Piknik za vegetarijance

članek: kulinarika, avtor: Natureta

Tu in tam se vegetarijancem zgodi, da veselo pridejo na piknik. Ko jih gostitelj vpraša, ali bi raje čevapčič, pleskavico ali piščanca, odgovorijo, da ne jedo mesa. Zadrega je neizbežna; gostitelj o prehranskih navadah gosta sploh ni razmišljal. Ker je od zelenjavnih jedi na mizi samo šobska solata, gost s prikritimi solzami v očeh izjavi, da obožuje šobsko solato. Na koncu namaka kruh v solato in čaka, da se bo šel domov najest.

Znano? Čas je za vegetarijanski piknik!

Za predjed pripravimo nabodala s seitanom, ki je priljubljen nadomestek mesa. Pripravi se ga iz polnozrnate pšenične moke, postopek pa ni toliko zapleten, da ga ne bi mogli izvesti doma.

Za nabodala narežemo začinjene seitan, papriko, bučko na koščke velikosti 2x2 cm. Solimo in popramo. Dodamo vloženo mlado čebulico Natureta in sveže šampinjone. Nabodala premažemo z olivnim oljem in spečemo na žaru na srednje visoki temperaturi. Zraven ponudimo namaz iz pečene paprike, hren ali ajvar.

Pice na žaru

Zaradi okusa po dimu bo pica z žara še boljša kot tista iz pečice. Če jo boste pekli obkroženi s tropom lačnih vegetarijancev, bo zmaga še toliko slajša. Pice se pečejo na žaru s pokrovom na temperaturi 270 stopinj celzija med 8 in 12 minut. Najboljše se obnesejo na šamotni plošči, ki daje občutek krušne peči. Šamotno ploščo segrevamo skupaj z žarom, saj mora tudi plošča doseči visoko temperaturo.

Zamesiti testo za pico je sila enostavno: moka, sol, voda, olivno olje, kvas, sladkor… Ko testo zagrozi, da se bo skotalilo čez rob posode, v kateri vzhaja, ga na pomokani površini razvaljamo na velikost plošče, na kateri bomo pice spekli.

In sedaj, nadev. Testo najprej premažemo z Naturetino omako za pice. Natrgamo mozzarelo. Tanko narezane bučke pokapamo z olivnim oljem. Dodamo olive, kapre, baziliko, razpolovljen češnjev paradižnik. Solimo in popramo, dodamo origano. Prenesemo na segreto ploščo. Gremo na žar. Po petih minutah preverimo stanje, če je testo tanko, lahko, da je pica že pečena.

Za drugi nadev namesto bučk po paradižnikovi omaki in mozzareli razporedimo melancane, ki smo jih prej posolili, pustili, da spustijo vodo in jih popekli na rešetki. Dodamo vložene kapre, pinjole in parmezan. Pokapamo z olivnim oljem.

Za tretji nadev po paradižniku in mozzareli razporedimo vložene osušene beluše, artičoke, gobice, ko je pica pečena, dodamo še različne kalčke.

Seveda bi pico najraje pojedli kar se da hitro. Ampak, ker bo pic več in bodo različne, niti ne bo tako hudo, če kakšen kos »stlačimo« vase s povečano hitrostjo. Več kot enega nam od vsake pice tako ali tako ne bo uspelo izmakniti. Ker se piknik rad zavleče pozno v noč, lahko ob lepo vzdrževanem ognju spečemo še krompir v foliji, ki nas bo držal pokonci tudi ob polnočnih razpravah.

+ Krompir v foliji s smetano in hrenom

Oščetkan cel krompir najprej kuhamo približno 30 minut. Prerežemo ga na polovico in notranjost toliko izdolbemo, da dobimo prostor, kamor bomo dali nadev. Za nadev zmešamo kislo smetano, hren s smetano in skuto. Popopramo, rahlo solimo in dodamo drobnjak. Nadevamo krompir, ga ponovno združimo v celoto, dvakrat zavijemo v alu folijo in pečemo v žerjavici še 15 minut.

+ Testo za pico

Za klasično testo za pico potrebujemo 500 dag bele moke, (po želji lahko polovico moke nadomestimo s koruzno ali polnozrnato), zavojček svežega kvasa, 3dcl mlačne vode, 0,5 dcl oljčnega olja, sol, sladkor. Moko vsujemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo vsujemo svež kvas, dodamo malo vode, sladkor, oljčno olje. Zmešamo, da kvas nekoliko nabrekne. Počasi zamešamo s preostalo moko, solimo, med gnetenjem dodajamo vodo. Testo pustimo vzhajati najmanj pol ure.

+ Priprava domačega seitana

Seitan se pridobi z izpiranjem polnozrnate pšenične moke. Vsebuje veliko beljakovin in malo kalorij, zato je primeren tudi za športnike in vse tiste, ki radi posegajo po rastlinski hrani. Za pripravo domačega seitana potrebujemo le organsko pridelano pšenično moko in vodo. Seitan ni primeren za ljudi, ki so na brezgluteinski dieti.

Priprava

Iz enega kilograma moke in pol litra mlačne vode zgnetemo testo in ga pustimo počivati vsaj eno uro. Testo preložimo v večjo skledo in ga zalijemo z vodo. Med počasnim gnetenjem bo voda postala bela; vodo tako dolgo menjavamo, dokler se moka ne preneha izločati in voda ostane čista.

Pridobljeni gluten kuhamo v juhi eno uro in ohladimo. Seitan pred pripravo mariniramo v sojini omaki ali dodamo različne začimbe po okusu. Lahko ga ocvremo, spečemo na žaru ali pripravimo v omaki za testenine …

Za vse ljubitelje pristne kulinarike revija naravno & Okusno

Vsi, ki bi bili radi 100% pripravljeni na izzive letošnje pomladi, morate nujno digitalno prelistati Naturetino revijo Naravno & Okusno. Ste prepričani, da veste za piknik izbrati pravi kos mesa? Ali, kaj postreči vegetarijancem? Ali kako pripraviti maso za prave srbske čevapčiče? Kako reciklirati embalažo ali kaj nujno potrebujete na vsakem pikniku? Poskrbeli smo tudi za zelenjavo in nasvete, kdaj je treba kaj posejati. Vse odgovore na vaša spomladanska vprašanja bodo postregli Luka Jazeršek (Masterchef), Matevž Šalehar - Hamo (Hamo & Tribute 2 love), Tina Ternjak (Vrtičkanje), Primož Dolničar (Z vrta na mizo) in nutricionistka Mojca Cepuš (Befit). Vabljeni k branju!

Oglasno sporočilo | Natureta

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti