pust,cvrtje,sladice

Pustni krofi

Reca  
Pustni krofi
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

Količina: 12 krofov

25 dag gladke bele moke tip 500

25 dag ostre moke

2,5 dag svežega kvasa

2,5 dl mlacnega mleka

0,5 dl olja

4 rumenjake

1 zlica kisle smetane

1 vanilin sladkor

3 dag rjavega kristalnega sladkorja

3 jedilne žlice ruma

nastrgana lupinica ene neškropljene limone

ščep soli

olje za cvrtje

marmelada za nadevanje

Vanilin sladkor in mleti sladkor za posip

Postopek

V kruhomat damo mlacno mleko, olje, rum, rumenjake, kislo smetano, sol in vanilin sladkor. Na vse to stresemo moko, nanjo pa limonino lupinico, rjavi sladkor in kvas. Aparat nastavimo na program za gnetenje.

Medtem ko aparat dela testo pripravimo delovno povrsino. Na veliko leseno desko pogrnemo prt in ga malce pomokamo. Ko je testo gotovo ga stresemo na desko in malce z roko pregnetemo. Oblikujemo štruco,ki jo razrezemo na 12 enakih delov. Vsak košček vzamemo med dlani in ga oblikujemo v kroglico, kroglico pa v krof. Vsi krofi naj na deski vzhajajo najprej 15 minut na eni in nato 15 minut na drugi strani. Ves cas naj vzhajanja naj bodo pokriti s prticem.

V posodo damo olje in ga segrejemo. Olje ne sme biti prevroče. Pravo je takrat, ko vanj potopimo rocaj kuhalnice in se ob njem počasi dvigujejo mehurčki.

V tako olje polagamo krofe z vzhajano stranjo in posodo pokrijemo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo in v nepokriti posodi cvremo se po drugi strani. Poberemo jih iz olja in jih damo na papirnat prtič da se ohladijo. Ohlajene s pomočjo testomata napolnimo s poljubno marmelado in potresemo s sladkorjem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

barbara R.  

kuha že od: 2.10.2004

Št. objav: 108

Objavljeno 10.2.2005 ob 17:16

Zelo vesel

Zakon! 1000 x HVALA! Sicer jih še nisem poskusila,ker čakam moža. Že po videzu in otipu so čisto tapravi. Joj,kako sem vesela. Sem pa,kot vedno pri aparatu za kruh, uporabila kvas v prahu.

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 10.2.2005 ob 19:31

Zelo, zelo sem vesela! Cisto vsakemu so ratali, pa ce so do zdaj imeli se ne vem kaksne probleme. Superca. Bos videla da tako kot so lepi so tudi dobri. No jaz uporabljam vedno svezi kvas, od sladkorja pa navadno uporabim fruktozo, vecina pa je doma nima ampak to so itak variacije na sladkor.

lp Vesna

Palma  

kuha že od: 29.9.2003

Št. objav: 285

Objavljeno 21.2.2005 ob 8:13

Haj Vesna! Končno me je premamilo in sem včeraj spekla te krofe. In izid - naravnost fantastično. Tako so bili lepi, z velikim venčkom, pa puhasti. Tašča, ki jih peče že zelo dolgo in so vedno dobri in lepi, je priznala, da na roke ne naredi takšnega testa. Vzhajali pa so mi tak, da je testo šlo že kar čez rob posode. Naslednjič bom poskusila dati malo manj kvasa. Uporabila sem pa sveži kvas. Hvala za naravnost odličen recept. Še za kaj podobnega se priporočam, saj odkar imam ta kruhomat vedno nekaj čaram in skoraj vedno mi tudi uspeva.

Lp

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 21.2.2005 ob 8:47

Kruhomat je izjemno uporabna rec in letos bo zopet padla potica iz njegovega trebuscka. Poleti sem dala vse vanj (bilo je na morju), pa smo sli na plazo. Ko smo se vrnili je bilo zelo malo dela in spekla sem jo tako lepo in dobro kot doma. Sosedje so mislili da se mi mesa in kar niso verjeli. Meni pa je tako lepo pomagal moj Kenwood.

lp Vesna

Palma  

kuha že od: 29.9.2003

Št. objav: 285

Objavljeno 21.2.2005 ob 9:01

Na morju, pa potica, verjamem, da so mislili, da se ti meša. Sem se tudi jaz včeraj pohvalila sestri, da pečem krofe, pa mi je rekla, da sem "smotana". Sem že tudi jaz delala orehove vrtnice s testa, ki mi ga je naredil moj Kenwood. Krasne so bile. Na morju zna biti problem edino to, da včasih ni elektrike, potem pa škoda... Ali mi lahko zaupaš sestavine za testo za potico. Saj ne more biti veliko drugače, pa vendar me zanima.

Prosim in lp!

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 21.2.2005 ob 11:05

Jaz potico vedno delam na pamet. Glej le toliko, da ne prekoracis mere in da testo ne gre cez rob. Sicer sem jo delala s 50 dag moke, katero sem vsula na jajce, mleko im nalo masla (stopljenega), ja pa rum da ne pozabim. Na moko sem dala sladkor, vanilin sladkor, kvas in disave. Nadev pa so bili orehi, preliti s sladko smetano, dodala sem sladkor, sneg beljakov (sigurno so ti ostali od krofov), cimet, malo mlete prave kave skratka vse prosto. Probaj, sigurno ti bo uspelo.

lp Vesna

Palma  

kuha že od: 29.9.2003

Št. objav: 285

Objavljeno 21.2.2005 ob 12:24

Ok, hvala za odgovor Vesna. Vidim, da sem podobno testo že delala za orehove ježke in orehove vrtnice, bom ga le še malo izboljšala zdaj, ko vidim kaj vse daš še ti notri. Spekla bi ga pa lahko kar v modelu za šarkelj oz. marmorni kolač kajne? Imam takšnega srebrnega in ne tistega ta-pravega za potice. Mislim glede na količino testa.

Lp

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 21.2.2005 ob 13:38

Mislim da brez problema. Jaz sem poleti dala v lonceno posodo stirioglate oblike. Zvila sem jo in na sredino dala kozarec. Bila je cisto prava orehova potica.

lp Vesna

župca  

kuha že od: 12.5.2004

Št. objav: 348

Objavljeno 21.2.2005 ob 13:42

Reca,

Krofi so pečeni, odlični, pojedeni. Recept je super.

LP, župca

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 21.2.2005 ob 14:37

Me veseli da vam je uspelo. Ostankov ni, pa tudi krofov je toliko, da se pojedo lepo svezi in ne ostajajo za naslednji dan. Ce imaste kje moznost dobiti domaca jajca jih uporabite. Krofi so mnogo lepse barve.

lp Vesna

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.