Hernia disci

yimi  

član od: 10.1.2007

sporočila: 26

tema odprta - 28. okt 2007 8:48 | ogledi: 4.818 | odgovori: 4

Pozdravljeni!

Zanima me kakšne izkušnje imate s hernio disci. Kako ste okrevali po operaciji,kakšno ležišče je

priporočljivo in koliko se posvečate razgibavanju hrbtenic oz. celega telesa? Ali so tudi vam odsvetovali sedenjein vožnjo z avtom 6 -8 tednov?

Bila sem operirana na vretenci L5 S1 .

lp

yimi

ovčka  

član od: 1.6.2007

sporočila: 174

28. okt 2007 8:57

Zaradi te diagnioze je bil moj mož operiran pred 20 leti v mariborski bolnici. Vse, kar so ti svetovali, drži. Spomnim se, da je res veliko hodil. Navzdol ne. Vsak dan je plaval. Ležišča nismo menjali. Sedaj po toliko letih ga spomladi in jeseni malo boli. Nevrokirurg mu je rekel, da je tako dobro okreval zaradi nenehnega gibanja, še danes pa veliko hodi. Želim ti dobro okreanje. LP! ovčka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

28. okt 2007 18:55

yimi, mož je bil letos operiran - enaka zadeva kot tvoja.

Isti večer je že moral hoti.

Kak mesec po operaciji je šel v zdravilišče, potem pa še na fizioterapijo.

Še pred odhodom v zdravilišče je moral vsak dan prehoditi nekaj kilometrov, navodila iz bolnišnice so bila, da začne z enim km na dan in mora po 14 dneh brez težav prehoditi šest km.

Več kot pol ure sedenja so mu odsvetovali, še danes, deset mesecev po operaciji, po približno uri, uri in pol sedenja vstane in se malo sprehodi (pet, deset minut) - tako so mu namreč svetovali, naj vedno počne.

Fizioterpaevtka mu je svetovala redno telovadbo, vzdrževati je treba predvsem trebušne mišice, ki so pomembne za peto vretence. Tega se tudi drži (še jaz sem se mu pridružila pri jutranji vadbi in mi dobro dene) - telovadi s posebnimi prožnimi palicami, prav za ta namen so narejen, pa na žogi in s raztegljivim trakom. Poleg tega je pripročljiva zmerna hoja in kolesarjenje, po možnosti v hrib.

 

Vzmetnic nismo menjali, saj smo že prej imeli dokaj trde vzmetnice (preden se je odločil za operacijo je imel mož deset let težave, in eden od ukrepov je bila tudi nabava trdih vzmetnic), smo pa menjali posteljo - zaradi lažjega vstajanja smo nabavili precej višjo, kot sva imela prej.

 

Skratka: na fizioterapiji ti povedo vse potrebno, dajo navodila za vaje, tvoje pa je, da redno vadiš in tako skrbiš, da se zadeva ne ponovi. Tiste palice, žoga in trak pa tudi niso tolikšna naložba, da se zavoljo zdravja ne bi izplačala.

 

Glede vožnje: svetovali so počitek in malo sprehoda po vsakih nekaj urah sedenja,

 

Pozdrav in uspešno okrevanje, Mamamia

 

 

v času mamamia

pia_radovan  

član od: 26.10.2007

sporočila: 1

1. nov 2007 13:42

Kaj za vraga pa je hernio disci ?!?!?!? bogpomagaj pia_radovan

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti