Delavske demonstracije

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

18. nov 2007 14:20

Zelo, zelo se strinjam s Cilo, Jernejem in Frino. Lili lili A.

Nelly  

član od: 29.10.2003

sporočila: 264

18. nov 2007 16:49

 

Frina,

napiši, prosim, koliko po državnih merilih zadostuje za preživetje (neto) za odraslega člana družine (verjetno si se zatipkala, navedla si dva podatka)

Bila sem med protestniki in čeprav so sindikati izjavljali, da je to le protest proti delodajalcem, sem se ga sama udeležila predvsem zato, ker protestiram tudi proti državi, ki z zakonodajo ne zna ali noče zajeziti goljufij, klientalizma, prelivanja kapitala v zasebne žepe in zaščititi delavce.  Vse to je že objektivno in zgovorno opisala Frina in se z njenim prispevkom  v celoti strinjam .

Ne le da država ne zaščiti delavce, tudi brezposelni  invalidi so postali žrtve pohlepnosti posameznih delodajalcev. Se spominjate primera Janje, ki sem ga opisala v forumu Depresija? Javil se nam je delodajalec, ki se je ponujal, da jo zaposli kot delovnega invalida 2. stopnje le  »na papirju«. To smo seveda odklonili, ker nam je bistvena njena delovna rehabilitacija. Sprašujem se, kdo nadzira delodajalce, ki koristijo nemajhne bonitete in nagrade nad povečano kvoto zaposlenih invalidov pri Skladu RS za vzpodbujanje invalidov!!!!

Končno je Janja dobila napotnico Zavoda za zaposlovanje in  drugi delodajalec jo je »zaposlil« že  septembra in jo tudi prijavil na Zavod za zdravstveno zavarovanje.  Na delo pa  je še ni poklical, prav tako ne še treh  invalidov, ki jih je izbral od mnogih. Baje ustanavlja novo hčerinsko podjetje, nima pa  še poslovnih prostorov, niti jim ni vedel povedati, kaj natančno bodo delali !!!!????  Janja je zgubila je nadomestilo za čas čakanja na delo pri ZPIZ-u, nove odločbe še ni, plače tudi ne. Če bi zavrnila ponujeno delo, bi zaradi tega prav tako izgubila nadomestilo za čas čakanja na delo....

Nelly

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4877

18. nov 2007 17:27

Mi nismo v Evropskem kapitalizmu, ampak v kapitaližmu, ki ga je Evropa že dala skozi v začetku prejšnjega stoletja. Ne vsem enake plače, ampak absurdno je, da se na delavcu stiska pri dvigu denarja, direktor ima pa 10x tako plačo. Če gre celemu podjetju dobro, zakaj pa ne. Ampak če pa ne pa... mislim le, da brez delavcev ne bi bilo podjetja, tako kot brez direktorja ne. Tukaj so si v simbiozi. Delavec ne zna voditi, direktor pa ne zna delati (pač tistega, kar se v neki proizvodnji dela). Vsak dela tisto, kar zna. Morda je res tako v "liberalnem" kapitalizmu, vendar je liberalen, torej osvobojen, le trg, ne pa delavec. Morda je utopija misliti, da bo kaj bolje ali da obstaja boljši sistem, ampak tak kot je ta pelje pa v take razlike, da bo na koncu tako kot je v nekaterih Afriških državah, kjer ne veš več, kdo je za ograjo: Bogat kapitalist, ki se brani pred napadi revežev, ali reveži, ki ne morejo noter. Torej ne ve se dobro kdo je zunaj in kdo znotraj ograje. Jaz bi rekel, da če so razlike prevelike in so ljudje lačni, bodo prej ali slej vzeli tistim, ki imajo 3 avtomobile in lepe hiške. Lačni nima kaj izgubiti, še življenje ni veliko mu vredno. Potem mora kapitalist najemati stražo, varnostnike, da lahko še živi. To so seveda skrajne stvari, gremo pa skupaj s tem sistemom (katerega boljšega ni) proti tem "idealom". Mislim, da bi bilo veliko bolje, če bi beseda, ki je le v slovarju, nekaj pomenila: Odgovornost. Da bi ljudje odgovarjali, ko nekaj počnejo. Ne mislim da bi rezali roke, če ga polomijo, mislim na stvari kot so: Da so kaznovani pri gospodarskem kriminalu (ne pomiloščeni, če so slučajno obsojeni), da če slabo vodijo podjetje ali vlado ali ministrstvo ne morejo biti več v novi vladi, novem ministrstvu, če direktor "zafura" celo podjetje, da ni direktor drugega podjetja, ampak plača pošteno iz svojega žepa in podobne zadeve. Mislim da to, da ni več prave odgovornosti do ničesar, tudi prispeva k temu, da je vse tako divje, kot je. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

18. nov 2007 17:32

Moramo se zavedat da se vse to dogaja že 15 let in da tega ni naredila ta vlada, ki ji marsikdo hoče očitat. Teka

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4877

18. nov 2007 17:55

Saj so vsi enaki... ker ni odgovornosti. Odgovornosti pa ni, ker ni nobenih sankcij. Mulc ki ukrade žvečilko bo kaznovan, nekdo ki pa zapravi državni denar (ali mestni, ali občinski) in naredi 5 mil. € škode pa ni kaznovan. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. nov 2007 18:00

Nelly : po predpisih o socilanem varstvu so zneseki za preživetje in do tega zneska na posameznika ni nihče upravičen do pomoči države, če pa država pomoč da, jo da do razlike v tem znesku:

Torej:

 

Po državnih pravilih zadostuje za preživetje ( neto zneski)

1. odrasel član 205,57 €

2. odrasel član 143,90 €

3. otroci od 0 do 26 let 61,67 €.

