Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Springrl  

kuha že od: 8.4.2007

Št. objav: 51

Objavljeno 28.5.2008 ob 12:51

Anka o ti torti ti ne morem nič povedat, ker je nisem še uspela preizkusiti (ampak komaj čakam konec izpitov, ko bo 1. na vrsti).

Smo pa bili tudi pri nas vedno bolj navajeni klasičnih tort... Potem sem se končno opogumila in naredila takole torto z veliko kreme (čokoladno takrat), vsi so bili popolnoma navdušeni... Sicer so torte pri meni vedno nekoliko drugačne, ampak kremna je bila res nekaj posebnega in jo je zato še toliko prej zmanjkalo. Doma pa že tudi komaj čakajo, da poskusim s tole ;)

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 28.5.2008 ob 13:33

Hvala hvala, joj pa še tako hitro sem dobila odgovor.

Vendelina, res je, dvojček sem in sem prav vesela, da praznujem v juniju, ker mi tako pašejo pikniki na prostem in potem še kak osvežilen posladek. Po teh receptih na kulinariki sem pripravila že veliko sladic in tort in sedaj že vsi vedo, da bo ziher spet domača torta na mizi. Rada probam nove, ki se že po sestavinah slišijo dobro, potem pa kot take tudi izpadejo in ko sem videla to torto, sem bila takoj za, da poizkusim, le ta grški jogurt me je malo zaustavljal in pa količina kreme. Če pravite, da so bili gosti navdušeni, potem je sigurno v redu, ker to je pa res najslabše, da ne veš, kako bi svoj kos torte, ki ga imaš pred seboj, zmazal do konca in tudi občutek, da nisi navdušil goste, tako ni najboljši.

Kako bi pa izgledalo, če bi to tropsko torto še malo okrasila po vrhu, npr s stepeno smetano, tko, na drobno, pa mogoče še malček po sredini?

Hvala, sedaj pa že vem, da bo moj hladilnik gostil pretežno belo dobroto ;).

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.5.2008 ob 15:41

Anka, smetana v junijskem soncu .... ne vem, kako ima smetana to rada.....se kar razjoče od vročine....

Če bi rada okraševala, daj naredi ton-na-ton in material-na-material okraske iz bele čokolade. Torta je namreč zelo aromatična in slabo prenaša pomopozno okraševanje...

Recimo kakšne zvezdice ali pa enostavne like iz bele čokolade....glej stanina fotonavodila pri Nadini torti. Kakšne pike v obliki belih krogcev bi še šlie....drugače pa po robu ne bi dodajala nič, ker rob v bistvu okrasiš s čopičem...

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 28.5.2008 ob 16:13

Poznam konzerve kokosvega mleka po 2 dl, te so zame majhne, in po 4,4 dl, te so večje.

V litrskem tetrapaku pa se dobi kokosova smetana, v A pa najdem tudi mleko.

zatoa je morda bolje zapisati količino mleka, če pa omenjamo konzervo, pa koliko vsebuje ta, s katero imamo opravka. Ravnozaradi tega, ker videvam različno vleike konzerve na naših policah. Mamamia

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 28.5.2008 ob 19:18

Mamamia, tudi grški jogurti so različne velikosti, tako da je res boljše napisati količino v ml. ali litrih.

Anka, moji sladkosnedneži imajo tudi raje torte z več biskvita. Ko sem naredila to torto, so se nekaj zmrdovali in je dejansko imela kiselkast okus. Ker sta mi še dva kosa ostala, sva z možem to pojedla naslednji dan. Zgubila je kiselkast okus po jogurtu in je bila dosti boljša kot prejšnji dan. Tako, da mora odležati dalj časa v hladilniku. Jaz sem jo pekla na soboto, v nedeljo smo jo pa jedli, ampak najboljša je bila v ponedeljek.

Tudi jaz sem jo še hotela dodatno okrasiti, vendar nič ni pasalo nanjo. Mogoče na sredo torte daj samo kakšno vrtnico iz bele čokolade. Jaz sem pa tudi zgornjo ploskev potegnila s čopčem tako, da so se od roba proti sredini poznale črte.

Pa obilo uspeha pri izdelavi torte.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 28.5.2008 ob 21:33

Ja, za grške jogurte ne vem, ker jih še nisem kupovala, kokosovo mleko pa nenehno kupujem, saj se ne sme zgoditi, da ga zmanjka (ker si mož včasih ob desetih zvečer zaželi rakove repke v kokosovem mleku...). Seveda se strinjam s tabo: najbolje je navesti količine, če pa že po dozah, pa 4 lončke jogurta po 2 dl ali po 5 dl ali 500 g ali kaj že piše gor. Mamamia

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 29.5.2008 ob 10:14

Vendelina, ma dosedanja praksa s smetano je bila mogoč res taka, da mal zašvica, ampak je švicalo nad čokoladnim oblivom, tko da ne vem, če je bila ravno smetana krivec temu, pomojem prehod torte iz hladnega na toplo, npr torta nutella je bla kar dobra tudi v tem junijskem času. Ta pa mi diši predvsem ker se sliši osvežilno in okusno. Možno pa res, da jo bom naredila že v četrtek, z namenom postreči jo v soboto, ker druge omenjajo, da ni več okusiti toliko kislosti jogurta in uporabila bom res ta Total kravji jogurt, sem ga danes probala, je res kremasti in meni osebno dosti okusnejši. Koliko je pa max. lahko dodanega sladkorja, meni se zdita 2 žlici kar malo premalo glede na količino jogurta, bi jih verjento dala kar okoli pet.

Glede okraševanja, ja, verjetno bom res poizkusila ustvariti kakšno rožico za na sredino, glih tolk, da je mičken okranclano. Hvala in lep pozdravček!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 29.5.2008 ob 11:00

Anka, zmešaj jogurt in kokosovo zadevo, in takrat poglej, koliko se ti stvar zdi sladka oziroma premalo sladka. V tem je pa gušt pri torti, da malo v hodu kremo probavaš, mar ne?

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 29.5.2008 ob 11:36

Uh, to pa sigurno drži, najboljše je probavat sveže stvaritve ;).

nektarina  

kuha že od: 15.2.2006

Št. objav: 901

Objavljeno 1.6.2008 ob 9:17

pozdravljene drage dame. pred kratkim sem sestri pokazala sliko te čudovite torte in je bila takoj navdušena. te dni je praznovala trideset in mi je rekla če ji jo bom naredila. sem rekla da bom (itak da mi je to izziv, zmorem ali ne?) ampak sem jo opozorila da moja verjetno ne bo tako bombastično zgledala kot izgleda stanina ker ona je pač mojstrica.

včeraj sem jo naredila, ravno prej sem snela obod. da vam povem - če bo tako dobra kot zgleda potem si sama sebi dam priznanje.

problem imam samo še v transportu namreč spraviti jo moram trideset kilometrov proč pa se bojim da bi kaj vplivalo na njeno trdnost. kaj menite, bi bilo pametno da jo dam za kako urco v zamrzovalnik?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.