Kulinarika.net - blog: Ojmjakon

Ojmjakon

Zima ima mnogo obrazov

blog: razmišljanja / ostalo, avtor: spodbe 

Virtualni mraz

Ojmjakon
Spet je mrzla zima, sneg leži povsod, zato narava sanja v svojem spancu. Vse je belo, bleščavo kot v snežni pravljici. Čakam, da pride sveti Valentin, 14. februarja, ker ima ključ od korenin-tako pravi pregovor in odklene spečo rast. Pred njim me obiščejo maškare, te imam najraje, letajo od vrat do vrat in stavek-A mate kej za pusta hrusta-me vedno nasmeji. Pust bo letos že 9. februarja, upam, da me obišče veliko šem. Te me spomnijo na čase, ko sem frčala okoli v vse mogočih starih cunjah. Pred očmi zagledam še beneški karneval, takega drena nisem doživela nikoli več in tako lepih mask tudi ne. A moj kratki zapis ima druge note. Poje o mrazu v Ojmjakonu.
Ta sneg na sliki je naš-slovenski. Mraz ima po svetu veliko sorodnikov in en živi v mestu Ojmjakon. Tisti je popolnoma druga zgodba.

V otroških letih smo se doma mnogokrat igrali igrico-države, mesta, reke, gore ... verjetno se jo starejši spomnite, ali pa se jo še vedno igrate z otroki, ne vem. Med igranjem te igrice je nekoč prijatelj zapisal v kolono za mesta pod črko O-Ojmjakon. Glasno smo protestirali, da to pa že ni mesto. On pa-da je in je, je, je ... da je tam blizu Kamčatke. Takoj smo prelistali atlas in glej ga zlomka, res je bilo napisano to ime, tam na daljnem vzhodu Sibirije. To mesto mu je prineslo zmago v igri.
Danes lahko odtipkamo v brskalnike na milijone stvari. Vreme v Ojmjakonu je prav posebno doživetje. Ne verjamem očem. Potem me radovednost pelje dalje, klikam po brskalniku in berem zapise, gledam fotografije, ki so dosegljive na spletu. Vedno znova se čudim in čudim ... kako ljudje živijo v tako mrzlem podnebju. Že kar nekaj let se v zimskem času virtualno sprehajam po daljnem sibirskem mestu. Zanimivo!
Zakaj?
Kogar zanima naj kar sam pogleda v Ojmjakon in naša zima mu bo postala pomlad.

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 7601

Objavljeno 6.1.2016 ob 17:35

Zelo vesel

Sem šla počekirat na Internet... Pri nas pa na poročilih s tako vnemo govorijo, da je bilo v Babnem polju -11. Verjamem, da v Ojmjakonu še pljunek "v letu" zaledeni, kaj šele šmrkelj iz nosu.

Spodbe, zelo simpatična zgodbica.

Pozdravček!

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2499

Objavljeno 7.1.2016 ob 13:35

Uh, groza (rekordno nizke temperature v juniju in juliju -9).

Se spomnim, kako sem ostrmela že ob Linnejevih zabeležkah, da "prva zmrzal v Uppsali lahko nastopi že v drugi polovici avgusta".

Sicer imam pa tudi jaz navado gledat na weather.co.uk, kakšne so temperature po krajih, ki so mi pri srcu iz tega ali onega razloga, na primer Sicilija; ali Astana, kjer je trenutno "na začasnem delu" ena moja žlahtnica, tam jim pozimi potegne do -45 (letos sicer še niso šli pod -30)...

Res luštna zgodbica, daje misliti.

lp, proxima

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 10878

Objavljeno 8.1.2016 ob 22:11

Luštna zgodbica, Spodbe, jaz tudi zelo rada pogledam oddaje, kako živijo ljudje po celem svetu, zato rada gledam program Travel in Discovery, zelo zanimive in poučne oddaje. Sicer je pa tako, da se ljudje morajo in moramo povsod, kjer živimo prilagoditi, ni druge, ali pa preseliti.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 9.1.2016 ob 7:26

Zelo vesel

So pa zato rešeni komarjev in klopov, he, he .

Sem nekaj tednov nazaj dobila fotografije Omjakona po e-pošti in me je pri priči nehalo zebsti.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 10872

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?alenka86d
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti