Torta Ups!

okusna torta, za prste polizat!

barbii  
Torta Ups!
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

6 jajc

10 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

2 žlici ruma

18 dag moke

1 pecilni prašek

4 žlice Nutele

limonina lupinica (nastrgamo pol limone)

Raztopina za sočenje:

80 g sladkorja

2 dl vode

Nadev:

0,5 l smetane za kuhanje

1 vanilin sladkor

250 g jedilne čokolade

3 žlice Nutelle

400 g zamrznjenih češenj brez koščic (lahko tudi višnje iz kompota)

sladkor po okusu

Postopek

Rumenjake in polovico sladkorja penasto vmešamo. Dodamo vanilin sladkor, limonino lupinico in rum. Nato posebej beljake in drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg. V rumenjake na koncu vmešamo Nutello, dodamo malo snega, ter postopoma dodajamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Na koncu dodamo preostali sneg in narahlo premešamo vse skupaj.

Pečemo v pekaču premera 26 cm na 180 stopinj približno 40 minut.

Raztopina: vodo in sladkor zavremo, ko se raztopina hladi, dodamo rum.

Nadev: smetano za kuhanje stepamo, da postane bolj tekoča in da malo naraste. Nato jo damo v posodo nad ogenj. Dodamo čokolado in vanilin sladkor ter zmes segrejemo skoraj do vretja. Večkrat premešamo, na koncu dodamo še Nutelo. Pokrijemo in damo za čim več časa v hladilnik (vsaj 3 ure).

Češnje in sladkor segrevamo toliko časa, da voda čim bolj povre. Kar ostane soka, ga odcedimo in porabimo za vlaženje biskvita, češnje pa ohladimo.

Postopek: biskvit razrežemo na 3 dele. Pomembno je, da delamo v modelu! Malo navlažimo spodnjo plast in nanjo polijemo polovico kreme ter dodamo polovico češenj. Položimo drugo plast biskvita, navlažimo, dodamo preostalo kremo in češnje. Pokrijemo z zgornjo plastjo ter navlažimo. Torto pustimo stati najmanj 12 ur, da se krema strdi. Nato jo dekoriramo po želji, lahko jo obmažemo s smetano ali pa prelijemo s čokolado.


Opombe

Recept je nastal čisto po nesreči. V začetku je bil cilj narediti torto nutella, al" mi eksperimentalna žilica ni dala miru. Potem pa se je »zalomilo« še pri smetani. Mami sem klicala v službo, naj mi prinese iz trgovine sladko smetano. In ker se ji je mudilo, je zavila v najbližjo trgovino, hitro pograbila prvo smetano in jo prinesla domov. Sama sem smetano spravila v hladilnik, pa nisem opazila, da to ni »običajna smetana«. Šele zvečer, ko sem začela pripravljati nadev za torto, sem opazila, da imam namesto smetane za stepanje smetano za kuhanje. In tako so se spremenili plani o torti.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.