novo leto,rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,sladice,slovesnost

Borovničeva mascarpone torta

sočna torta s smetano, mascarponejem in sadjem

nb  
Borovničeva  mascarpone torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

3 x 2 jajci

3 x 60 g sladkorja

3 x 1 žlica olja

3 x 60 g moke

Borovničev nadev:

borovničeva marmelada

1 žlica ruma ali še bolje borovničevega likerja

skodelica svežih borovnic

Krema:

750 g mascarponeja

60 g sladkorja

4 dl sladke smetane

150 g kokosove moke

Za navlažitev:

borovničev sok

rum ali borovničev liker

Za preliv:

2 žlici borovničeve marmelade

sok 1/2 limone

Postopek

Za biskvit stepemo celi jajci s sladkorjem, tako da se močno spenita in narasteta. Dodamo 1 žlico olja. Pri tem dam sama hitrost mešalnika na najnižjo stopnjo. Nato počasi in previdno z metlico vmešamo moko, ki ji lahko dodamo tudi malo pecilnega praška, ni pa nujno.

Pečico segrejemo na 160 stopinj.

Testo vlijemo v tortni model (26 cm), katerega dno obložimo s peki papirjem. Pečemo pribl. 12 minut.

Pečen oblat preložimo na rešetko, da se ohladi.

To ponovimo še dvakrat.

Za kremo zmešamo mascarpone in sladkor. V to vmešamo stepeno smetano in na koncu dodamo še 100 g kokosove moke (ostalo kokosovo moko prihranimo).

Prvi oblat navlažimo z borovničevim sokom, zmešanim z rumom ali likerjem.

Namažemo ga z borovničevo marmelado, ki jo prej segrejemo. Po tem potresemo sveže borovnice. Na to položimo drugi oblat, ki ga prav tako navlažimo.

Namažemo ga z malo manj kot polovico kreme. Na to položimo še tretji oblat. Torto po vrhu in po obodu premažemo s preostalo kremo.

Za preliv zmešamo borovničevo marmelado z limoninim sokom. Če imamo v marmeladi večje koščke borovnic jo pretlačimo z vilicami ali s paličnim mešalnikom. To damo v polivinilasto vrečko, ki ji odrežemo rob in čez torto narišemo črte. Črte lahko rišemo tudi tako, da marmelada počasi v tankem curku teče z žlice.

Na koncu torto še posujemo s prihranjeno kokosovo moko.

Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik.


Opombe

Biskvit lahko pečemo tudi samo enkrat in ga pač dvakrat prerežemo. Sama sem se navadila, da za torte vedno pečem vsak oblat posebej. Mogoče res porabiš malo več časa, je pa rezultat lepši.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bigmama  

kuha že od: 23.7.2008

Št. objav: 6

Objavljeno 25.8.2008 ob 13:19

Probala sam sa pečenim mlevenim bademima umesto kokosa i torta je bila fenomenalna! Pojedena u rekordnom roku. Dakle ko ne voli kokos može ga slobodno zameniti sa melevenim bademima, ne more se dodavati nikakav učvršćivač za smetanu sve bude savršeno.

Perra, možda bi trebalo jaja malo duže mutiti, te brašno umešati veoma obazrivo. Meni su kore i bez pecilnim bile debelušne.

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 25.8.2008 ob 16:43

Me veseli, da je obema torta uspela. Sploh ta informacija, da je res ok tudi z mandlji mi je všeč.

kar se tiče debeline biskvita ima pa bigmama prav. Jajca je treba stepati čim dlje, da se masa zelo speni, naraste in malo zgosti, potem pa šele res previdno vmešaš še moko.

