Čemaževe testenine - žepki

okusna jed iz zelišča zgodnje pomladi, ki jo lahko shranimo tudi v skrinjo in uporabljamo kasneje kot samostojno jed ali v kombinaciji z mesno ali zelenjavno prilogo

anka  Izvor: Slovenija
Čemaževe testenine - žepki
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za dve osebi.

Testo:

300 g moke

80 g čemaža

2 jajci

tekočina (voda) po potrebi, max. 0,5 dl

Premaz:

beljak

Nadev:

200 g pasirane skute

rumenjak

po potrebi žlička kisle smetane

Sirna omaka:

sladka smetana (1-2 dl)

sir za mazanje (4 sirčki oz. po želji)

poper

Postopek

Čemaž operemo oz. očistimo in osušimo. Stebla na sredini lista izrežemo in lističe narežemo na manjše kose. Stresemo v mešalnik, ki ga imamo na voljo (multipraktik, palični mešalnik, ...), dodamo eno jajce in močno zmeljemo, da ne ostane nič koščkov čemaža, ampak je vse enotna masa.

V posodo stresemo moko (uporabite lahko moko po želji, jaz sem uporabila približno polovico bele in pirine moke) ter dodamo čemaževo kašo in drugo jajce in pričnemo z gnetenjem mase v testo. Ocena teže moke je nekako približna, skoraj zagotovo jo bo potrebno med gnetenjem dodajati. Zgnetemo v čvrsto maso, zavijemo v folijo za živila in pustimo počivati za približno pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Skuti dodamo rumenjak (beljak prihranimo za premaz testa), po potrebi še žličko kisle smetane, a nikar pretiravati, sicer bodo težave, ker bo nadev med postopkom tekel ven. Po želji lahko dodamo tudi začimbe, to je stvar okusa.

Pomokamo delovno površino in na njej razvaljamo testo. Premažemo ga z beljakom, pred tem ga rahlo stepemo, da je bolj mazljiv. Naložimo kupčke nadeva s primerno razdaljo, da bomo lahko oblikovali žepke. Testo prepognemo preko nadeva, ob vsaki strani nadeva stisnemo skupaj, iztisnemo zrak in testo stisnemo iz vseh strani nadeva. Žepke izrežemo.

Ostanke testenin lahko zrežemo in posušimo. Uporabimo jih lahko kot samostojno jed testenin ali zakuho v zelenjavni juhi.

V posodo vlijemo smetano in dodamo sirček za mazanje. Počasi segrevamo in mešamo, da se sirček postopoma stopi. Tudi tu lahko po želji in okusu dodajamo začimbe. Jaz sem dodala poper. Sirovo omako lahko pripravimo iz sebi poljubnih sestavin.

Medtem pristavimo vodo, solimo, dodamo malenkost maščobe (olje, maslo, ...) in ko zavre, dodamo pripravljene testenine. Kuhamo 5 -10 minut, odvisno od debeline in čvrstosti testa, vmes seveda lahko preverimo, kdaj so kuhane. Ko so kuhane, jih poberemo iz vode in serviramo na krožnik ter prelijemo s sirovo omako. Če vam ostanejo in če radi jeste tudi hladno hrano, potem brez skrbi, ker teknejo tudi hladne.

Pa dober tek.


Opombe

Pripravljene žepke lahko shranimo v skrinji in nam zelo prav pridejo tudi kasneje, ko čemaža ni več na voljo.

Jeste jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k zelenjavnim ali mesnim jedem.

Imajo izrazit okus po čemažu. Če se vam zdi količina čemaža premočna, ga seveda dajte manj v testo.

Jedi sem se domislila, ker nisem vedela, kako bi lahko imela na voljo kakšno čemaževo jed tudi kasneje, ko čemaža ni več v naravi.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 11.4.2014 ob 5:20

Vesel

Zanimivo! Pri nas smo se čemaža že kar prenajdeli, je pa dobra ideja za predjed. Morda v kombinaciji s korenčkovim žepkom ... prav gotovo lepa popestritev.

Za samosotojno jed se mi pa zdi okus čemaža kar premočan.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 14.4.2014 ob 9:17

Saj pravim, lahko je kot samostojna jed ali pa priloga oz. predjed. Kombinacija s korenjevimi žepki se tudi super sliši :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.