| ycrna je napisal/a: |
| proxima je napisal/a: | | @strelka: pa ravno meni znani Primorci, vkljucno z meni najboljse znanim:)), so praviloma precej pasji na vsakovrstne drzavotvorne posege v jezik (qui si parla solo ______, vstavi poljubno glede na trenutni režim).
In ce se olivo izzene izkljucno zato, ker je italijanskega izvora, potem je treba menda isto storiti tudi s polento, makaroni, spageti, njoki, tortelini... o mižerja nera, ostali bodo le se koruzni zganci in nezabeljen mocnik.
lp, proxima |
proxima žgance in močnik naj kar tam jejo kjer so ga do sedaj, čez našo "primorsko/istrsko/mediteransko" hrano je ni! od kalamarov pa do špagetov. "Slovenske" hrane, ki jo omenjaš ti je pri nas skoraj noben ne pozna. O močniku sem prvič slišala tukaj na kulslo, še vedno pa ne vem kaj to je, pa me niti ne vleče preveč, po imenu sodeč je to nekaj precej sluzastega 
ycrna |
Ycrna, ti povem še jaz, da sem iz štajerske kuhinje (Celje z okolico) moje nič kaj gurmansko razpoložene familije prav z veseljem presedlala na kraško, pa še k istrski in dalmatinski me zmeraj bolj vleče.
Da pa ne bomo prevzetni - so "celinske" jedi, ki jih še zmeraj obožujem, recimo ajdove žgance in gobovo juho, pa "murke in fižol", pa štruklje iz vlečenega testa z jajci in meto....mmmmm. Edini problem je bil zame, da se je pri nas doma in pri žlahti v nedogled ponavljalo razne mesne in "drobovinske" enolončnice, pa meso na 1001 način, pa vse na masti in ocvirkih. Pa še nič kaj dobre kuharce niso bile moja mama in stari mami, tako da sem glede naše celinske kuhe pač malo subjektivna.
mamaF - Mojca