Jaz sem prvo plast delala tako, da sem posebaj vmešala rumenjake s polovico sladkorja, posebaj naredila sneg z drugo polovico sladkorja in potem to previdno zmešala in dodala moko. Sta drugi dve plasti bili veliko bolj rahli in višji, zato sem v recept napisala, da zmešajte cela jajca. Razlika se pa viti tudi na slikci, na kateri je košček torte.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 9.9.2008 ob 9:32

živjo!

mislim da se bom danes spravila delat tole torto, pa me nekaj zanima. Ali se jo da obleči v tičino? oz marshmallow fondant? sej to bi nardila kake 3 ure pred serviranjem.. a bi bla panika?

ali jo preden jo oblečem lahko dam za malo časa v zamrzovalnik? kr bi jo že danes jedli ;)

hvala

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 9.9.2008 ob 15:11

Dopoldne nisem bila na računalniku, zato ti odgovarjam šele zdaj. Glede na to, da je v kremi smetana, mislim, da tičina direktno nanjo ne bi bila v redu, zato sem tudi jaz pod napis, ki je na torti namazala z masleno kremo. Tako, da če želiš celo torto imeti oblečeno v tičino, kreme naredi manj, pa jo okrog in po vrhu raje namaži z masleno kremo.

Krema je sicer kar kompaktna in je mogoče niti ne bi bilo potrebno dati v zmrzovalnik, škodilo pa pomoje tudi ne bi. Sama imam žal čisto premajhen zamrzovalnik, da bi imela kaj dosti izkušenj s tem.

Sicer sem pa sama zdej tudi že delala varianto z mandlji. Moram priznati, da mi je sicer s kokosom bolj všeč, za tiste, ki kokosa ne marate, pa mandlje vsekakor priporočam.

NANA  

kuha že od: 28.9.2001

Št. objav: 145

Objavljeno 1.4.2009 ob 13:40

Res dobra torta, čeprav sem bila v soboto, ko sem jo delala hčerki za rojstni dan kar malo prestrašena, ker se mi okus marscapona nikakor ni zdel preveč v redu. Ko je noč preživela v hladilniku, pa so jo samo hvalili. Sama sem obe plasti posula z borovnicami in obakrat namazala s kremo. Ocenjujem s 5 in jo bom še naredila, morda tudi s kakšnim drugim sadjem in marmelado.

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 25.4.2009 ob 19:17

Zelo vesel

Naredila sem jo za sinov rojstni dan.Zelo dobra torta. Prvi oblat mi je prišel kot palačinka,ker sem premalo časa stepala jajca in sladkor.Druga dva sta bila lepo puhasta.Pa nč zato,sem fino navlažila in se sploh ni čutilo.Delala sem z zmrznjenimi borovnicami.Marmelado sem naredila sama,borovnice in sladkor sem kuhala ,dokler ni tekočina isparela.Za preliv sem zmiksala borovnice in naredila pikice po torti.

Nekaj kreme mi je ostalo,sem jo zmešala z borovnicami in namazala nebeške poljubčke.Zelo fajn je ispadlo ,so imeli nebeški poljubčki okus po borovnicah.Samo za to ker se mi ni dalo delati beljakove kreme.

lp goga

Taia  

kuha že od: 2.11.2002

Št. objav: 473

Objavljeno 23.5.2009 ob 21:59

Zelo vesel

Jaz sem jo danes pekla zgolj iz radovednosti. Edina težava je bila, da sem prvi biskvit skoraj premalo spekla, oz. na prenizki. Jaz sem morala povečat na 180°C in sem pekla na ventilator. Pa rum sem pozabila dati v sok, ampak je torta kljub temu izredno doba. Njami.... Jutri dobimo še goste, katerim jo bom postregla in me zanimajo njihovi komentarji.

Sem pa preliv naredila iz preostale marmelade, ki jo je bilo okrog 4 žlice, zato sem torto z njim lahko povrhu kar namazala po celem.

Taia  

kuha že od: 2.11.2002

Št. objav: 473

Objavljeno 24.5.2009 ob 20:55

Vesel

Poročam, da so jo ostali zelo pohvalili in je izginila v trenutku.

majacebelica  

kuha že od: 11.2.2010

Št. objav: 207

Objavljeno 14.4.2010 ob 18:57

Bi bilo ok, če borovnice nadomestim z jagodami (isto velja za marmelado)? Ima kdo kakšne izkušnje s to varianto?

beva  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 741

Objavljeno 14.4.2010 ob 19:07

Sama bi kar probala z jagodami, kaj pa imaš falit? Jaz ponavadi dam tisto kar imam, ni nujno da je v receptu isto, prilagodiš pa oceniš, pa poveš naprej :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.