Kulinarika.net - zdravje: Kje pa vas čevelj žuli?

Kje pa vas čevelj žuli?

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

Vsak izmed nas pozna to nadlogo. Ponavadi jih dobimo, ko obujemo nove čevlje, ko menjamo udobne superge za nove sandale, ali ko se na bližnji hrib odpravimo v novih in neuhojenih pohodnih čevljih.

Žulji torej najpogosteje nastanejo zaradi neprimerne obutve ali nogavic, oziroma, če ste hodili bistveno več kot običajno. Žulji nastanejo na izpostavljenih delih stopal med hojo, tekom ali med ponavljajočimi se gibi (tudi na dlaneh npr. med telovadbo z utežmi). Predvsem predstavnice nežnejšega spola zelo dobro poznamo posledice novih čevljev, ki jih »moramo« obuti takoj, poleti tiste s paščki in seveda na boso nogo.

Žulji hitreje nastanejo na bolj vlažnih delih telesa in bolj pogosto v toplejših mesecih. Žulji so sicer povsem običajni in z njimi se soočamo praktično vsi, pa vendar lahko nepravilno oskrbljeni žulji povzročijo okužbe in ulkus (globlja rana, pri kateri je potrebno obiskati zdravnika).

Preventiva je boljša kot kurativa

Nekaj žuljev vsekakor lahko preprečimo tudi sami. Poskrbimo za udobno obutev in nogavice, ki so vedno suhe, iz naravnih materialov in takšne, ki omogočajo, »dihanje« kože in hkrati preprečujejo znojenje.

Če žulj nastane, hitro zamenjajte čevlje.

Priporočamo tudi, da novih čevljev nikoli ne obujete za dolge pohode in športne aktivnosti. Tudi dolgi sprehodi v novih sandalih s paščki, po mestnem središču ob precej visokih temperaturah, niso priporočljivi, saj boste v nekaj minutah pridelali kar nekaj žuljev. Ko začutimo, da se nam dela žulj, lahko mesto zaščitimo tudi z obliži in preprečimo ali omilimo nastanek.

ulj.jpg

Kaj storiti, ko žulj že nastane?

Najboljša hitra rešitev je, da najprej del, kjer je žulj nastal, očistimo. Dejstvo je, da se žulji celijo relativno dolgo in ker ne želimo, da bi prišlo še do dodatnih vnetij ali okužb, je pomembno, da del, kjer je žulj nastal, čim prej očistimo. Pri čiščenju si pomagamo z vodo, nežnim milom in po potrebi nežnim razkužilom.

Ključno pri oskrbi žuljev je, da jih najprej temeljito očistimo.

Drugi najboljši nasvet, ki ga lahko ponudimo, ko je žulj že nastal, da zamenjate obutev. Če ste žulje dobili zaradi športnih copat, pa je priporočljivo imeti tudi nekaj dni počitka. Aktivnostim, ki so žulj povzročile, se raje izognite za kak dan.

Boleče žulje lahko pomirjate s kamiličnimi obkladki.

Boleče žulje lahko pomirjate s kamiličnimi obkladki, ki bodo ublažili bolečino in hkrati poskrbeli, da se bo rana hitreje celila. Po kopeli pa območje, kjer je žulj nastal, namažite z aloje vero. Na mesto žulja lahko večkrat vtrete za čajno žličko limoninega soka, žličko posušenih kamilic in strok česna, mešanica deluje antiseptično in hitro obnavlja kožo. Nadvse primerna so tudi ognjičeva mazila ali blagodejna aloje vera. Zaradi njenih vitaminov se bo koža veliko hitreje zacelila. Žulj lahko oskrbite tudi tako, da ga zjutraj in zvečer namažete z zdrobljenim strokom česna. Po štirih dneh naj bi bilo stanje bistveno boljše.

Če nas žulj boli, ga lahko predremo z razkuženo šivanko, mesto razkužimo z alkoholom in ga zavarujemo z obližem.


Število ogledov strani: 7942

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtSUZANAZ
malo za hecVrana
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »