Krvodajalstvo

rimljanka je napisal/a:

Tudi brez hrane po odvzemu se čisto dobro zdrži. je pa res, da je pametno piti, ker žeja se pa oglasi, 4 do 5 dl odvzete krvi je le 10% krvi, ki se mora nadomestiti, vsaj tekočina zelo hitro.

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje
Pa to mam jaz malo izgovor, da sem slabotna, pa moram kaj pojest... Maš pa prav, verjetno odvisno kak kdo, saj pravim, meni glih paše nekaj lahkega pojest, popijem pa ful... Začetnica
Na odvzem krvi grem 2 x na leto, počutim se izvrstno tudi pritisk v glavi izgine (migrena). Ker imam možnost, grem med službo , tako da ne koristim prostega dneva. Kri dam samo in izključno zaradi pomoči drugim, ki jo potrebujejo, ne pa zaradi prostega dneva ali kranjske klobase, čeprav moram priznati, da mi paše in jo s slastjo pojem. Sem pa imela problem, ker sem ob pogledu na kri padla v nezavest. Problem sem rešila tako, da ko pridem v sobo za odvzem krvi obvezno gledam v višino nad 1,5 m in višje. Lepo se imejte Irena54
Kot krvodajalka sem začela še v gimnaziji, ko so nam polnoletnim dijakom v 4. letniku to možnosti ponudili v okviru izbirnih vsebin. Presenetljivo smo se zato odločili predvsem v našem razredu (od 10 razredov v paralelki), posledično je bila udeležba precej nizka (ker tudi niso bili še vsi polnoletni), ampak takrat sem se odločila, da bom redna krvodajalka. Letos sem kri darovala dvakrat, tudi tretjič jo bom, vendar žal ne v okviru tega poziva, ker od zadnje oddaje še niso minili 4 meseci. Sem povprašala tu na Šlajmarjevi, vendar je treba počakati .... Z motivi za darovanje nisem imela nikoli težav, prostega dneva v 11 letih še nisem koristila, oddajo običajno opravim pred službo ali takoj po službi (včasih letim le kako uro prej ven, ker me pokličejo, da je nujno). Se pa vedno poslužim ponujene kave . Me pa na Šlajmarjevi moti ena stvar. Rada bi se vpisala tudi v register darovalcev kostnega mozga, pa individualni vpis poteka le enkrat tedensko v dopoldanskih urah. Ko sem povprašala o možnosti da to storim takrat, ko pridem oddati kri, so me zavrnili. Te neprilagodljivosti pa žal ne razumem. Pa še nekaj: očitno je pomanjkanje krvi res veliko, saj delajo tudi danes in jutri, zato tisti, ki nimate predsodkov, nikar ne odlašajte. Morda boste že jutri tudi vi na drugi strani verige.

Hja, sem šla ene dvakrat na odvzem, pa so me nagnali, oz. vprašali, če sem prišla kri dat ali jo dobit. Pa ni pomagalo nič - sem jedla železo, pa kapsule rdeče pese, pa kaj vem, kaj še vse - še vedno sem tja v kri vsa vodena - al pa strupena, kaj pa vem. so me pa enkrat našopali s transfuzijo, pa sem tako alergično reakcijo dobila, da so me prešpikali čez in čez - hja, je to vse skup res malo sumljivo. kaj pa, če sem modre krvi????

LP

tole je sicer menda namenjeno tulki, ampak si jo bom kar prisvojila, saj ona je že itak dobila dva oldtajmerja

cervus

Kaj, če bi tole speljali kar uradno. Dan darovanja krvi članov Kul SLo. Sin dela na omenjenem zavodu, bi se dogovoril za termin, potem kdor pač lahko pride, pride.

Tisti izven Lj. območja se nam pridružite ali pa se organizirajte po svoje.

kobra 1

Kobra, super ideja. Tisti, ki moramo še kakšen mesec počakat, se bomo pa za naslednjo rundo zmenili.

tulka

V vednost:

http://www.ztm.si/sl/ztm/novice/pomankanje_krvi

PS Jaz grem znova probat konec novembra, trenutno sem med smrkavimi. Pravijo, da gre v tretje rado. Upam.

Loni Makaroni
Kri gotovo potuje sem pa tja, ker je nekje trenutno rabijo več ene skupine, drugje pa več ne vem, rdečih krvničk, recimo. To pa ne pomeni, da je to neko služenje za moje pojme - v vsakem primeru - na koncu dobi kri nekdo, ki jo potrebuje in to mi je edino važno. Sama sem jo poizkušala dat 13x, ratalo mi je samo 1x, (v gl. prenizek pritisk, včasih premala teža, velikokrat premalo železa...), zdaj sicer že nekaj časa nisem (najprej sem se v tropih nekaj okužila, pa 2 leti po tem ne smeš dat krvi, potem sem zanosila, potem dojila, pa vmes spet zanosila... tak da sem še za nekaj časa zapikana), ampak ko bom lahko, grem spet poizkusit. Sem jo pa tudi enkrat že rabila - tako da sem spet na nuli (1x dala in 1x dobila)... Pa vam povem, da se zeloooo pozna, kadar rabiš kri, ko jo dobiš! tak da tudi če kdo kaj zasluži vmes, na koncu koncev bi rada pomagala tistemu na koncu verige...

Od prijateljice mož je moral ostati 4 dni več v bolnišnici, ker je čakal na transfuzijo in sicer moje krvne skupine. Se mi je kar hudo storilo, samo sem bil spet med ta odslovljenimi. Mene zadnja leta baše hemoglobin, pritisk niti ne več toliko.

Me pa zanima nekaj, a če imaš manj kot 50 kg, ti sploh še vzamejo kri. Pred leti vem, da so to delali, sicer si moral iti direkt na Šlajmerjevo, ker so imeli samo tam vse pripravljeno tudi za odvzeme manjše količine krvi.

Loni Makaroni
Mislim, da niti v Lj ne vzamejo krvi osebam, ki imajo manj kot 50 kg, hehe ne da bi se mogla sama bat zaradi tega, ker jih mam kar nekaj več... mala zelena

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti