Kvalitetna posoda

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

tema odprta - 26. avg 2007 22:17 | ogledi: 7.151 | odgovori: 42

Ojla!

Ker se s fantom seliva na svoje, bi rada ob tem kupila tudi novo posodo. Veliko je že bilo govora o Zepter in Amc posodi, pa da ne bom preveč reklamirala, bi prosila za vaše izkušnje z bilokakšno kvalitetno posodo. Se res splača odšteti toliko denarja za omenjeni znamki posode, ali je to bolj lari fari? Veliko sem tudi prebrala o tem, da je potrebno v teh posodah znati kuhati in da veliko ljudi pač kuha enako, kot v navadni posodi. V čem je potem smisel? Nihče od bližnjih sorodnikov nima kakšne podobne posode, zato nimam prav nobenih izkušenj na tem področju. Od prijateljice mami je zastopnica za Zepter, vendar je ona zaradi tega preveč subjektivna, da bi mi lahko dala nek fer in nepristranski odgovor. Prosim za pomoč.

P.S. Se opravičujem ker ponovno odpiram takšno temo: našla sem eno temo o amc in eno od zepterja, ampak me ne zanimajo nujno samo ti dve znamki, ampak na splošno kvalitetna posoda.

Hvala,

Karmen

jessy6

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

27. avg 2007 7:17

Stari in starokopitni maček ( povdarek je na stari ) priseže na " ta črne " ( eterna ) posode od EMO-ta. ežoj

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

27. avg 2007 8:22

Midva sva prejšnji teden kupila posodo v Lidlu. Odlična je. masivna, težka in kvalitetna za steklokeramiko. Pa še del za kuhanje stvari na pari je bil zraven, ki sva ga tako dolgo iskala. Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

27. avg 2007 8:36

Imam AMC. Od začetka sem kuhala po specialnih navodilih za to posodo, pa nam marsikje okus ni bil všeč. Na primer goveji zrezki čisto brez maščobe niso bili okusni, dočim je tako pripravljena svinina zelo dobra in tudi piščanec. Svinine od doma vzgojenega naravno hranjenega prašiča celo soliti ni nujno.

Zelenjava: bi šlo tudi brez vode, ampak se potem pri zelenjavi, ki ne oddaja v začetku dovolj vode (korenje, krompir ...)  v začetnih minutah nujno zažge malo skorje. Ker tega ne maram, dodam vedno žličko vode.

Jajca: se čudovito skuhajo v sami eni do dveh žličkah vode, tudi če počijo nič hudega, ker se ne razlijejo.

Mleka: ne kuham v tej posodi, ker se ne shladi dovolj hitro in je veliko večja nevarnost, da prekipi.

Hitra pokrovka: nadomestilo za ekonom lonec, le obodno tesnilo je treba dokaj pogosto menjati. Malo zoprno je pomivanje, zlasti ker vrhnjega pokrova ne smem pomivati v stroju.

Čiščenje: z njihovi čistili  ali tudi z običajnimi za nerjavečo posodo je čiščenje zelo učinkovito.

Soljenje: paziti, da sol ne leži nepremično na dnu, lahko "nagrize" površino. Po možnosti soliti povrh sestavin ali pa v vročo vodo in dobro premešati, da se hitro stopi.

Napisala sem, kar sem se trenutno spomnila, saj bodo še druge dopolnile.

Moja izkušnja: posoda je sicer absolutno predraga, mi pa ni žal, da sem jo kupila, imam jo že 20 let, ni več kot nova, a še vedno povsem spodobna in glede uporabnosti nespremenjena.

Kuham kombinirano: nekatere stvari res brez maščobe in zelenjavo z minimalno vode, druge klasično. Največ pri vsem tem mi pa pomeni kumulacija toplote. Jed se kuha j še kakih 20 minut potem, ko smo jo odstavili od vira ogrevanja. Veliko manj je možnosti, da se riž in testenine spocajo, hrana ostane dolgo topla, kar je pomembno zlasti, kadar nimamo dovolj kuhalnih mest in je potrebno nekatere sestavine skuhati vnaprej.

Zaključek: če bi na kakršenkoli način prišla obnjo, bi takoj kupila novo, le da bi se ogledala, če morda kje drugje ne dobim enako kvaliteto za nižjo ceno. Vendar je treba biti malce previden, pri nekaterih  od navidezno enakih a zelo cenenih posod se bojda  pri kuhanju izloča nikelj. To sem pred kratkim prečitala v eni od poljudnih zdravstvenih knjig.

Cila

Noel  

član od: 12.3.2004

sporočila: 268

27. avg 2007 9:20

Moja kombinacija je: navadne "kastrole" iz mercatorja in ena globoka tefalova ponev s pokrovko - ta je vsestransko uporabna: od vsega praženja do kuhanja marmelade! Noel

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

27. avg 2007 14:10

Še kakšno mnenje? jessy6

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8724

27. avg 2007 14:19

Če bom še kdaj kupovala posodo, pokrovi bodo obvezno brez termostata, tako da gre lahko v stroj. Pozdravček!

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

27. avg 2007 14:22

Jaz imam Zepter, večinoma ne kuham v njej. Nisem je niti sama kupila, niti je ne bi kupovala. Amc imam priložnost oprobavat vsako leto na morju. res peče brez maščobe in oh in sploh, okus pa.... moraš se ga navadit. Meni se zdi oboje mnogoooo predrago.

Imam še eno posodo od fisslerja, to veliko uporabljam (za meso, praženje...). In sedaj sem si kupila navadne emotove lonce, za shuhat kaj v vodi ali na žlico.

jade

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

27. avg 2007 14:31

Jaz imam skoraj vso posodo Tefal, če je ne bi imela, ne vem kje bi kuhala, zato hvala Sparu, da je točke uvedel in moji žlahti, ki mi je točke pomagala zbirat. Brez vsega tega, bi moj bil še vedno tak suhec. Te posode ne dam za noben denar, hrana se ti ne prime in fajn jo je prat. Aja, je pa res, da moraš imeti potem šeflo iz plastike. Jelenckova

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

27. avg 2007 14:32

Pa je tudi res, da se ti čez kako leto dve uniči pa če še tako paziš. jade

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

27. avg 2007 14:35

JESSY jaz ti priporočam da kupiš kvalitetno  posodo ker sama vidim ko imam te od merkatorja tko bom rekla sej za nekaj časa so potem se tefal ki očitno ni preveč kvaliteten odrgne in se potem vse prime. Je pa res če boš imela steklokeramično ploščo za kuhat se mogoče posoda ne uniči takoj,plin jo zelo uniči.

Priporočam ti posodo ki jo boš kupovala,da ima dno bolj debelo ker se ti bo manj prijemala hrana neglede kaj boš kuhala in tudi mešati ti ne bo treba skoz.

Sama ima  eno posodo od AMC ki sem zelo zadovoljna imam bolj veliko zato jo uporabljam za kuhanje golaža marmelade.....,če bi mi finance dopuščale si sugurno kupim še več drugih velikosti.Mogoče pa bo kdaj kaj ceneje haha.

Lep nakup in dobro kuhanje v novih posodah

 

lp   

-pika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti