Barbara Šerbec - Šerbi

slovenska gurmanka

intervju

Odgovarja Barbara Šerbec - Šerbi, znana slovenska gurmanka.

Živijo, hvala za obvestilo o moji zmagi na vaši anketi, katere sem bila zelo vesela. Zdaj pa k odgovorom.

INTERVJU

1. Katera hrana se vam zdi najprimernejša?

Najprimernejša hrana? Hm, sama se precej nagibam k sredozemski oz. turški hrani. Mislim predvsem na kombinacijo mesa in zelenjave, pa seveda ribe.

 

2. Kako ocenjujete sedanje prehranjevalne navade Slovencev? Prednosti in pomanjkljivosti?

Sedanje prehranjevanje je še vedno precej staromodno ali pa ekstremno drugačno. Mislim, da tudi pri prehrani ne sme biti vse ekstremno, saj v našo deželo prihajajo ideje o prehrani, kateri Slovenci nismo dorasli. Mislim glede na stil življenja, predvsem je pa problem cena hrane. Lahko vsi tulijo, da je potrebno jesti sadje in zelenjavo, ko pa greš v trgovino, te zadane kap, ko zagledaš cene. Sem namreč pristaš kombiniranega prehranjevanja, ker tudi bolezni, ki se pasejo po meni, zahtevajo kombinacije. Mislim, kolikor sem prebrala, je meso potrebno, ampak ne v prevelikih količinah, ker ga fizično ne potrebujemo, saj ga ne porabimo. In priznam, da sem odločno proti čisti vegetarijanski prehrani, ki vsebuje jajca in sir, ker je to za telo premalo, ker se ne tvorijo neki encimi. Meso uživajmo v manjših količinah. Včasih je lahko kdo pojedel celo kračo sam, brez kakšnih hudih problemov, zdaj pa to ni ravno dobro, saj se fizično premalo razgibavamo, da bi porabili vse te kalorije.

 

3. Kaj menite o ponudbah v naših gostilnah in na tržnicah?

Ponudba v naših gostinskih lokalih, razen svetlih izjem, se mi zdi izjemno dolgočasna. Ne vidimo dalj od zrezka, krompirja in solate, res pa je, da smo tudi gosti izredno konzervativni, kar se prehranskih navad tiče. Prav tako imamo pri nas malce morečo sanitarno inšpekcijo s svojimi zahtevami. Bi jih rada videla kje v Italiji ali pa v Bruslju, kjer greš čez kuhinjo na WC in nazaj, pa se nihče ne razburja, čeprav tam jedo tudi ljudje najvišjih položajev. Pri nas pa umivalnikov v kuhinji ni zadosti. Katastrofa. Pa tudi, kot gosti večinoma nismo pristaši kombinacij ala jagode s čokolado in poprom ali kaj podobnega. Jaz osebno se namreč navdušujem nad kombinacijo mesa in sadja. Če pa komu predlagaš zrezek z mangom, te prav čukasto pogleda, pa še zavije z očmi in ti reče, ja, saj tudi jazbec zavija čokolado.
Kar se tržnic tiče, mi pa ni všeč, da v večini primerov ne moreš barantati ali pa zelo težko priznajo, da nimajo ravno kvalitetne robe, ki ima še vedno najvišjo ceno. Pa težko najdeš kakšne druge sadeže ali zelenjavo, ki je ni pri nas doma. Ne vem, zdi se mi, da se pri nas nikoli nič ne splača. Že tako je vse izjemno drago, vsaj hrana je pri nas res grozovito draga, tako da se je včasih kar težko dobro in zdravo prehranjevati, pri mleku in kruhu pa tudi ne moremo obstati.

 

4. Kako se hranite vi? Kaj uživate in kdo vam pripravlja hrano?

Doma si v glavnem kuham sama. Poskušam se držati nekega reda in pa ure obrokov. Predvsem pri mizi nikoli ne hitim, jem lepo počasi in z občutkom. Hrane v stilu "fast food" ne jem oz. tudi če moram kaj na hitro pojesti, rajši ne jem ali pa si privoščim samo kos kruha ali kaj podobnega. Absolutno se izogibam vsem mastnim jedem, cvrtju in na mojo veliko žalost sladkim stvarem, oz. pojem samo take, ki jih naredim sama iz bio moke, umetnega sladila, veliko sadja in malo maščobe. Kombiniram meso, zelenjavo, včasih jem samo krompir s kakšno sezonsko solato ali pa kaj podobnega. Rada imam meso in ga poskušam pametno vnesti v prehrano.
Barbara, hvala lepa za zanimiv intervju!

V.P.


Število ogledov strani: 6386

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtvrtnica
malo za hecrajko0028
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti