Jaz imam doma tako pec kot v picerijah, narejena posebej za pice in poleg kruha se nismo nic drugega delali v njej. S pico je pa tako. Mi veckrat pripravimo pica partije in tam specemo kar veliko pic. Do sedaj sem imela lesene loparje, ki so bili spredaj mocno stanjsani. Obicajno sem testo razvaljala sproti, da se ni lepil prevec in lopar namazala s ostro moko in pica je zlahka zdrsnila v pec. Iz peci pa sem jo malo tezje spravila, a tu sem si pomagala s tisto dolgo vilico in sem jo malo povlekla gor.
Sedaj pa sem dobila rostfrej lopar. Noro. Pica gre dol in gor brez problema in uspelo mi je peci dve pici hkrati. Malo sem se opazovala kako pecejo v picerijah, sem se veckrat usedla tako, da sem gledala direktno v pec in ugotovila sem sledece. Obicajno sem pekla tako, da je bila ob straneh le zerjavica. Pa so se pice pekle vedno dlje, zadnje smo ze tezko pricakali. No v picerijah imajo tako, da na sredini pecejo, potem imajo postavljene neke letvice, ki zadrzujejo zerjavico levo in desno, sproti pa se nalagajo drva, seveda v manjsih kolicinah, a toliko da malo gori na vsaki strani. Pa sem probala in bilo je super, ene 12 pic sem lepo spekla eno za drugo in to prb istocasa so se pekle.
Tako, da ce je vasa pec dovolj velika in mislite speci vecjo kolicino pic, potem je dobro malo dolagati na ogenj, da se pec ne shladi prevec. Za pice mora biti namrec pec zelo vroca, ce pa mislite speci le 2-3 pice in imate majhno pec se bo vse lepo speklo. Pri peki kruha pa mora biti pec itak malo hladnejsa, tako da ne priporocam sprotnega kurjenja.
Med speganjem po picerijah, sem se ugotovila kako oni pecejo kruhke, v katere zavijejo iste sestavine kot jih das na pico, veliki so pa kot kaksna makovka (take kot smo dobili vcasih). Pladen je postavil med vrata v pec in ga malenkost porinil v pec, potem pa jih je obracal, da so se enakomerno pekli, vendar jih ni popolnoma potisnil v pec, ker je verjetno prevroca za njih.
Drugace pa se mi prva pica spece v 5 minutah, ostale pa obicajno v 10.
LP
Aja lopar iz rostfreja je bil baje kupljen nekje v Italiji, tako da ne vem kje se bi ga dalo tu dobiti, niti te ne morem napotiti kam v Italijo ga pojdi iskat.
Mica