Ti zneski se poštevajo tudi pri rubežu na plačo, če ne gre za preživnino in toliko mora družini ostati,vendar delodajalci tega ne upoštevajo in obstajajo primeri, ko kar precej ljudi zaradi rubeža i admisntrativnih prepovedi ni dobilo - nič plače.

Minimalna plača je plača za opravljeno delo pod normalnimi pogoji, zajemčena plača pa mejnik za izplačillo plače podjetja v izgubi, slabih rezultaov podjetja oz. posameznikov ter v primeru nadomestil ( bolniška, porodniška).

Družbeni interes, ki ga izkazujejo stranke, predvsem pa vsakokratna oblast, da se preganja dela no črno, kriminal belih ovratnikov, se konča na samovščenosti za vsak ukrep, pri katerem statistično ugotovijo, da je bil učinkovit ( pravkar so ugotovili, da se je delo na črno zmanjšalo). Država ne poveča števila delovnih inšpektorjev, ne izreka kazni, o sodnih postopkih in kvaliteti šolanja pa ne bi izgubljala besed.

Na delovni mizi imam ogromen spis, v katerem delavec že od marca 1996 uveljavlja svoje pravice iz delovnega razmerja zaradi nezakonitega odpusta, v tem postopku pa je  bilo izdano 7 sodb oz. sklepov, od katerih je bilo zaradi nepravilne odločitve sodišča ( neznanja sodnikov), razveljavljeno 5 sodb, zadnja pa še ni pravnomočna. Ko se je stranka zaradi dolgotrajnosti postopkov obrnila na pravosodno ministrstvo, je eno od sodišč pripravilo užaljen, brez obžalovanja odgovor, v katerem je z netočnostmi zavajalo Ministrstvo. Iz zadnjega sklepa, ki še diši po tinti, pa je razvidno, da je : " Upnik neutemeljeno o zadevi obveščal Ministrstvo, kar je skrajno nekorektno". To je sklep, s katerim je ista sodnica o zahtevi, vloženi oktobra 2002 presojala dvakrat: prvič novembra 2002 in drugič avgusta 2007, prvič je zahtevo zavrgla, drugič pa v celoti potrdila. Čigava nekorektnost ? Mogoče še ocvirk: delacev je že od leta 1996 brez zaposlitve in prejema 200 € socialne pomoči! Ne dvomim v uspeh pravde, saj je prišla že dvakrat do Vrhovnega sodišča, ki je razveljavila sodbe nižjih sodišč. Mogoče še to, da se je sodnik, ki vodi zadevo, na grozo odvetnika znaša nad tožnikom, ki ga je žalil odvetnik nasprotne stranke. Na zadni obravnavi smo prisotne razširili tudi na javnost.

Če ima država slabo in počasno sodstvo, ni oblasti. V teh pogojih se pojavi kriminal, ki ga vidimo, in kriminal, ki ga ne vidimo.

Delodajalci pravijo: saj ni dovolj delovnih inšpektorjev, pravnikov ne zaposlujejo, ker itak znajo vse sami, ob omembi pravne na sodišču pa pravijo, to bo tako dolgo trajalo, da to ni več njihova skrb.

Če delodalajec odpusti delavca, kasneje pa sodišče ugotovi, da je bilo to nezakonito, lahko delodajalec predlaga, da se delavec na vrne na delo, ne glede na to, kar meni delavec. ( 118.čl ZDR-1). Tak zakon je sprejela vlada.

Žal naš roparski kapitalizem pač zglada tako, ker je to družbeno ( oblastno) sprejemljivo.

 

 

F r i n a

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

18. nov 2007 18:46

Strinjam se z mnogimi, ki ste omenili "balkansko" sceno v našem gospodarstvu. Veliko stvari je katastrofalnih in kar vpijejo po ureditvi, ampak očitno je to del tranzicije. Temu se nobena eks komunistična država ni mogla izogniti. Zdi se mi, da bi se Slovenija lahko, pa se ni. Tudi Češka, ki je bila vzor gospodarsko, politično in kulturno razvite države pred drugo vojno, doživlja podobne stvari. Vsaka kultura rabi svoj čas, da se razvije. Tudi gospodarska in politična. Pri nas je bila nekaj desetletij dolga prekinitev in po letu 1991 je bilo treba na hitro loviti ostale zahodne države, ki so nam bile vzor. In pri tem se je dalo izigrati zakone in državo, pri čemer je sistem seveda to omogočal. Ampak problem ni od včeraj, zato me je zmotila politična nota demonstracij, uperjenih zgolj proti trenutni vladajoči garnituri. mimika

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

18. nov 2007 19:11

Nelly,

mi lahko prosim napišeš, kakšne bonitete ima podjetje, če zaposli invalida? Namreč, tudi mi imamo enega invalida "na zalogi", pa za to opcijo slišim prvič? Verjetno bi mu lažje priskrbeli službo oz. bi ga bilo kakšno podjetje bolj veselo, če to res drži...

Vem samo to, da so podjetja, ko presežejo določeno število zaposlenih, DOLŽNA zaposliti tudi invalida, drugače plačajo državi!!

 

Tako da če sem res narobe obveščena, te prosim za pojasnilo, mi bo koristilo!

 

Hvala in lep pozdrav.

jasna

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. nov 2007 19:18

Jasna1, ni predpisa, po katerem je podjetjo dolžno zaposliti invalida, če ima določeno število zaposlenih.

Informacije o bonitetah pri zaposlovanju invalida pa so dostopne na najbližjem Zavodu za zaposlovanje. Če le ni zmanjkalo denarja.

F r i n a

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

18. nov 2007 19:19

Super, Frina, najlepša hvala. Potem sem očitno narobe ali slabo slišala... jasna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti