Mlekomat

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

11. sep 2011 20:41

limnol je napisal/a:

ragdoll,

kisati se da tudi prekuhano mleko, samo ga moraš cepiti s pravimi bakterijami. To pomeni: ko se ohladi na sobno temperaturo, zamešaš vanj takole približno 1 žlico na liter kislega mleka (lahko kupljenega, lahko pa domačega, če ga imaš) in čez par dni boš imela čisto pravo kislo mleko. Poskusi.



Sonja

 

bom, ker doma skisano mleko je majka v primerjavi s kupljenim. pa še en kupljen se mi valja v hladilniku, probam takoj jutri :) hvala

rag_doll

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

13. sep 2011 8:47

Kupujem vedno mleko iz mlekomata. Seveda ga prekuham in potem uporabim. Zelo sem zadovoljna. Kupujem ga enkrat do dvakrat tedensko po 2 litra. Zame je boljši kot vsak trgovinski.

Vesela sem, da imamo mlekomate.

 

Migla

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 931

13. sep 2011 9:17

Mi smo mleko ne glede ali je bilo domače ali smo ga dobili pri kmetu vedno prekuhali in še sedaj, ko ga občasno dobim od kmeta ga vedno prekuham. Surovega smo samo kisali.

reza

Leyla_  

član od: 22.8.2008

sporočila: 164

14. sep 2011 10:12

Še en komentar, za katerega upam, da ne boste mislili, da je preveč subjektiven. Torej, tudi moji starši imajo mlekomat. In ja, bili so navedeni na tej "črni listi". Ni jim pa ravno jasno kako so prišli tam.. Naj bi bila temperatura previsoka. Kako le, ko pa mlekomat sploh ne oddaja mleka, ko se le ta dvigne? Tudi mikroorganizmi naj bi bili malo povečani. Možno, ampak ko jemljejo vzorce mleka, ki gre v mlekarne, so vzorci neoporečni. Našli naj bi tudi Ecoli, ki je sicer nekaj običajnega v človeški prebavi, ampak so se odločili, da bodo to izpostavili. 

Naj povem še, da je vsak, ki je prišel na njuno kmetijo rekel, da še ni videl tako urejenega hleva. Mleko se pelje v mlekomat vsak večer po molži, ko se ohladi. Glede na sistem molže (mlekovod) in vsa pravila in predpise skozi katere moraš, je vse kot mora biti (inšpekcija pride vsaj 2x letno, razna izobraževanja itd.). 

Ampak ok.. Temperatura: recimo, ker se včasih termometru v mlekomatu malo zmeša. No, ne samo termometru, temveč celotnemu programu. Mislim, da mi ni treba omeniti, da so že neštetokrat klicali proizvajalca, celo jaz sem se ponudila, da popravim program, je pa še vedno isto. Mikroorganizmi: možno, da je imela ena izmed gospodičen, ki jih molzejo slab dan. Ecoli: kako naj bi sploh prišla v mleko?

Zaključek.. Najbolj moteče je to, da niso bili obveščeni. Mislim, da bi bilo čisto ok, da bi poklicali: "Sedaj smo pri mlekomatu in bomo vzeli vzorce. Pridite, če želite biti zraven." Tako pa samo šok.. S tem, da je bil 1. vzorec ok.

No to je bil več ali manj monolog :) Kakor koli, predlagam, da tisti, ki imate malo bolj občutljive želodčke, mleko vedno prekuhate, pa ne glede na to od kod ga dobite. Sama ne maram mleka drugje kot v kavi in v pecivu. Ker je domače premastno za moj okus, kupujem v trgovini. Je pa npr. puding neprimerljivo boljši, če je uporabljeno domače mleko. Vendar ne pozabite, da je tudi homogenizirano mleko škodljivo. 

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

14. sep 2011 11:25

Leyla, te analize so marsikje kljub vsemu narejene precej po domače. Po tem kar sem do zdaj videla verjamem le še tistim infom, kjer zraven priložijo reanalizo drugega laboratorija (najraje tujega, neodvisnega). Takšne objave pa  zaenkrat jemljem bolj kot delanje kalne vode (tu pa je vsi vemo lažje ribarit).

Kadar grem v Leclerca vzamem še steklenico ali dve mleka in prevrenega shranim v hladilnik. Za pudinge, narastke, šejke in v kavo je super, pijem pa mleka že dolgo ne več. Vedno imam na zalogi tudi alpskega, za ko mi zmanjka svežega. Skuto raje že narejeno kupim pri kmetu, je bolj okomot. Če rabim na hitro pa mora bit dobra tudi trgovinska  

OlivaB

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

14. sep 2011 12:01

Leyla_, zelo lepo si to napisala. Mi je res všeč, da si povedala, da imajo tvoji tudi mlekomat. Ker, konec koncev bi lahko skrita za nickom pljuvala vsevprek.

Žalostno je, da kljub npr. napakam na mlekomatih, skoraj vsi kažejo na kmeta, ki mašino polni in si bo težko spet pridobil dobro ime  nazaj. Saj najbrž jih je tudi kaj goljufov, pa v hlastanju za zaslužkom kakšno vodo notri namešajo. Takšnih je v vseh branžah. Vseeno pa jaz verjamem, da je večina poštenih.

Ognjič

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. sep 2011 13:58

Zaradi opravljenih in objavljenih analiz ni treba delati prav nobene panike.  

Jaz sem prispevek o priporočilu, da je dobro mleko iz mlekomatov prekuhavati, napisala zato, ker se je pred časom tu precej pisalo, kako je koristno piti surovo (to zame pomeni neobdelano) mleko, kako ga nekateri že dolga leta pijejo brez škode (ali pa niso vedeli, da jim je težave povzročilo ravno neprekuhano mleko?).

Sama nimam prav nobenega predsodka pred mlekomati, saj tudi mleko, po katerega hodim h kmetu, redno prekuham ali vsaj pasteriziram. Tudi tam, čeprav je gospodnja vestna in snažna, lahko kdaj pridejo v mleko kakšne bakterije pa mi še za mar ni.

Veliko bolj bi bila zaskrbljena, če bi v mleku na mlekomatih našli prekomerne ostanke čistil in antibiotikov, s katerimi bi bakterije"nevtralizirali" .

Leyla, saj najbrž imajo mlekomati  sistem, da ob menjavi cisterne sčistijo tudi cevi od cisterne do "pipice"?  Ker edino tam si predstavljam, da bi se lahko zadrževale bakterije in okužile tudi neoporečno mleko ob točenju. 



Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 14. 2011 14:04

Leyla_  

član od: 22.8.2008

sporočila: 164

15. sep 2011 11:18

Cila, v slo sta 2 vrsti mlekomatov, obe iz Italije. Drugega ne poznam, lahko pa povem za tega, ki ga imajo doma in je na strani www.mlekomati.com. Ko si stranka natoči mleko, se vratca zaprejo in "luknjo" očisti čista voda (pozimi z dodatkom alkohola, da ne zmrzne), da se ne bi prehitro razvile bakterije. Cevka, ki toči mleko, pa je pričvrščena na bazen, ki se menja, ko se dostavi sveže mleko. Doma imajo 2 takšna bazena za v mlekomat. Enega napolnijo in odpeljejo v mlekomat, drugega odpeljejo domov. Mleko, ki je ostalo prečrpajo v bazen št.3, ki gre v mlekarne. Bazen iz mlekomata mama očisti z vročo vodo, v katero doda predpisano količino neke kisline (ima 2 različici, o sestavinah nimam pojma. Je pa "predpisano", da uporablja te.). Cevka se očisti s tem, ko simuliraš črpanje mleka in gre voda s kislino skozi njo. Potem še vse izdatno spere s čisto vročo vodo. Sam mlekomat pa generalno čisti 1x na teden, osnovno pa vsak večer. 

Upam, da sem odgovorila na tvoje vprašanje :) 

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. dec 2011 10:25

Razlika med cenami mleka v trgovinah in mlekomatih se počasi zmanjšuje.  Nekaj vrst mleka iz Lj. mlekarn je pri najboljšem sosedu (verjetno tudi še kje drugje) je že dražje od 1 €.  Velja pozorno spremljati cene, da ne bi več dajali za  slabšo kvaliteto.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti