Šah

biskvit v oblati za napolitanke

Šah
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 plast testa za napolitanke

Temno testo:

5 jajc

10 žlic sladkorja

1 skodela olja

1 skodela mleka

1 pecilni prašek

14 žlic moke

1 žlica kakava

Svetlo testo:

5 jajc

10 žlic sladkorja

1 skodela olja

1 skodela mleka

1 pecilni prašek

14 žlic moke

Nadev:

4 skodelice sladkorja (večje skodelice - 3 dl)

1 margarina

0,5 l mleka

12 žlic moke

2 dl vode

Postopek

Stepemo jajca in dodamo sladkor ter še malo stepamo, da postane penasto. Nato dodamo mleko in olje ter na koncu še moko, zmešano s pecilnim praškom (temnemu testu dodamo še kakav). Vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem ter pečemo na 170 stopinjah pol ure ali več, dokler ni pečeno.

Tako spečemo oba testa.

Ko je pečeno, testo narežemo na dolge trakove, široke 1 cm.

Testo za napolitanke namočimo z vodo (kuhinjsko krpo namočimo in testo položimo čez polovico krpe - drugi del krpe položimo čez testo. Takoj, ko bo testo popilo malo vode, se bo začelo zvijati.

Ko je testo namočeno, ga položimo na folijo.

Nadev:

sladkor prepražimo, da porumeni (ne do konca), zalijemo ga z mlekom in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Dodamo margarino in počakamo, da se stopi. Nato zmešamo vodo z moko in jo vkuhamo v že nastalo zmes (kot puding).

Nadevanje:

Na prvih par centimetrov namočenega testa namažemo nadev, nato pa položimo 1 svetli in poleg njega 1 temni trak testa (mednju damo malo nadeva, da se zlepita, nato damo nadev še čez oba trakova in čez njiju še 1 temni in 1 svetli trak, vendar tako, da damo temni trak čez svetlega in svetlega čez temnega, kot je šahovnica. Nato trakove premažemo z vseh strani in jih začnemo zvijati. Ko jih zvijemo do konca, počakamo, da se zunanje testo malo posuši, nato damo pecivo v folijo in ga pustimo za dan ali dva, da se ohladi. Pecivo razrežemo na 1 cm debele rezine.


Opombe

Če kdo pozna kakšen drugačen način namakanja testa, prosim, če kar napiše. Namakanje na kuhinjski krpi se ne zdi najbolj higienično :)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Valerci  

kuha že od: 1.11.2005

Št. objav: 17

Objavljeno 27.9.2007 ob 16:02

No, pecivo sem spekla, za mamin abraham. Tak bom rekla - meni je sicer dobro, ni pa spet tak dobro, da bi ga še 1x delala. Ogromno je dela, krema glih ni najbolj posrečena, biskvita pa ostane skoraj polovica. Če bom še kdaj delala to pecivo, bom spekla biskvit samo iz polovične mase, pa bom ga dala pač v manjši pekač, kremo pa bom naredla po receptu za belo pito. Je dooosti boljša. No, vsaj z namakanjem napolitanke nisem mela problemov, pa pecivo je bilo lepo za oko.

jovita  

kuha že od: 8.7.2007

Št. objav: 394

Objavljeno 12.12.2012 ob 16:29

Recept poiščem vsako leto pred novoletnimi prazniki. Iz sestavin naredim 5 rulad. Jaz biskvit narežem na trakove široke 2 cm in v vsako rulado dam 3x3 trakove. Oblat položim na dve plati alu folije, ga zmočim, namažem s kremo, biskvit... Na koncu zvijem folijo in z njo stisnem oblat.

Namesto margarine uporabim maslo.

Te dni se lotim dela. Odličen recept.

jovita  

kuha že od: 8.7.2007

Št. objav: 394

Objavljeno 13.12.2012 ob 15:40

Včeraj sem naredila. Jajca za testo se lepše stepajo, če niso neposredno iz hladilnika. Jaz dodam na eno jajce žlico vroče vode in stepam tako dolgo, da se zgosti, potem postopoma dodajam ostale sestavine. Tako lepše naraste.

V sestavinah za kremo je preveč sladkorja in moke. Dovolj so polovične količine. Jaz sem dala kuhat mleko in sladkor, zakuhala razmešano moko in vodo in na koncu dodala maslo. Kremo sem dobro zmešala z paličnim mešalnikom, da je bila lepo gladka.

Oblat sem dala na folijo, pomazala z mešanico vode, limone in sadnega likerja, ki sem je naredila za 4 dl.

Nato sem ga namazala z kremo, naložila tri trakove biskvita, namazala...na koncu vse zavila v oblat in alu folijo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.