Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

SLONCICA  

kuha že od: 12.3.2004

Št. objav: 321

Objavljeno 21.7.2008 ob 20:05

Se delala po receptu in tortica je lepo uspela, tudi vsi so jo lepo pohvalili. Je enostavna za pripravo, mogoče se mi je zdela le nekoliko premalo sladka, čeprav sem jo sladkala. Pa nisem pretiran sladkosned imam rada manj sladke torte. Pošljem slikce... :O)

Paul  

kuha že od: 18.5.2008

Št. objav: 6

Objavljeno 25.7.2008 ob 12:23

Včeraj sem spekel to torto, delal sem točno po receptu in po strukturi torte mislim da mi je uspelo. Toda okus mi ni všeč, v masi ni skoraj nič sladkorja, po mojem mnenju bi moral v maso dodat vsaj 8 žlic sladkorja. POleg tega ima torta preveč okus po jogurtu in premalo po kokosu.

nike  

kuha že od: 25.11.2005

Št. objav: 522

Objavljeno 4.8.2008 ob 18:14

Tudi jaz sem včeraj spekla to torto, pa je najprej biskvit ratal totalna polomija - ven je prišla zgubana! elastična masa, pojma nimam, kaj sem naredila narobe, ker je čisto lahek postopek. čeprav se mi je že preden sem dala pečt, vse zdelo čist preveč tekoče. Ne vem, Vendy, kaj ti praviš? Ker sem jo pekla pri tašči, kjer nimam dostopa do neta, sva pol spekle kar navaden biskvit s kavno aromo in je bil čist ok. Kljub temu, da sem dala kar nekaj žlic sladorja, je bilo slišat kako mnenje, da je še premalo. Drugi so rekli, da je preveč kreme, tretji, da je preveč kokosa.

Meni je bila dobra, kljub temu pa sem glede na sloves te torte pričakovala več... So se pa vsi strinjali v eni stvari - da je malo drugačna. Ker nihče ni ljubitelj teh sladkih, kremnih, nasitnih, suhih tort.

Tako da torto ocenjujem s 4, tudi z ozirom na ves Vendyjin trud :)

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 11.8.2008 ob 12:45

Nike, pojma nimam, zakaj si imela polomijo z biskvitom.

Edino, kar mi pade na misel je morebiti to, da nisi dovolj ogrela pečice....in je bila potem stvar premalo časa notri.

Drugič glej fotke (ali pa jih prej natisni), da pri izdelavi sproti vidiš, če gre zadeva v pravo smer. Ker je med fotkami tudi prikaz biskvitne mase.

Glede okusa, v smislu preveč/premalo kokosa, preveč/premalo sladkorja: Vsak ima vso možnost (tudi piše v receptu), da kaj svojega doda, v smislu več sladkorja, več kokosa, pa več ruma, ker rum potegne ostale okuse ven...Saj osnovni gušt je v pripravi kreme in ugotavljanja, kaj ja in kaj ne, pa tudi količine omogočajo, da pripravljalec poje kakšne tri žlice. V čem je pa fazon krem, če ne v tem, da jih poskušamo?

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 14.10.2008 ob 10:51

Evo, tudi jaz naredil torto. Držal sem se recepta do zadnje pikice razen: imam tortni model od 23 cm, pa sem mal zmanjšal količine. Bodoči da instant kave in kapučina ne uporabljam, sem dal 1 dcl močne kave ( to se pozna po barvi biskvita, je bolj svetlo, okus kave se pa čuti ), pa bodoči, da tudi mineralno vodo ne kupujem iz principijelnih razlogov sem dal mal pecilnega praška. Svetli rum so mi barabe spile že pred nekaj leti, pa sem dal kar navadnega. Tisti dan ko sem delal, v naši vasi še niso pomolzli kokosovih krav pa se ni dobilo kokosovega mleka, pa sem ga sam naredil in uporabil. Pri delu je šlo tudi brez oljnih robčkov.

Ocena: od šest jedcev, trije so bili kar zadovoljni trije pa ne ( med slednjimi tudi jaz ). Pripombe so bile, da se čuti jogurt ( kislo ), za mene predvsem, da ni dovolj sladko, žal, pred delom nisem prebral vseh komentarjev, drugače bi ukrepal, ker so že nekateri ugotavljali enako.

Kakorkoli obrnem: ni ga čez masleno kremo!

niagara  

kuha že od: 10.9.2006

Št. objav: 55

Objavljeno 18.10.2008 ob 21:30

Ponovno sem spekla to torto. Tokrat sem zamenjala jogurte s skuto. In torta je bila fantastična s točno takim okusom, kot sem pričakovala že prvič in 1,2,3 je zmanjkala.

Naredila sem v velikem pekaču zato,sem pekla dozo in pol biskvita(po receptu).

Za kremo pa sem uporabila:

40dag kokosove moke, 0,5l kokosovega mleka, 1kg skute, 3,3dl sladke smetane(vzela sem kar rastlinsko), 6 žlic sladkorja, 5 vrečk želatine fix in svetli rum. Navodila po receptu.

Tistim, ki jim ni bil všeč kisli jogurtov okus, naj poskusijo to varjanto.

Kar se tiče sladkorja pa naredite tako kot piše v receptu, dodajte par žlic sladkorja, poskusite in, če se vam bo zdelo, da je premalo sladko, dodajte še kakšno žlico.

Mijan  

kuha že od: 30.12.2006

Št. objav: 554

Objavljeno 19.10.2008 ob 16:52

Jaz bi kremo naredila raje iz 40dag kokosove moke, 0,5l kokosovega mleka, 6 jogurtov z okusom kokosa (150 g desertni jogurt Maxim - Ljubljanske mlekarne), 2 dl sladke smetane, 2 žlic sladkorja in 5 vrečk želatine fix. Mislim, da v tem primeru ne bi bila krema prav nič kisla, kot skoraj vsi navajate. In bi bila cela zadeva res bolj tropskega okusa.

Očitno je pa Vandelina fanica teh grških jogurtov iz kozjega mleka, ker so v vseh njenih receptih. Meni osebno, je že kakršen koli mlečni izdelek narejen iz kozjega mleka odbijajoč, zaradi posebno močnega vonja, ki ga ima to mleko.

Nikjer pa ne piše, da ne smete receptov malo improvizirat po svoje!

kuharca37  

kuha že od: 21.3.2006

Št. objav: 563

Objavljeno 19.10.2008 ob 18:44

Zelo vesel

mijan mislim da bo super okus.

rojec  

kuha že od: 5.2.2009

Št. objav: 7

Objavljeno 5.2.2009 ob 14:51

ta torta je res izjemno dobra. Sicer pa sem povečal maso za testo še za pol ker sem pekel na pekaču premera 30cm.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 5.2.2009 ob 16:02

O, še en nov med nami. Živjo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.