Piškoti iz črnega gozda

moj finalist za Najpiškot 2011

Piškoti iz črnega gozda
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Za testo:

180 g gladke moke

40 g temnega kakava

70 g sladkorja v prahu

1 vrečka vanilijevega sladkorja

pol čajne žličke pecilnega praška

80 g margarine

4 velike žlice sladke smetane

Nadev in preliv:

80 g bele čokolade

32 ml jedilnega olja

približno 200 g višnjeve marmelade

Postopek

Iz sestavin zamesimo krhko testo, ki naj počiva v hladilniku vsaj pol ure. Nato ga razvaljamo na debelino 3 mm in iz polovice testa izrežemo krogce, iz druge polovice pa z modelčkom rožice, ki jim na sredini naredimo luknjico (pazimo, da imamo enako število krogcev in rožic z luknjico, ker jih bomo kasneje spojili. Iz mase naredimo približno 25 »polovičk«, torej bomo imeli na koncu 25 spojenih piškotov).

Piškote spečemo (krogce posebej in rožice posebej, vsake na svojem pekaču, sicer se rožice prepečejo) na temperaturi pečice 180 stopinj, največ 5 minut! (zelo hitro so pečeni, zato jih med peko pozorno spremljamo, morajo se samo malce posušiti in zaobliti). Ko so pečeni, malce počakamo, nato jih preložimo na krožnik, da se popolnoma ohladijo.

Belo čokolado in jedilno olje ob nenehnem mešanju segrevamo na zmernem ognju, da se čokolada popolnoma raztopi in se začne svetiti. Zgornje dele piškotov (rožice) oblijemo s pomočjo čajne žličke. Tudi na vsak spodnji del piškota (krogce) damo za pol čajne žličke belega preliva in počakamo, da se strdi.

Višnjevo marmelado segrejemo, nato pa jo porazdelimo: na vsak krogec damo več kot pol čajne žličke, čez pa stisnemo z belo čokolado premazane rožice.


Opombe

Do naslednjega dne jih hranimo v tesno zaprti posodi, potem pa dober tek! (marmelada se v tem času strdi, piškoti pa zaradi nje malce zmehčajo).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 2.1.2013 ob 11:25

Vesel

Čestitke za reecept, ki se je uvrstil v finale. Piškotki so gotovo dobri, a kaka slikica tudi ne bi škodila.

tamala_kiki  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 12

Objavljeno 2.1.2013 ob 11:39

Slikca je na poti. Ob prijavi sem jo dodala, ampak verjetno potrebuje kakšen blagoslov uredništva. Hvala za čestitke :) Čeprav niso bili zmagovalci, so ti piškoti pri vseh mojih vedno zmagovalni. In kadarkoli nanese beseda, nekdo vedno vpraša: ''Kdaj jih boš spet spekla?''. Upam, da jih še kdo poskusi narediti.

nika88  

kuha že od: 15.9.2008

Št. objav: 11

Objavljeno 21.6.2014 ob 12:23

Zelo vesel

Ravno jih pečem. Testo je super, ko je spečeno pa tako lepo zgleda :) Upam samo, da bo še polivka uspela, ker imam z belo čokolado bolj slabe izkušnje, ampak komaj čakam :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.