Kulinarika.net - zdravje: Mehanizmi v telesu, ki so odgovorni za napredek (1. del)

Mehanizmi v telesu, ki so odgovorni za napredek (1. del)

Od česa je odvisen napredek

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: Alexander 

Poglejmo si malce od bliže mehanizme, ki so v telesu odgovorni za napredek. Kaj je to mTOR, ATP,...in kaj BCAA, kreatin, dušikov oksid (NO)...

BCAA

BCAA mešanica vam bo dala energijo, ki jo potrebujete za kar najučinkovitejši trening in hitrejšo regeneracijo. Za napredno mešanico sestavin, ki jih vsebujejo BCAA je bilo znanstveno dokazano, da pospeši regeneracijo in poveča proizvodnjo ATP (adenozin tri fosfat – t.i. osnovna celična energija) ter poveča celično volumenizacijo (spodbuja večanje volumna mišičnih celic). Poleg tega preprečuje utrujenost z blokiranjem vstopa triptofana v možgane, poveča sintezo beljakovin, delovanja imunskega sistema in zdrave presnove, poveča prekrvavitev, kar vodi do boljše presnove in absorpcije beljakovin ter zviša raven rastnega hormona v telesu po povsem naravni poti.

Metabolični učinki, ki so razvidni ob zaužitju aminokislin v prosti obliki, se razlikujejo od zaužitja istih aminokislin, ki se nahajajo (oz. so vgrajene) v celotni beljakovini oz. proteinu (imenujemo jih peptidne vezi). Hitra absorpcija aminokislin, ki se nahajajo v prosti obliki v veliko večji meri, aktivira tarčne poti oz. mehanizme v telesu. Npr., če zaužijete 5 gramov arginina v prosti obliki pred fizično aktivnostjo oz. vadbo, boste opazili večjo prekrvavitev in celično volumenizacijo kot brez njega. Če želite zaužiti 5 g arginina v obliki beljakovin - proteinov v prahu ali v obliki običajne hrane, jih morate pojesti zelo, zelo veliko, da pridobite 5 g arginina iz njih. Poleg tega pa bi bil učinek veliko počasnejši, raven arginina v telesu pa ne bi bila tako visoka. Enako velja za BCAA. Zaužitje 10 g BCAA bo omogočilo hitrejšo aktivacijo t.i. naravnih anabolnih poti v telesu kot npr. mTOR, PI3K itd. kot zaužitje enake količine BCAA v obliki beljakovin, ki se nahajajo v obliki praška ali kot običajna hrana.

Aminokisline v prosti obliki se absorbirajo hitreje kot sirotka oz. whey in ne bo tako hitro dvignil raven BCAA v krvnem obtoku, kot zaužitje aminokislin BCAA, ki se nahajajo v prosti obliki. BCAA iz sirotkinih beljakovin – whey proteinov in BCAA, ki se nahajajo v prosti obliki, lahko primerjamo s polnjenjem kozarca z vodo iz vrtne cevi (sirotkine beljakovine – whey proteini) in pipe (BCAA v prosti obliki). Če uporabite vrtno cev, morate pred polnjenjem kozarca počakati, da voda preteče skozi celotno dolžino cevi. V primeru pipe, takoj ko jo odprete, je voda na voljo. Poleg tega pa ima pipa večji premer cevi kot vrtna cev in skoznjo steče več vode kot pri vrtni cevi. Med vadbo in v stresnih časih diete želite, da BCAA pridejo v mišice čim hitreje.

mTOR

Tarča rapamicina pri sesalcih ali mTOR je eden od telesnih regulatorjev sinteze beljakovin. mTOR deluje kot senzor energije - aktiviran je, kadar je raven ATP visoka in blokiran, kadar je raven ATP znižana (AMPK (adenozin monofosfat aktivirana proteinska kinaza) je aktiviran pri nizki ravni ATP in deluje antagonistično na mTOR).

Sinteza beljakovin v celici terja največjo porabo energije. Ko je mTOR aktiviran (zaznana visoka raven ATP), se poveča sinteza beljakovin in ko je mTOR neaktiven (zaznana nizka raven ATP), se sinteza beljakovin zmanjša.

Aktivacija mTOR je bistvena za hipertrofijo skeletnih mišic. Zanimivo je, da je mTOR tudi senzor za  razpoložljivost aminokisline, in sicer razpoložljivosti levcina. Raziskava je pokazala, da regulacija mTOR z ATP in aminokislinami poteka neodvisno ena od druge po ločenih mehanizmih v telesu (Dennis et al., 2001).

V znanstvenih krogih prevladuje prepričanje, da združevanje prehranskih dodatkov, ki povišajo raven ATP z BCAA, privede do povečanja aktivacije mTOR in s tem sinteze beljakovin. Naš cilj je ohraniti raven ATP zvišano med vadbo. To dosežemo z zaužitjem potrebnih hranilnih snovi in sestavin pred in po vadbi, da je raven ATP povišana in naše telo pripravljeno za rast.

Kreatin

Kreatin telo koristi v obliki visoko-energetskih fosfatov ali ATP-PCr za regeneracijo osnovne celične energije, imenovane ATP. ATP je glavni vir energije v telesu, je molekula sestavljena iz adenozina (adenin + sladkor riboza) in treh fosfatnih molekul, med njimi pa so visoko-energetske vezi. Rezultat prekinitve dveh zunanjih vezi v molekuli je sproščena energija.

Ko se najbolj zunanja vez prekine, se sprosti energija in ostaneta ADP in Pi. Kreatin, ki je povezan s fosfatnim ionom, prenese energijo na ADP in Pi tako, da prekine svojo vez v molekuli. S tem regenerira molekulo ATP, kar pomeni, da je na voljo več energije.

Skeletna mišica ima omejeno shrambo kreatina. Zato dopolnjevanje s kreatinom poveča vašo sposobnost nastajanja ATP in s tem se poveča razpoložljivost energije za vadbo (Casey et al. 1996 & 2000). Še pomembneje je to, da z ohranjanjem ravni ATP zaradi uporabe kreatina povečamo sintezo beljakovin z aktivacijo mTOR. Kreatin ima tudi druge pozitivne učinke, katerih je preveč, da bi vse opisali na tem mestu – naj dodamo le to, da je najbolje raziskan dodatek na svetu od vseh, za seboj ima na stotine znanstvenih in kliničnih študij, ki so bile opravljene v več kot dveh desetletjih.

Dušikov oksid (NO)

Stopnja, ki omejuje prenos aminokislin v skeletne mišice, je transport aminokislin po krvi do skeletnih mišic, ki ga ureja pretok krvi (Wolfe, 2004). NO razširi krvne žile in s tem poveča pretok krvi. To povečanje v kombinaciji z vadbo pomeni še večji pretok krvi in prenos aminokislin v mišico, ki jo treniramo. Sama vadba povzroči povišanje produkcije NO in povečanje pretoka krvi zaradi vadbe je tisto, za kar znanstveniki verjamejo, da je povezano z večjo sintezo beljakovin po vadbi (Douglas et al., 2004). Npr. citrulin malat poveča produkcijo NO,  a dodaten odmerek arginina (npr. 5 g) pred vadbo še dodatno zviša produkcijo NO, krvni pretok in prenos aminokislin.


Število ogledov strani: 3758

Forumi (vroče teme)

malo za hecmadoka
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »