Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 11.6.2009 ob 6:51

Ponovno sem naredila to torto. V biskvih sem dala manj kave in več sladkorja. Še vedno imam neko instant kavo, ki je zelo močna in grenka. Po njeni redukciji in po povečanju količine sladkorja je bilo testo vredu.

Krema. Pozabila sem kupit kokosovo mleko, imela pa sem nekaj kokosovih jogurtov, ki sem jih uporabila. Zmešala sem jih s kokosovo moko in obilno dolila bel rum. potem sem uporabila grški jogurt v litrskem pakiranju (narejen nekje v Nemčiji; ni pravi grški jogurt, vendar zelo vredu; kupujem ga pri sosedu). dodala sem tudi nekaj stepene smetane, da sem povečala količino kreme, ker sem delala na velikem pekaču in pecivo razrezala na kocke. Uporabila sem več sladkorja. Rezultat je bil dober. Kar se pa prevlade jogurtovega okusa tiče, sem ugotovila, da naslednji dan večinoma izgine in okus kokosa pride bolj do izraza.

S prelivom pa se je (spet) zgodila katastrofa. videti je bil kot sesirjeno mleko. Ne razumem, kaj delam narobe. na desetine kilogramov temne čokolade sem že spremenila v obliv, z belo mi pa ne gre.

mimika

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 11.6.2009 ob 7:40

Mimika, za belo čokolado je malo nižja delovna temperatura, kot za temno. To je kar pomemben podatek. Če je temperatura previsoka se sesiri, pa četudi je to le 2 stopinji razlike. Za temno čokolado je 31°, za belo pa 29° - mogoče ti to kaj pomaga. Pa uporabljaj belo kuverturo (ne čokolade).

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 11.6.2009 ob 13:05

Ja, je katka že povedala v čem je fazon.

Jaz sem enkrat tudi prekuhala zadevo in sem zadevo rešila tako, da sem čez pol ure zadevo še enkrat polila z malo manj toplo čokolado in je nov sloj lepo zakril star sloj, ki je deloval malo zgubano.....

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 11.6.2009 ob 20:49

Očitno je res v temperaturi problem. takoj tale vikend bom ponovno poskusila. Kupila pa sem neko Mannerjevo reč. Verjetno je čokolada, ne kuvertura.

Vendelina, moj preliv ni bi zgolj naguban, bil je popolnoma neuporaben. po vrhu je plavala maščoba, na dnu je ostala trda gmota.

Poročam o naslednjem poskusu.

Mimika

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 11.6.2009 ob 21:36

Mimika, tudi jaz sem delala z Mannerjevo čokolado in je bil lep preliv. Sicer je bilo nekaj majhnih koščkov neraztopljenih, zato sem preliv precedila (ni pa nujno). Čokolado počasi segrevaj na najnižji temperaturi in še predno se čokolada popolnoma raztopi, odmakni posodo s štedilnika in mešaj toliko časa, da se raztopi do konca. Med ohlajanjem prav tako večkrat premešaj.

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 12.6.2009 ob 7:54

Tudi sama uporabljam Manner (je kuvertura) in je lep preliv. Dobra je tudi recimo od Schwartaua, v hipermarketih zraven okrasja za torte se jo dobi. Delam pa v MV. Dodam malo olja. Trikrat v MV po 30 sec in vmes STALNO mešam. Če ti je ljubši ta način.

Pk_Stanic  

kuha že od: 2.7.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 2.7.2009 ob 16:36

Zelo vesel

No ze nekaj casa sem opazoval recept, ter se odlocil da bom nekoc ko bom imel cas spekel.. no sedaj so pocitnice in sem si vzel cas, danes sem pokupil sestavine ter se spravil zraven (ter se registriral na kulinariki), torta je sedaj v hladilniku in caka na glazuro.... do sedaj je potekalo vse brez zapletov...

pozneje sporocim kako je slo do konca....

Bela01  

kuha že od: 21.6.2007

Št. objav: 38

Objavljeno 5.12.2009 ob 13:57

Imam zgleda bolj čuden okus za torte. Sem ravno danes delala tole torto. Sem jo tudi slikala. Prišla mi je res lepo. Zgledala lepo, ampak ... to je tudi vse - pa imam rada kokos.

Premalo sladka (pa sem dala že v začetku v kremo več sladkorja), preveč želatine (dovolj bi bile 2 vrečki in ne 4 - tale bi mi lakho komot na tla padla, pa bi ostala enaka), preveč kokosove moke in raje poleg jogurta še nekaj smetane.

Koliko sem navdušena nad videzom, toliko sem bolj razočarana nad okusom. Še dobro, da je bila to za probo in za rojstni dan delam šele naslednji teden.

P.S.:

Vidim, da so že nekateri dali mnenje, da je premalo sladka. Jaz sem dala 10 žiic, pa mi ješe vedno bila premalo sladka. Pa preveč kiselkasta od jogurta. Raje pol manj jogurta pa namesto tega smetano al pa smao smetano in manj kokosove moke.

vesna18  

kuha že od: 31.1.2010

Št. objav: 3

Objavljeno 19.8.2010 ob 15:25

Tale torta res izgleda čudovito in jo nameravam v kratkem narediti. Moti me le želatina, rada bi jo nadomestila z agarjem. Zanima me kolikšno količino agarja bi potrebovala in kakšen je potem postopek priprave. Hvala za odgovor!

maičko*  

kuha že od: 17.8.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 26.8.2010 ob 22:18

torto sem delala včeraj in je uspela super,vsi so jo hvaili:D

vendar sem opazila da je bila torta bolj kremasta po 1uri ko sem jo vzela iz hladilnika kot takoj ko sem jo vzela ven.

tako da priporočam da torto kakšno uro li dve pred serviranjem vzamete iz hladilnika.

lp.maičko*

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.