Kulinarika.net - blog: Predstavljamo vam bloge

Predstavljamo vam bloge

Kulinarika.net V2.1

blog: uredniški blogi / novosti, avtor: jernej 

Pa smo dočakali! BLOGE! Članke naših uporabnikov. Pisali bomo o vsem, kuhariji, potovanjih, aktualnih temah. Pozdravili mojstre bloganja in spremljali napredovanje tistih bolj sramežljivih poskusov. Prav vseh prispevkov pa se v uredništvu veselimo!

Pa sem dočakal, veliki petek. Velik zato, ker bomo dali v eter novo storitev na Kulinarika.net - bloge. Kar nekaj časa smo trdo delali in pripravljali, da bi bilo vse tako, kot mora biti.

Na Kulinarika.net morda res nismo najhitrejši pri uvajanju novih storitev. Blogi so na spletu že leta. Tudi naše "kuharice" in "kuharje" videvam po spletu s svojimi "blog" spletnimi stranmi. Tu in tam pustite link kje v forumu

Čeprav nismo med prvimi, pa si upam trditi, da ko nekaj naredimo, to naredimo dobro. Se pripravimo, da je temelj tak, kot mora biti. Priprave na bloge so se začele pred 2 leti, vendar je bilo treba prej narediti shrambo, preurediti sloge člankov ipd... Blogi so namreč pomembni. Kot so foto albumi dali avtorju, da se izraža preko fotografije, mu bodo blogi omogočili, da izstisne iz sebe skrito pisateljsko žilico. In jih poveže s svojim foto albumom ali svojim receptom. Naredi nekaj svojega, unikatnega.

Veselim se osebno in veselimo se v uredništvu vaših prispevkov. Na začetku morda malce okornih, tipajočih. Z učenjem in navodili za uporabo, ki jih pripravljamo v obliki naših blogov, si upam trditi, da bodo izpod vaših peres prihajale vedno večje mojstrovine.

Bojan, ki ima "čez" vaše slike pri receptih, se še zelo dobri spomni nekaterih uporabnic, kako so začele slikati z mobilnimi telefoni, da mu je bilo prav nerodno, ker je moral brisati tiste zmazane premajhne slike. Kakšne krasne fotografije tisti isti uporabniki delate danes s fotoaparati, hrano okrasite, skrbno premislite, kako slikati, ne le kaj. Isto pričakujem, da se bo zgodilo z blogi. Nekateri od vas jih že pišete drugje in boste hitro "domači", drugi spet se boste v to podali prvič. Potrudili se bomo, da vam bomo pomagali na teh korakih z nasveti. Storitev blogi je narejena tako, da je samozadostna, pomeni da ne potrebujete ničesar drugega kot spletni brskalnik.

Zato vas vse vljudno vabim, da objavite svoj prvi blog na Kulinarika.net. Vse tiste, ki ste bloge že pisali po spletu vabim, da jih prenesete k nam in pokažete vsem našim številnim obiskovalcem svoj izdelek. Da bo vse zbrano na najbolj obiskani slovenski kulinarični strani

Ta palček bo prikazoval bloge, kjer govorimo o novostih na Kulinarika.net

V čem se blogi razlikujejo od naših člankov?

Blogi SO članki! Medtem, ko članke piše uredništvo, bloge pišejo uporabniki (in tudi uredniki). Članki nimajo možnost komentiranja, blogi pa ga imajo. Bloge lahko povežete s svojimi recepti in albumi, članki nimajo tovrstnih povezav.

V čem se blogi razlikujejo od foruma?

Resnici na ljubo pa je v forumu nekaj tem, ki bi si zaslužili biti blogi, ker imajo lastnosti bloga. Vendelinoni Oblačilni reporti in Ežojeva potovanja so le dve temi, ki bi bili verjetno blog... če bi takrat imeli bloge. Želimo si, da tovrstni zapisi v prihodnje postanejo blogi.

Gledano zelo tehnično, je zadeva precej podobna. Ena "uvodna tema" in odgovori (komentarji) nanjo. Vsebinsko pa je razlika precejšnja. Na kratko rečeno je forum bolj instanten. Forum lahko odprete z enim vprašanjem in počakate na odgovore. Blog po drugi strani ni vprašanje, blog je neko stališče, dogodek, izdelano mnenje, postopek recepta, dan dopusta... Blog ima več možnosti "krašenja" napisanega preko slogovo (več o tem v navodilih). Blog bolj izpostavi avtorja, ki je precej bolj pomemben od tistih, ki odgovorijo, kot pri forumu. Nenazadnje je blog trajnejši, ker jih je manj kot tem v forumu in bo vaš prispevek dalj časa bolj opazen. Da ne omenim glavne slike, ki krasi blog. Forum te funkcije nima.

Če bomo kaj razmišljali, bo tale palček označeval naše misli.

Je težko narediti svoj blog?

Vsaka stvar je zapletena, če ne veš kako. Potrudili smo se, da je vse skupaj kar se da preprosto. V beležki ustvarite svoj blog, kar pomeni da vpišete naslov, podnaslov (opcijsko), izberete rubriko, v kateri se nahaja izmed vseh možnih, ga kratko opišete (za porale in sezname) in ustvarite blog z istim urejevalnikom, ki ga uporabljate v forumu, le da imate nekaj več možnosti slogov, saj imate na vrhu tudi "izbiro sloga". Med tekst preko shrambe vnašate fotografije... in na koncu blog ali shranite za kasnejšo dodelavo ali pa ga objavite. Po objavi je TAKOJ viden, blogi niso pregledani s strani uredništva, čeprav zanje veljajo enaka pravila, kot za zapise v forumu (brez nestrpnosti, žaljitev ipd.). Edina malo večja novost je glavna slika, ki jo prav tako izberete iz shrambe. Ta slika se v blogu samodejno ne pojavi (lahko jo pa ponovite tudi v blogu, če želite), pojavi se le na portalu, na seznamih... skupaj s kratkim opisom/uvodom v blog. Če fotografije nimate, ni obvezna, v tem primeru se bo prikazala generična slika. Uredništvo si pridržuje v tem primeru pravico, da bloge, ki nimajo glavne fotografije, dodatno opremi s fotografijo po naši izbiri. Če boste sami dodali glavno fotografijo, se vanjo ne bomo "vtikali".

O čem naj napišem blog?

Blogi niso omejeni na določeno temo. Ne bom tajil, da pričakujem največ kulinaričnih blogov, nenazadnje smo Kulinarika.net. Toda že pred leti mislim da smo presegli ta ozek kulinarični okvir in tako kot se pogovarjamo o čemerkoli, lahko tudi pišete o čemerkoli.

Ste pripravili kaj dobrega za nedeljsko kosilo? In je bilo pospremljeno z dogodivščino? Dogodivščino lahko v slikah objavite v albumu in v blogu napišete, kaj ste počeli ter povežete z albumom. Če vam je ljubše, lahko pa cel dogodek s slikami vnesete direktno v blog. Ali pa brez slik, če niste vzeli fotoaparata s seboj. Nič ni narobe ali prav.

Vrnili ste se iz dopusta? 2 foto albuma že krasita vaše počitnikovanje, ker ste šli na Kubo, ste prispevali tudi 5 receptov. Vse skupaj še povežete z blogom kjer opišete dan oz. več dni vašega dopusta, pa bo zanimiv blog.

To sta le dva primera, blog je seveda lahko tudi bolj preprost. Edino kar prosimo je to, da naj bo neka misel, prispevek, članek, ne zgolj vprašanje v 2 stavkih...

Palček z navodili bo označeval naše učne ure oz. bloge, kjer se bomo učili.

Moram vedeti še kaj, preden se lotim pisanja?

Morda le to, da lahko sicer blog napiešte v Wordu, ne direktno v urejevalniku in ga zatem kopirate k vam. Boste pa izgubili vse Word sloge, pisavo in obliko, kopirali se bodo le znaki. Urediti za spletno stran pomeni, da g oblikujete pri nas, ne v Wordu (tehnično je oboje nezdružljivo).

Bati se vam sicer ni treba da bi med pisanjem direktno na splet kaj veliko izgubili. Naš urejevalnik ima storitev med gumbi, označeno z rešilnim pasom. Klik na rešilni pas pripelje nazaj besedilo, ki ste ga pisali pred minuto ali dvemi, če ste po nesreči pritisnili gumb nazaj ali kaj takega. Na vseh sodobnih brskalnikih to dobro deluje. Tudi sam imam toliko "jajc" in zaupanj v naše delo, da tole, kar berete, pišem direktno v blog, brez Worda!

V čem je "fora" s temi vašimi palčki?

Mi nismo kuharji na tej strani žice. Mi smo kot drobni palčki, ki "čaramo", da se vse skupaj drži skupaj in ne razpade, ko zapihne kakšen neprijeten veter. Uredniške bloge bodo označevali tile palčki, vsak ima svoj pomen in namen ;-)

 

Toliko za zdaj, se kmalu spet beremo v slikovnih navodilih, kako ustvariti svoj blog. Če se komu kaj zatakne naj napiše pod ta blog v komentar. Srečno!

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 29.7.2011 ob 14:32

Ljubeznivo, odlično, tako rekoč izven današnje resničnosti. Res lepo!

Anelim  

kuha že od: 11.6.2009

Št. objav: 4

Objavljeno 29.7.2011 ob 19:08

jaz upam in vam in vsem novim blogarjem, želim da ideja, ki je res mogoče mejčken pozno ugledala luč bloganja, zaživi tako, kot mora...

sama sem uspela vpisat menda dva ali tri recepte, ki so najprej bili objavljeni na mojem blogu in zdaj sem malo pomislila, da bi pa le še tu mogoče pristavila svoj lonček...

kakorkoli, lepo pišite, lepo fotkajte in dobr se mejte :)

M Milena V.

lidka  

kuha že od: 16.12.2002

Št. objav: 3690

Objavljeno 29.7.2011 ob 20:24

Vesel

Jej, super. Bomo videli, če bo šlo po ustaljenih tirih KulSlo... Sem se javila, ker sem dobila na mejl, sicer niti vedela ne bi. : )

Udav  

kuha že od: 29.9.2005

Št. objav: 17

Objavljeno 30.7.2011 ob 8:22

No, tole je pa čisto kul!

AmarettoQueen  

kuha že od: 28.6.2007

Št. objav: 18

Objavljeno 2.8.2011 ob 21:58

Zelo vesel

Tudi meni se tale ideja o blogu zeloooo zeloooo dopade, čeprav sem že dolgo član in nisem kaj prida pisala, morda mi zdaj uspe. Lep pozdrav vsem.

jernej  

kuha že od: 30.8.2001

Št. objav: 4858

Objavljeno 2.8.2011 ob 22:03

Kar pogumno kaj napišite!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 10442

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti