Čokoladna pomaranča

torta s kombinacijo pomaranče in čokolade

tjas  
Čokoladna pomaranča
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: tortni pekač 24 cm

Biskvit:

10 dag zmehčanega surovega masla

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 jajci

5 žlic mrzlega mleka

3 žlice kakava v prahu

12 dag moke

1 pecilni prašek

Nadev:

200 g pomarančne marmelade

4 liste želatine

4 velike sočne pomaranče

1 jajce + 1 rumenjak

100 g sladkorja

250 ml rastlinske smetane

Za preliv:

150 g jedilne čokolade

5 g masla

dve žlici mleka

Postopek

Biskvit (spečemo ga en večer prej):

Zmehčano surovo maslo kremasto vmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo dve jajci in živahno stepamo, da se lepo speni in naraste. Dodamo kakav v prahu ter moko, zmešano s pecilnim praškom, nadaljujemo z mešanjem in medtem prilivamo mleko.

Tortni pekač premera 24 cm obložimo s peki papirjem, vlijemo maso in položimo v peč, segreto na 150 stopinj. Ko zapremo vrata od peči, temperaturo zvišamo na 180 stopinj in pečemo približno 20 do 30 minut (pečenost preverimo z običajnim zobotrebcem). Pečen biskvit ohladimo, preden začnemo z nadevanjem pa ga prerežemo na dva oblata.

Nadev:

Sok polovice pomaranče zmešamo z marmelado in to segrejemo (20 sekund v mikrovalovki, na štedilniku ravno toliko, da postane masa tekoča in primerna za prelivanje biskvita). Medtem ko liste želatine namočimo v mrzli vodi, iztisnemo sok iz preostalih pomaranč - potrebujemo ga približno 130 ml. V posodi nad vročo vodo stepemo pomarančni sok, jajce, rumenjak in sladkor, dokler se masa ne zgosti v kremico. Želatino ožmemo in raztopimo v tej kremici, nato pa posodo z zmesjo postavimo v hladno vodo, da se hitreje ohladi. Ko je kremica ohlajena, na hitro stepemo rastlinsko smetano in vanjo NEŽNO vmešamo jajčno - pomarančno kremico.

Torta:

Spodnjo polovico biskvita spet položimo v tortni model, biskvit premažemo s polovico tople marmelade. Čezenj vlijemo pomarančno kremo, jo poravnamo in pokrijemo z drugim oblatom. Tudi tega premažemo z marmelado in postavimo v hladilnik za en dan ali vsaj za 10 do 12 ur, da se vse lepo usede (da se krema ne bi razlila), nato odstranimo tortni obod in prelijemo s stopljeno jedilno čokolado, ki smo jo med segrevanjem razredčili z mlekom in maslom.


Opombe

Za okrasitev lahko uporabimo stepeno rastlinsko smetano, ki smo ji na koncu primešali nekaj kapljic pomarančnega ekstrakta.

Torto pripravite vsaj en dan preden jo želite servirati, saj je - kot vse domače torte - drugi in tretji dan boljša!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 21.9.2009 ob 21:58

Po moje v vsaki večji trgovini, pa ne je iskat med najcenejšimi. Če se prav spomnim, sem jo jaz imela v eni kovinski embalaži.

lojzella  

kuha že od: 12.7.2009

Št. objav: 117

Objavljeno 21.9.2009 ob 22:18

bom šla v izvidnico

Bernarda85  

kuha že od: 17.7.2006

Št. objav: 209

Objavljeno 5.7.2010 ob 19:49

Zelo vesel

Zanima me, če bi lahko torto navlažila tudi z pomarančnim likerjem ali rumom. V biskvit bi dodala nekaj nastrgane pomarančne lupinice in delala bi s temno čokolado (od 70% dalje). Katero smetano naj uporabim, lahko polovico rastlinske in polovico alpske, ker se mi zdi preveč plastičen okus rastlinske, ali lahko celotno zamenjam z alpsko? Dodam kakšen kremfix ali kakšen listek želatine več?

Hvala za odgovor.

Bernarda85  

kuha že od: 17.7.2006

Št. objav: 209

Objavljeno 5.7.2010 ob 20:24

razmišljam tudi, kako bi izpadlo, če nekaj smetane zamenjam z jogurtom? kaj pravite ima katera izkušnje? kakšna razmerja naj uporabim sladka smetana (rastlinska + alpska) in jogurt?

lp

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 5.7.2010 ob 21:22

Rastlinsko smetano vedno lahko zamenjaš brez problema z alpsko. Sama z rastlinsko sploh še nikoli nisem delala (je absolutno ne maram), z alpsko pa nimam nobenih problemov. Želatine daš pač noter v takem razmerju, kot piše na vrečki. (6 lističev, 10 g, 1 želatina fix, za pol litra tekočine).

Po moje bi se dalo smetano tudi z jogurtom zamenjat.

Bernarda85  

kuha že od: 17.7.2006

Št. objav: 209

Objavljeno 23.8.2010 ob 10:21

Ekola, takole je izpadlo. Testo, kot so omenjale predhodnice okusno, vendar preveč krhko. Komaj sem dobila eno plast, če bi tole rezala na polovico ne bi bilo ok. Delala sem dvojno maso za kvadratast pekač.

Začetnice raje naredite po receptu biskvit za torte, ki nikoli ne pade in ga nekoliko priredite.

ian00  

kuha že od: 10.6.2012

Št. objav: 5

Objavljeno 21.2.2018 ob 21:06

Vesel

Jaz sem se priprave lotil "na roke", ker je mikser izdahnil. Maslo sem premalo stopil in je bilo precej precej stepanja preden je masa za biskvit bila pripravljena. Namesto kakava sem dodal naribano čokolado. Biskvit je prišel dokaj nizek in precej zbit, čeprav to pripisujem ročnemu mešanju. Kremo sem na tak način pripravljal prvič in je uspela v nulo. Preliv pa mi je postal po dveh urah v hladilniku zelo trd in ni bilo fajn na tako mehki tortici - naslednjič več mleka ali smetane. Tortica je od včeraj na danes izginila, tako da se je danes lotevam še enkrat, tokrat s mikserjem.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.