Krvodajalstvo

Še enkrat dajem link za vse, ki nič predhodnega ne preberejo in samo sprašujejo, kako se postane krvodajalec http://www.ztm.si/sl/ Vendelina jr.

Sama sem bila krvodajalec (predvsem na klic, ker imam redko skupino in še neke druge komponente krvi), dokler nisem začela jemati nekih zdravil in zdaj nekaj časa pavziram.

ZAdeva je preprosta: prideš na oddelek za transfuzijo v bolnišnici ali tja, kjer je občasna akcija zbiranja krvi. Izpolniš obrazec, ki ti ga dajo, izmerijo ti pritisk, potem ti vzamejo vzorec krvi iz prsta, nakar greš na pogovor k zdravniku. Poveš o morebitnih boleznih ali obolenjih, težavah, ali jemlješ kakšna zdravila in podobno. Na podlagi vsega tega potem ocenijo, ali je tvoja kri "varna". Če je vse ok, greš v posebno sobo, se namestiš v udoben ležalnik in sestra ti vzame kri. Igla je nekoliko debelejša od običajne injekcijske, a nič ne boli. Nekaj minut stiskaš in popuščaš pest, potem dobiš obliž. Greš v sosednji prostor, kjer dobiš malico in sok ali čaj. To je vse.

Vprašajo te le, ali te smejo poklicati, če se pojavi potreba po krvi, kot jo imaš. Jaz sem se vedno odzvala klicu.

Sama sem z vsemi štirimi za krvodajalstvo. V AVstriji ti plačajo za kri, a nisem hodila tja na odvzeme.

O postopkih pri nas je napisala Vendy in sama sem prepričana, da tako zlahka pa naše ustanove tudi ne preprodajajo krvi, kot nekateri menijo. In ko bom znova zdrava, bom znova dajala kri. Kot je to že počel moj oče, nad 150 krat jo je dal.

Sem od blizu preveč krat videla, kako hudo je, ko ni prave skupine, ko so nas klicali, naj se nujno oglasimo, ker gre za življenje. Ko to enkrat doživiš, ti na kraj pameti ne pade, da bi razmišljal o tem, kako nekdo služi s tvojimi tremi decilitri.

A kaže, da je tako, da eni pač dvomijo v vse, eni smo pa takšni, da hitimo pomagat.

Mamamia

mamamia
Aja punce, če boste v Mb strašno prijazne dobite tudi salamo pa sirček... Začetnica

ZAČETNICA je napisal/a:
Aja punce, če boste v Mb strašno prijazne dobite tudi salamo pa sirček... Začetnica

Ne rabiš bit strašno prijazen. Tudi mrkim krvodjalcem pripada sendvič - po izbiri z belim ali polnozrnatim kruhom, sadje, lahko pa tudi stara dobra kranjska in gorčica. Sok v steklenički, čaj - kar ti paše. Lahko pa tudi s sabo domov vzameš. In nekaj malega ti dajo za potne stroške, jaz to vedno kar tam pustim, naj imajo za skodelico kave, več tako ni.

Mamamia

mamamia
Ja potne stroške dobiš pa samo, če si klican. Slučajno sem bila enkrat klicana, pa so me vprašali, drugače pa nikoli. A res??? Če pa jaz ko pridem tja majo samo krajnske pa marmelado, pol pa mi nekje od zadaj ven privleče salamco pa sirček. No da ne bo katera mislila, da sem razvajeno bitje, saj krajnske tudi jem, samo ta dan mi nič mastnega ne paše. Začetnica
Ah, mamamia, res je eni podvomijo in drugi hitijo pomagat in kot ni vse le črno ali le belo, smo eni tudi taki, ki dvomijo in gredo pomagat, a ne? Lep in sončen vsem želim, juma
Skratka vsi ki greste imate pri meni bonus točke. Tisti, ki ne grejo pa jim ne bom dala minusa. To je stvar posameznika. Začetnica

Že zato se splača iti na krvodajalsko akcijo, da se znebiš strahu pred iglo. Mene je bilo prej strah vsakega vboda , tam pa vse traja ravno toliko časa, da se navadiš in se ti vse skupaj naenkrat ne zdi več tako grozno. Danes mi je mala malca iti v laboratorij in gledat, kako se polnijo epruvete.

Po odvzemu krvi je pa dobro še posebej skrbeti za zdravo hrano in primerno oblačenje. Zase vem, da sem bila kakšen mesec po akciji bolj dovzetna za prehlade in podobno.

Hrana pa: ne vem, če sta klobasa in sendvič ravno tisto pravo. Najbrž bi v luči novih dognanj lahko ponudili primernejše okrepčilo.

Hodila sem z veseljem, dokler sem še lahko, sedaj mi je pa ostal občutek, da sem opravila še eno od življenjskih dolžnosti 

Cila
Cila je napisal/a:

Cila

Saj pravim meni tisti dan nič mastnega ne paše, pa mam sicer rada krajnske. In mi je tista salamca pa sirček super in mi ni bilo še nikoli slabo. Eni pa prav hočejo krajnsko, češ da se bolj okrepčajo. V Lj mi je bomba-jogurtek, sadje, sendviček, muffin, taka hrana mi paše po krvodajalski. Začetnica
A bi šla jutri v Lj. na Šlajmerjevo še katera, zgodaj zjutraj, tako za družbo, pa da se spoznamo? juma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti