Kulinarika.net - blog: Srečne in vesele praznike

Srečne in vesele praznike

blog: uredniški blogi / razmišljanja, avtor: jernej 

Božično novoletni prazniki so čas, ko se za trenutek ustavimo in zazremo vase, razmislimo o prehojeni poti in razmislimo, kako naprej. So čas, ki ga preživimo z našimi najbližjimi.

Malo z zamudo, a vseeno iz srca, je nastal tale blog. Predstavlja tudi nek mejnik na naši strani, saj je hkrati z njim končana tudi prenova naše kulinarike. Od danes naprej tudi blogi spet delujejo in tudi sami lahko kakšnega prispevate. Končana je prenova, ne pa delo, to ne bo nikoli končano, stran je kot živo bitje, se mora več čas spreminjati in zoreti, nadgrajevati.

Enim ni všeč izgled, drugim je. Izgled strani je kot videz človeka, lahko je manj ali bolj všečen, a verjetno se vsi strinjamo, da so okusi različni, kar je pa najpomembnejše je pa to, kar je v ljudeh, torej znotraj. In tudi srce kulinarike ni oblika, ta se je spreminjala bolj ali manj že vsa leta in se bo gotovo še naprej.

Srce kulinarike ste vi, "kuharčki", vaši prispevki, vaše fotografije, vaša dobra volja, da delite med druge. To je prava energija spletne strani, da postane spletna skupnost. Klepetalnica, kjer se srečujete, forum, kjer si izmenjujete ideje in zid, kjer si izmenjujete slike. Čudoviti recepti, foto albumi... Tudi za tiste, ki v tem trenutku menijo, da je bila stara stran lepša: Če bi vam čez pol leta dal nazaj staro stran, bi mi dejali, če sem padel na glavo...

Spletna stran je na koncu le medij za izmenjavo misli, občutkov in energije. Tako kot telefon, tako kot pogovor v živo. Komunikacija je enaka, medij se z razvojem tehnologije spreminja. In dandanes je komunikacija glavni problem. Človek se vpraša, ko bere določene zapise, ali je res pomembna razlika med pomenom dveh podobnih besed, med tem, da nekdo misli malo drugače kot nekdo drug. Kakšna družba smo postali, da smo se pripravljeni skregati na smrt, zapustiti določen portal (to se dogaja povsod, ne pišem prav za naš portal) samo zato, ker je xy uporabnik v svoji anonimnosti nekaj zapisal. Kakšno moč dajemo popolnim tujcem. Ti lahko odločajo o tem, ali bomo nekaj objavili ali ne, ali bomo veseli ali žalostni tisti dan. Ali ni to neverjetno. So bile že zahteve uporabnikov, da izbrišem vse njihove recepte. Je dovolj le pogledati komentarje pod recepti, takoj se najde en, ki je avtorja recepta prizadel. En anonimen komentar ga prizadane tako, da je pripravljen ves svoj trud, ki ga je vložil, izbrisati. In na drugi strani, je res vredno pljuvati čez nekoga, ki je nekaj objavil, zagovarjati svoj prav za vsako ceno. Se res človek počuti toliko bolje?

Odgovor je: verjetno se. Za minutro ali dve. Ampak pravi problemi in prava stiska se po mojem mnenju kot prishologa, skriva v ozadju. V odnosih med ljudmi. V frustraciji posameznika. V propadanju zahodnega kapitalizma, če ne drugače pa to občut vsak, ko kamion zapelje v množico in do smrti povozi 50 ljudi. Morda je daleč od nas, morda je blizu, ampak v človeku se sproži neka tesnoba, tako kot ko vidimo zadnje sekunde, kako je umrl nek veleposlanik. Pojavi se nemir. Počutimo se ogrožene. In čeprav je verjetnost, da med nas zapelje jutri tovornjak, še vedno zelo zelo mala, so tisti ki sejejo razdor med ljudmi, dposegli svoje: sami sebi smo največji sovražniki. Našo tesnobo sproščamo na delovnem mestu, v trgovini, v družini, na forumih. Mene jeza nekoga ponavadi ne jezi, ampak žalosti. Ker si mislim, koliko žalosti  ima ta človek v sebi, da tako reagira. Jeza je namreč sekundarno čustvo, ponavadi je maska za žalost, ki je v nas samih.

Uspeh naše strani je v tem, da ni le enciklopedija, ampak je to portal skupnosti. Frustracija skupnosti se odraža tudi na zapisih, ki jih uporabniki objavljajo. Ne govorim o pripombah, govorim o žalitvah, grožnjah, zahtevah, nestrpnosti. Prav je opozoriti, da makaron ni isto kot špaget, Da je pa nesprejemljivo, da se napiše pizza ali pica... posebej, ker sta obe jedi kot sinonimke (najde oba zapisa), se pa vprašam, ali je res vredno uveljavljati svoj prav za vsako ceno.

Poglejte rezultat 18 letnice kulinarika.net, ki jo tudi praznujemo te dni, koliko lepega, koliko receptov, koliko vsega. In kako en slab zapis prizadane sočloveka. Je vredno? Je potrebno?

Zato letošnje voščilo manjenam le dvema željama. Prva je zdravje, brez zdravja kot vemo, je res težko, je borba za stvari, ki so drugim samoumevne. IOn druga želja je strpnost. Ne samo ob praznikih, ampak strpnost vsak dan posebej. Če vaš zapis ne bo ničesar spremenil, ničesar izboljšal in nikogar razveselil, je morda bolje, da ga ne objavite. Verjemite, zapis ne reši vaših osebnih težav, samo odloži jih za 10 minut. Zdaj je trenutek, ko se človek zazre v leto ki je za njim in naredi načrt za leto, ki je pred njim. Kaj bi lahko naredil drugače, kaj bi lahko izboljšal. Objemite svoje najbližje, podarite stisk roke neznanim, ali pa le topel pogled. Dobra energija naredi tako razliko, da smo pravzaprav čudni, da je ne uporabljamo. Ne gojimo zamer, slabih misli. Ne zapletajmo se v prazne prepire ne tu, na kulinariki, niti v življenju. Samo izčrpavajo, preverjeno. Tako tistega, ki začne, kot tistega, ki odgovarja, oba sta v istem.

Že tako je življenje polno izzivov, težav in problemov, mediji danes naredijo vse, da nas prestrašijo, znižajo nivo netolerance. Zaprimo poročila, če je novica dovolj pommebna verjemite, da jo boste izvedeli. Narava je še vedno umirjena, spokojna. Pojdimo na izlet, na sprehod, specimo pecivo, podarimo poštarju, ki nam vsak dan razvaža pošto, v mrazu in vročini, lep nasmeh, podarimo nekaj sebe. Dobro se bomo počutili.

Naj bodo ti praznični dnevi tudi čas čuječnosti, zavedajmo se okolice, hrane, ki jo položimo v usta, okusa, svojega telesa, ki nas bolj ali manj še kar služi, ne da smo mu hvaležni, sočloveka, ki nam je tuj in morda neprijeten, a kdo smo mi, da ga sodimo.

Vsak lahko spemeni le sebe in prav nikogar drugega. Vsak naj se samo zazre malce v sebe in se vpraša, kaj bi lahko v 2017 naredil drugače, izboljšal pri sebi in do sebe. Najprej moramo res imeti radi sebe.

To voščilo je morda malo drugačno, kot ste ga vajeni, želim vam, da imate radi sebe, da ste ponosni nase, da premagate vse svoje stiske, da ste zdravi. Za vsako žaljivo besedo in nesramnostjo se po mojem prepričanju skriva stiska. Naj vam bo tudi naša stran neko toplo zatočišče, ki seveda ne more nadomestiti človeških odnosov, lahko vam pa da nekaj idej za kuhanje, nasvete, lahko poklepetate, delite svoje uspehe s skupnostjo.

Malo z zamudo a iz srca, sem še vedno isti urednik, kljub drugačnemu videzu kulinarike. Vsem želim veliko lepih besed v 2017, toplih objemov, dišečih peciv, ljubečih objemov, ljubezni do samega sebe in strpnosti do drugih - ne vemo kakšna je pot, ki so jo prehodili.

Naj nam leto 2017 prinese mir v duši in srcu, delajmo dobro in trudimo se, ne le za službo, tudi za soljudi, družino, naravo. Delajmo dobro, zaradi nas in Sveta.

Bodite dobro, objemite sami sebe, ustavite se med prazniki in zazrite v leto ki mineva. Vsak od nasje lučka na tem svetu, ki sveti. Negujmo jo in ne pustimo, da ugasne.

Srečno in zdravo in čutno 2017 vam želi

Jernej in celotna ekipa kulinarika.net

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 25.12.2016 ob 17:51

Tale zapis sem pa z veseljem prebrala, hvala! Upam da se bo dotaknil še koga ... ;-)

Srečno vsem!

Loveclojze  

kuha že od: 17.10.2016

Št. objav: 11

Objavljeno 25.12.2016 ob 18:04

Tako globokih in lepih besed pa se nisem prebral v voscilu za novo leto. Res povedano s tezo in brez obrabljenih floskul. Tudi tebi Jernej vse najlepse in najboljse v letu 2017. Kulinarika pa je najboljsa stran z recepti itd. in prakticno tudi edina z vsebinami, ki jih radi pregledujemo.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 7700

Objavljeno 25.12.2016 ob 19:48

Zelo vesel

2x sem šla prebirat blog. Jernej, hvala na dolgoletni vztrajnosti in potrpežljivosti. Mene se je dotaknil, kot so se me dotaknile vse nesreče, tudi današnja... letalo v Črnem morju. Kaj nam pomaga še ne vem kakšno voščilo za srečo, če smo po drugi strani nestrpni, sebični, polni sebe...

Želim uredništvu, Jerneju in vsem članom Kulinarike lepe božične praznike ter uspešno, predvsem mirno leto 2017.

branka.mahnic  

kuha že od: 23.7.2008

Št. objav: 1156

Objavljeno 25.12.2016 ob 21:49

Zelo vesel

Hvala enako za voščilo Jernej in sodelavci. Moram povedat, da sem se s težavo privadila na nov izgled. Razumsko sem sprejela, da je za uporabnike kulinarike preko telefonov bolj pregledna in sem se prepričala tudi sama, da je to to. Želim pa si tudi, da bi malo bolj tolerantno sprejemali različna mnenja. Zadnje čase je kar nekaj "treskalo" tam na zidu. Pa srečno vsem!

ribaracarak  

kuha že od: 3.4.2003

Št. objav: 4142

Objavljeno 25.12.2016 ob 22:08

Lepo! Najlepša hvala za zapisano in srečno in zdravo v letu, ki prihaja.

zvijezda  

kuha že od: 16.12.2012

Št. objav: 19

Objavljeno 25.12.2016 ob 22:45

Bodite dobri kot je dober slovenski kruh....SREČNO V NOVO LETO 2017 !!

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2213

Objavljeno 26.12.2016 ob 1:41

Vesel

Kako lepo napisano! Hvala Jernej!

Zame je poseben čar te Kulinarike v tem, da lahko kaj napišemo in preberemo v narečjih. Če pozorno prisluhneš, ima vsako narečje poseben zvok in melodijo, odvisno od kraja in njegove zgodovine.

Pa tudi kakšna tiskovna napaka je prav zabavna, se pač zgodi.

Tudi jaz želim v novem letu vsem skupaj vse dobro in lepo!

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 26.12.2016 ob 7:45

Vesel

Ekipi kulinarike hvala za ves dosedaj vložen trud. Za naprej v osebnem življenju veliko zdravja in zadovoljstva, v poslovnem veliko uspehov, v obeh pa čimmanj pretresov!

Povsem se strinjam z vsem, kar je napisal Jernej. Upam, da se bomo uspeli tega tudi držati.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4662

Objavljeno 26.12.2016 ob 9:36

Hvala za ta portal, na mojo pot je pripeljal ogromno prekrasnih ljudi, ki jih sicer ne bi srečala. Z nekaterimi smo samo znanci, precej pa je takšnih, ki so postali moji dobri prijatelji. S povečanjem števila članov se je povečalo tudi veliko takšnih in drugačnih karakterjev. Žalostno je le, kot je že Jernej napisal, da nekdo zapravlja svojo energijo v jezi in strašni zameri na nek anonimni nick. Saj se da kaj tudi lepše zapisati in niso potrebne zmerljivke, če se s kom ne strinjamo. Ali pa si mislimo oni "pišmevuh", škoda časa in gremo dalje.

Upam, da ste preživeli lep Božič, z mirom v srčku. V letu 2017 pa vsem želim zdravja in zadovoljstva.

nonka  

kuha že od: 16.6.2015

Št. objav: 2

Objavljeno 26.12.2016 ob 9:40

Hvala Jernej in ekipa kulinarike za lepo voščilo.

Vsem vam in uporabnikom meni najljubše kulinarične strani pa želim domačnosti in topline polne božične dni, ter zdravo, zvedavo, veselo, uspešno in srečno novo leto.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7732

Objavljeno 26.12.2016 ob 9:59

Zelo vesel

Hvala Jernej za tople besede! Želim ti vse dobro v prihajajočem letu, tebi in tvoji družini. Menim, da smo kar velika družina tudi tukaj, zbrani z vseh vetrov, taki in drugačni. Verjamem, da se bomo potrudili in pokazali, da nam druženje na naši kulinariki res veliko pomeni. Meni se je tudi odprl drugačen svet, ko sem odkrila ta portal. Veliko sem se naučila, veliko lepega slišala, videla. Če sem le doma, grem vsak dan na obisk na kulinariko, mogoče včasih še prevečkrat. A dobre družbe ni nikoli dovolj.

Srečno tebi in vsem članom!

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 11046

Objavljeno 26.12.2016 ob 14:32

Vesel

Dragi Jernej in vsi , ki se trudite za našo Kulinariko, zapisu in voščilu ni kaj dodati, kot le najlepša hvala za ves vaš trud, meni Kulinarika pomeni ogromno. Vsem skupaj, Vam in Vašim druzinam, ter tudi vsem nam, ki smo tukaj na Kulinariki, zelim predvsem vse lepo in dobro v letu 2017.

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6927

Objavljeno 26.12.2016 ob 19:28

Zelo vesel

Vauuuuuuuuuu Jernej!!!!! Hvala za to globino tvojega voščila ........

Sama sem se zazrla v preteklost, ne bom se posipala...........morda sem jaz povzročila ta kaos tega razmišljanja...morda sem bila samo še tista kapljica, ki je čez rob spolzela vsega preteklega dogajanja........kakor koli: skoraj vsak dan srečujem gospoda, čez 90 let ima: ko se srečava, me vedno vpraša:......in kako si danes, dekle??? Včasih mu rečem, nič dobro gospod M....n...........In ta gospod, tresočih nog in rok, me pogleda s svojimi hudomušnimi očmi, me potreplja pa ramenu in reče: Pojdi naprej deklica, vsaka stvar, četudi slaba, na koncu prinese nekaj dobrega....... In vsem nam želim: Mnogo strpnosti, ljubezni, veselja in miru v prihajajočem letu 2017 .....imejmo se samo preprosto RADI

kambro  

kuha že od: 10.6.2012

Št. objav: 8

Objavljeno 31.12.2016 ob 10:14

Vesel

Hvala za lepe čestitke in mnogo resnice!!!

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 13900

Objavljeno 3.1.2017 ob 11:09

Hvala za globoke in čutne besede. Vse najlepše želje celotni ekipi v letu 2017- veliko sreče in uspehov.

WhiteAndBlack  

kuha že od: 11.4.2010

Št. objav: 340

Objavljeno 3.1.2017 ob 19:10

Vesel

Hvala Jernej in ekipa kulinarike za tako lepo voščilo, in velika hvala za čudovito darilo, ki je danes prispelo v moj nabiralnik :)

SREČNO 2017 vsem tudi od mene.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 11222

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti