Španija

mark5  

član od: 4.4.2008

sporočila: 443

17. jun 2008 13:56

Toliko lepih vtisov da že komaj čakam da si vse to ogledam samo še vedno ne vem s katero agencijo naj se povežem da bom od potovanja čim več iztržila. mark5

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

20. jun 2008 14:27

Jeseni tudi jaz planiran obisk Španije – mediteranskega dela. V Španiji sem že bila in glede urbanega dela me zanimajo samo kakšni skriti biseri, ki jih še ne poznam. Glavni namen tega pisanja je, da povprašam, ali imate kakšne izkušnje s pohodništvom. Pa ne mislim na romanje, ampak na enodnevne sprehode in ture – od 2 do 5 ur. Tako, da se zapelješ na kakšen zanimiv del in se sprehodiš po hribih ali po dolinah, si ogledaš kakšno sotesko in kaj podobnega. Ali imate kaj izkušenj s tem? Kje se najde kaj informacij o tem?

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

20. jun 2008 16:18

Mark5, agencije so včasih ponujale Veliko Špansko turo (mislim, da Kompas, malo poglej...). Ta se ti izplača v vsakem pogledu. Rdkapica, v bistvu vedno tako potujem. V knjižnico po vodiče (ali kar kupit v knjigarno), Lonely planet za vse koristne informacije, tudi glede cen, praktičnih nasvetov, za ture in oglede pa recimo Eyewhitnes, ki je super vodič. Pa po internetu posrfat, si kaj sprintat, prebrat tudi kaj na kakšnem forumu ali kak spletni popotniški dnevnik. Sama imam vedno prepolno kapo informacij, tudi za tovrstne skrite kotičke. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

mark5  

član od: 4.4.2008

sporočila: 443

20. jun 2008 17:20

Tudi meni se zdi da je pri potovanju vmanj znane kraje vedno premalo informacij zato je prav da si takole na forumu izmenjamo izkušnje.Vsaka nova izkušnja je dobrodošla tako se lažje pripraviš in seveda posvetiš potovanju.Posebno zanimivo je v zvezi s kulinariko saj vse pa mislim da tudi ni dobro da probaš,ker si daleč od doma pa tudi želodec ni vajen posebnih poskusov,imam slabe izkušnje s potovanja vRusijo. mark5

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

23. jun 2008 9:33

katka lopatka je napisal/a:
za ture in oglede pa recimo Eyewhitnes, ki je super vodič.
Tega vodiča pa ne poznam. Ali se ga dobi v naših trgovinah - knjigarnah? Kje se lahko vidi kakšen primerek? Tudi v COBISSu pod to besedo nič ne najdem.

Cornellia  

član od: 11.5.2006

sporočila: 103

23. jun 2008 10:16

Po mojem gre za Eyewitness :) Cornellia

5rusa  

član od: 19.10.2005

sporočila: 285

23. jun 2008 11:50

rdkapica je napisal/a:
Jeseni tudi jaz planiran obisk Španije – mediteranskega dela. V Španiji sem že bila in glede urbanega dela me zanimajo samo kakšni skriti biseri, ki jih še ne poznam. Glavni namen tega pisanja je, da povprašam, ali imate kakšne izkušnje s pohodništvom. Pa ne mislim na romanje, ampak na enodnevne sprehode in ture – od 2 do 5 ur. Tako, da se zapelješ na kakšen zanimiv del in se sprehodiš po hribih ali po dolinah, si ogledaš kakšno sotesko in kaj podobnega. Ali imate kaj izkušenj s tem? Kje se najde kaj informacij o tem?
Ojla,takšnih izletov je polno. Kjer koli že boš, povprašaj na turističnih informacijah. Jaz se na primer iz Granade delala čudovite izlete po okoliških vaseh ..., prav tako v Estremaduri i drugje po Španiji. pogled tudi Lonely Planet ali kakšen drug vodnik, še bolje pa na forum LP-ja Thorn Tree, skratka malo pobrskaj za izkušnjami popotnikov. Po mojih izkušnjah ne boš imela toliko časa, da bi si ogledala prav vse, za kar boš izvedela, da je vredno ogleda oziroma izle, če sem natančna. Tistim, ki greste v Španijo - Madrid, bi priporočila še enodnevni izlet v Toledo- čeprav turistov mrgoli, lahko začutiš veličino kraja, ki je znano kot mesto treh kultur in ga je Mavrom prevzel španski narodni junak El Cid, v njem je živel in ustvarjal znani slikar El Greco. lep je tudi dvorec Escorial 5rusa

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. jun 2008 12:36

Španija je en tak podkontinent, nikoli ne veš ali si še v Evropi ali si že v Afriki, v enem kosu je ne boš prebavila, pa saj tudi ni treba, ker če greš enkrat tja, greš potem še vsaj desetkrat.

Omeji se ali na regijo ali pa na kakšno tematiko - takole na prvo žogo bi ti predložila, da se odpraviš po poteh reconquiste, torej tako, kot so iz Španije počasi izrinjali Mavre pa zraven še Jude, mogoče po kalifatih ali pa celo po Gaudijevih stopinjah, saj se ta katalonski Tolkien ni omejil le na Bars. 

Po drugi strani, če se odpravljaš na dopust poleti in se veseliš dejstva, da je večina centralne Španije na višini čez 1000 m, si kar nehaj meti roke, ker sonce tam tolče neusmiljeno in je tudi to razlog, da večina podeželske Španije še vedno zapre škure med opoldansko siesto in sede k večerji po deseti uri zvečer. Meseta je pozimi bridko mrzla in poleti ubijalsko vroča. Pri morju je takrat dosti bolj znosno, seveda pa temu primerno nabasano. Za poletje so primerni Galicija, Asturias, Cantabria in Baskija, pa spet, takrat ni stajon za mariscos, kjer te province bleščijo.

Spanje

Nikar se ne prepusti kakšnemu paketnemu potovanju, ki te bo dostavilo v Barcelono, Madrid, mogoče še v Sevillo ali Granado in ti deset dni postavljalo na mizo evro obroke.

Za Španijo je zelo primerna oblika potovanja fly and drive, pozanimaj se, katera od agencij pri nas jo ponuja, mi se zaradi bližine največkrat obrnemo na italjane, je pa iz Trevisa napol zastonj Ryan airov let do Gerone. Ampak ta ti pride v poštev samo, če se odločiš za katalonski trip. Iz Slovenije do Barcelone je z avtom dva dni in se splača samo, če boš vsaj tri tedne na severu ali pa kakšen mesec malo okoli. 

Hrana? Hrana! V Španiji lahko preživiš leta ne da bi pojedel kompleten obrok doma ali v restavraciji. Tapas so grižljaji, ki jih ponuja tako najbolj mizerna betula kot najbolj prestižna restavracija in to je vse in najboljše kar potrebuješ.

Spanje je v Španiji z mogoče izjemo Grčije najcenejše v Evropi. Če ti ni v nadlego, vzami s seboj svoj prenosnik in si sproti rezerviraj prenočišča. V vsaki trafiki lahko kupiš tudi seznam hostalov in hotelov in cene običajno držijo. Najcenejše so casas de huespedes, casas particulares, sledijo hospedales, pensiones in fondas. To so v glavnem turistične sobe, in ker so pa Španci bolestno čisti so vredne svojega denarja.

Cenovno sledijo hostales in hostal-residencias (običajno skupna kopalnica za več sob), potem pa hoteles. (vse sobe s kopalnico)

Če nisi v stiski z denarjem, si vsekakor privošči Paradores Nacionales - običajno so v gradovih, palačah, samostanih ali drugih zgodovinskih stavbah na čudovitih lokacijah. Pa tudi če ne prespiš tam, popij v njihovem salonu kozarec vina. 

Zelo pametno se je pred potovanjem naučiti vsaj temeljev španščine. V Španiji namreč razen v Madridu, mogoče še v Malagii pa Marbelli govorijo kastiljščino, v Barceloni pa katalonščino. Pa prav nič drugega. Ne pomaga niti francoščina , niti italjanščina. Glede na to, da je španščina lep in lahko priučljiv jezik, je najbolj pametno, da se ga naučiš.

Mogoče se pa srečava, če boš dopustovala malo bolj proti jeseni.

 

nola

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

23. jun 2008 13:05

Pa ne pozabite na Špance Ti so tudi užitni

Drugače pa paj bi začel tudi v Španijo v kratkem leteti eden nizkocenovnik, španski, če sem prav razumela, in to z Brnika, za začetek vsaj do sredine septembra...

Loni Makaroni

rtvnk  

član od: 15.12.2009

sporočila: 6

17. sep 2011 10:20

Smo bili v idiličnem mestecu Javea, kjer smo najeli hišo (ni tako drago kot si mislite) Priporočam predvsem zaradi klime. Bili smo septembra in uživali na 30ih stopinjah. Njihova kulinarika te ne pusti dihati, same razvade za borbončice!!! http://www.rentahouse-spain.co.cc/ Pa lastnica, ki oddaja hišo je Slovenka in govori slovensko tako da nismo imeli nobenih problemov z jezikom. Pa še pomagala nam je z ostalimi stvarmi....

rtvnk

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti