa vmešajte oguljene na drobne kosi zrezane jabolke i kuhajte na ihom ognju (da ne pocrne i zgore) tako dugo da bodo slične marmeladi, dodajte sok limone i mandlje i lupinicu prokuhanu par puti u malo vode. Ko se smesa ohladi praviti male jabolke uz pomoć malo mletih keksa (so dosti mehke), pa pustiti čez noč da se prosuše na zraku. Pripraviti rdeču in zelenu jedilnu barvu i umakati jaolke, pa pustiti da se prosuše. Na vrh zabosti listiće neke biljke s malim listovima (parnim po možnosti-sa svake strane grančice po 1 listić).
Sutra slede še Lubenice.

Anera Longin